L’objectiu és que l’autoconsum, l’autoproducció i la generació energètica renovable i local formin part de la quotidianitat de Barcelona
Les actuacions a desenvolupar se centren principalment en la incorporació de generació en les cobertes i terrats existents de la ciutat, tant públics com privats, i en l’espai públic. Foto: Alcaldes.eu
El programa es planteja com a objectiu doblar la generació elèctrica municipal procedent d’energies renovables en dos anys, passant d’1,8 a 3,9 MWp de potència fotovoltaica instal·lada. Això suposa doblar el ritme d’instal·lació respecte al mandat anterior
El Govern Municipal va aprovar, el juliol de 2016, la Mesura de Govern “Transició cap a la sobirania energètica”, en una aposta per revertir el model energètic actual i anar cap a un model energètic orientat cap a la sobirania energètica. Un model més sostenible, per maximitzar la generació d’energia a través de recursos renovables locals, que garanteixi l’accés per tothom, i alhora que redueixi el consum d’energia final amb l’aplicació de mesures d’estalvi i fent un ús més intel·ligent dels recursos en totes les activitats i serveis que es desenvolupen.
Per fer possible aquesta transició, l’Ajuntament de Barcelona aposta per la generació energètica d’origen renovable amb la creació d’instal·lacions de generació que aprofitin els recursos locals i renovables, sobretot el sol i, especialment, la generació energètica en terrats i cobertes particulars o municipals i en els espais públics, que potenciïn l’autogeneració i l’autoconsum d’energia allà on sigui possible.
Per arribar a aquests objectius, l’Ajuntament de Barcelona posa en marxa el Programa d’impuls a la generació d’energia solar a Barcelona, com a l’eina que ha de fer créixer i potenciar el nombre d’instal·lacions renovables a la ciutat, tant en espais i cobertes públiques com privades, implicant no només a l’Ajuntament i els ens dependents, sinó també a particulars i privats, potenciant una acció conjunta. L’objectiu és aconseguir que l’autoconsum, l’autoproducció i la generació renovable i local esdevinguin una qüestió de quotidianitat a Barcelona.
El programa concreta l’acció en el període 2017 – 2019. Les actuacions a desenvolupar se centren principalment en:
- Incorporació de generació en les cobertes i terrats de la ciutat, tant públics com privats.
- Incorporació de generació energètica en l’espai públic, reconvertint o col·locant elements urbans i que es transformin en generadors d’energia.
L’Ajuntament de Barcelona, i l’Agència d’Energia en particular, han de prendre la iniciativa de les actuacions a desenvolupar
- Pel seu paper exemplificador i tractor de la implementació d’instal·lacions
- Per visibilitzar que les instal·lacions de generació són possibles i viables
- Per fer de facilitador i impulsor de l’acció de tercers
Així mateix, es vetllarà per a què tots els nous edificis que es desenvolupin a la ciutat incorporin generació i en tots els desenvolupaments urbans i noves urbanitzacions i reurbanitzacions es contempli la incorporació d’elements generadors d’energia.
Nou espai web
Barcelona camina cap a la sobirania energètica promovent el subministrament 100% renovable, amb zero emissions i assegurant-ne l’accés a tota la ciutadania. Per això posa en marxa un nou espai web per explicar els passos que s’estan duent a terme per impulsar una transició energètica a la ciutat.
Barcelona camina cap a la sobirania energètica promovent el subministrament 100% renovable, amb zero emissions i assegurant-ne l’accés a tota la ciutadania. Per això posa en marxa un nou espai web per explicar els passos que s’estan duent a terme per impulsar una transició energètica a la ciutat.
El nou web, http://Energia.Barcelona recull totes les iniciatives i propostes per a impulsar un canvi de model energètic. A més, pretén ser la primera plataforma digital de Barcelona Energia, la futura comercialitzadora municipal. Aquesta comercialitzadora neix amb la voluntat d’esdevenir un instrument de promoció i estímul de la generació energètica local i renovable (tant a nivell d’equipaments municipals (autogeneració – autoconsum), com també per a tercers.
En aquest espai web, la ciutadania podrà trobar tota la informació sobre els seus drets energètics; conèixer els recursos disponibles per a millorar l’eficiència energètica a les seves llars i estalviar en el rebut de la llum, així com les eines per a l’autogeneració local d’energia solar. Tot amb l’objectiu d’aconseguir una Barcelona 100% renovable i autosostenible.