08.05.17 – BARCELONA • Barcelonès

Barcelona pregunta per primera vegada als nois i noies sobre el seu benestar i escoltarà les seves propostes per millorar-lo

0
226

L’Àrea de Drets Socials de l’Ajuntament de Barcelona impulsa una nova eina de recollida de dades subjectives de la infància com a baròmetre del seu benestar


Colau escoltant una pregnta a l’entrevista amb Alcaldes.eu. Foto: alcaldes.eu.

4.000 nois i noies d’entre 10 i 12 anys de 52 escoles de la ciutat estan participant del projecte que els reconeix com a ciutadans amb perspectives i interessos propis que cal conèixer i tenir en compte

A la tardor es retornarà als centres per contrastar els resultats amb els nens i nenes i escoltar les seves propostes cap a l’Ajuntament per millorar el seu benestar
L’Ajuntament de Barcelona, a través de l’Àrea de Drets Socials, impulsa el projecte Benestar subjectiu de la infància a Barcelona. Parlen els nois i noies: satisfaccions, percepcions i expectatives. L’objectiu és donar veu als nois i noies de 10 a 12 anys amb la idea d’obtenir dades inèdites i rellevants que permetin formular propostes de política local per millorar el benestar de la infància a la ciutat.
Es tracta d’un projecte de recerca a nivell de ciutat liderat per l’Institut Infància i Adolescència de Barcelona, un consorci públic adscrit a l’Ajuntament per acompanyar ens locals en el seu rol de garants dels drets dels infants i adolescents. El projecte es composa de dues fases principals. La primera consisteix en el passi d’una enquesta a 3.970 nois i noies d’entre 10 i 12 anys, a través de la participació de 52 escoles escollides a partir d’una mostra aleatòria i representativa. Aquest treball de camp, que es va iniciar al gener i s’allargarà fins a l’abril, permetrà recollir dades inèdites a nivell de ciutat i comparar les desigualtats entre els infants de la ciutat. La segona fase, que s’iniciarà a la tardor, consistirà en interpretar els resultats amb els mateixos nois i noies amb l’objectiu que d’extreure’n propostes de política local cap a l’Ajuntament sobre què i com milloraria el seu benestar vital.
El projecte reconeix els infants i adolescents com a ciutadans de ple dret amb punts de vista propis que cal preguntar per conèixer i tenir en compte, tal com estableix el dret a ser escoltats recollit en la Convenció sobre els drets de l’infant. El paper dels infants com a informadors directes sobre qüestions que els afecten suposa un gir important en la forma de recollir dades sobre infància i adolescència, ja que fins ara s’havia fet a partir d’enquestes a les famílies en què no es preguntava directament als nois i noies, sinó als adults. Per altra banda, el debat i interpretació conjunta dels resultats amb els participants també suposa una innovació.
“Els hi demanem opinió per dues raons: primer perquè són ciutadans i ciutadanes de Barcelona, com qualsevol de nosaltres, i necessitem comptar amb la seva participació per fer les millors polítiques públiques d’infància, de la mateixa manera que no es pot fer política de joventut sense comptar amb els joves, per exemple”, ha exposat la tinenta d’alcaldia de Drets Socials, Laia Ortiz, que també ha destacat que els infants són uns bons indicadors de la qualitat de vida en una ciutat: “Si ells són feliços, si ells tenen iguals oportunitats de gaudir de l’espai públic, de créixer, de formar-se o desenvolupar-se en plenitud, és que estem construint una ciutat de drets i de benestar, saludable, amable, acollidora per a tothom”.
Dades inèdites, subjectives i homologables internacionalment
Les dades recollides gràcies a aquest projecte seran, alhora, inèdites i subjectives, ja que és la primera vegada que es desplega una enquesta de benestar subjectiu a la ciutat per conèixer les opinions, percepcions i expectatives dels nois i noies en relació al seu propi benestar, preguntant-los sobre qüestions principals de les seves vides com la família, amistats, l’escola o el barri on viuen.
A més, les dades obtingudes seran homologables internacionalment, ja que s’ha partit de l’enquesta internacional Children’s Worlds per elaborar el qüestionari, de manera que es podrà comparar el benestar dels infants de la ciutat amb el de més de 30 països participants. D’altra banda, es podran analitzar diferències segons districtes i segons tres estrats de renda, que permetran conèixer amb més profunditat les desigualtats entre els infants a la ciutat.
El projecte, encarregat per l’Àrea de Drets Socials de l’Ajuntament de Barcelona a l’Institut Infància i Adolescència, compta també amb la col·laboració del Consorci d’Educació de Barcelona, de representants de les direccions dels centres de primària i de l’Institut de Recerca sobre Qualitat de Vida de la Universitat de Girona.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.