Els alcaldes de Barcelona i Rio han signat la renovació de l’acord de col·laboració del 2009 per estrènyer relacions en àmbits com la transformació urbanística o les smart cities.
L’alcalde de Barcelona, Xavier Trias, i l’alcalde de Rio de Janeiro, Eduardo Paes.
L’alcalde de Barcelona, Xavier Trias, s’ha reunit aquest dimecres amb el seu homòleg de Rio de Janeiro, Eduardo Paes, amb qui ha signat la renovació de l’acord de col·laboració que ambdues ciutats van rubricar el 2009, amb la voluntat d’estrènyer relacions en àmbits com les smart cities i la transformació urbana del port i el front litoral.
L’acord també vol reforçar l’activitat econòmica del municipi de Rio de Janeiro i millorar les relacions comercials i de negoci entre les empreses d’ambdues zones. Per això se seleccionaran els sectors prioritaris i s’impulsaran accions de cooperació econòmica, comercial i empresarial per posicionar totes dues ciutats com a capitals modernes i intel·ligents.
“No és casualitat que els nostres municipis estiguin agermanats des de 1972. Fins i tot són geogràficament similars, són dues ciutats obertes al mar i on la natura i els espais urbans es fonen”, ha explicat Trias, que ha afegit que Barcelona i Rio també comparteixen “una marcada projecció internacional i un gran atractiu turístic”.
L’alcalde barceloní també ha destacat un altre àmbit de cooperació: l’esport. Ambdós batlles han parlat del Mundial de Futbol, que se celebra a l’estiu, i dels Jocs Olímpics de 2016, un tema en què Trias s’ha mostrat obert a oferir tot l’ajut necessari.
De fet, ja l’octubre de 2009, l’alcalde Paes va visitar la capital catalana i va signar un acord de col·laboració per concretar programes destinats a l’intercanvi d’experiències en la gestió i l’organització dels Jocs Olímpics, tant des del sector públic com des del privat.
Porto Maravilhas, una vila olímpica
L’alcalde Trias també ha visitat Porto Maravilhas, un gran espai urbà que Rio està transformant i rehabilitant seguint l’exemple i el model de Barcelona. Es tracta d’una ambiciosa operació de transformació urbana, que serà la seu de la vila olímpica d’àrbitres i periodistes per als Jocs, en què hi col·laboren Barcelona Regional i el despatx d’arquitectes català Alonso, Balaguer i Riera.
El projecte, actualment en fase de construcció, preveu invertir-hi, els propers 15 anys, 3.000 milions d’euros.
D’altra banda, l’alcalde de Barcelona també ha visitat el Centre d’Operacions de la Prefectura de Rio, inaugurat el 31 de desembre de 2010, que monitoritza la vida de la ciutat les 24 hores al dia per gestionar una situació de crisi i donar resposta immediata a esdeveniments com ara unes pluges torrencials, unes esllavissades de terra o accidents de trànsit.
A més de rebre la informació en temps real, el centre rep imatges de més de 900 càmeres instal·lades a tota la ciutat i es comunica amb les autoritats pertinents, en un procés que permet que la presa de decisions es faci en temps real.
Els representants de Rio també han presentat projectes com el portal d’Open Data i el Pla de Resiliència. La jornada s’ha acabat amb una trobada d’empreses catalanes i brasileres amb presència a Rio, organitzada per Barcelona Activa.
Més informació: