El programa Cooperació Urbana Internacional de la Unió Europea permet a les ciutats i regions europees d’associar-se amb municipis d’altres continents per intercanviar coneixement i experiències. Barcelona i Nova York participen en aquest programa amb un projecte centrat en l’habitatge assequible, un repte que afronten ambdues ciutats.
Gràcies al programa europeu IUC (per la sigla en anglès de International Urban Cooperation), Barcelona i Nova York estan treballant conjuntament, des de fa més de tres mesos, perquè els responsables d’habitatge de les dues ciutats coneguin de primera mà les polítiques i mesures que s’han emprès en cada cas i explorin noves fórmules per promoure l’habitatge assequible. Així, el programa finança, durant 18 mesos, intercanvis professionals, formacions i seminaris relacionats amb el tema.
El de Barcelona amb Nova York és un dels més de 60 projectes de cooperació entre ciutats europees i de la resta del món que s’han posat en marxa gràcies al programa IUC de la UE. Entre d’altres aliances, hi ha per exemple la de Hamburg amb la ciutat índia de Vijayawada, Granada amb la xinesa Kunming, Lió amb Boston o Belfast amb Santiago de Cali, a Colòmbia. En tots els casos, les ciutats que participen al programa han hagut de presentar un projecte conjunt explicant quines seran les seves àrees de treball. Els temes de cooperació en el marc d’aquest programa europeu van des de la reducció de la pobresa a les polítiques de sostenibilitat i canvi climàtic, la gestió de l’aigua, la recerca i innovació, l’energia o la igualtat.
Buscant tecnologies per fer l’habitatge més assequible
Un dels primers resultats obtinguts d’aquesta col·laboració és el llançament del "BCN-NYC Affordable Housing Challenge (link is external)", una convocatòria per trobar tecnologies i eines que permetin escurçar els terminis dels projectes, reduir-ne els costos i promoure una indústria de l’habitatge més neta i sostenible. Se cerquen, per exemple, materials de construcció alternatius, eines de realitat virtual, drons o sistemes d’impressió en 3D. A més de guanyar visibilitat i reconeixement internacional, el guanyador d’aquesta convocatòria també rebrà 20.000 dòlars per posar en pràctica la seva solució en projectes d’habitatge rellevants a Barcelona i Nova York