A les portes del Mobile World Congress, l’Ajuntament de Barcelona i la Fundació Telefònica, la Fundació Vodafone, la Fundació Orange, l’empresa Cisco i l’empresa Lenovo han signat una declaració per poder treballar plegats en la reducció de l’escletxa digital i la inclusió social digital
Gerard Pisarello (Primer Tinent d’Alcaldia), al centre, formalitzant l’acord amb representants de les grans empreses telefòniques i tecnològiques. Foto: Ajuntament de Barcelona.
Signen la Declaració de Barcelona per la inclusió social digital per coordinar les seves accions i ajudar als col·lectius amb més dificultats per desenvolupar-se plenament en les noves tecnologies mòbilsForma part del Pla Barcelona Ciutat Digital 2017-2020 que està impulsant la Comissionada de Tecnologia i Innovació Digital
L’Ajuntament de Barcelona i la Fundació Telefònica, la Fundació Vodafone, la Fundació Orange, l’empresa Cisco i l’empresa Lenovo han signat un acord col·laboració per poder treballar plegats en la reducció de l’escletxa digital, aprofitant la celebració d’una nova edició del Mobile World Congress que situa Barcelona com un referent tecnològic a nivell mundial.
El primer tinent d’alcaldia, Gerardo Pisarello ha subscrit el compromís amb Aleix Valls, Director General Mobile World Capital Barcelona; Santiago Moreno, Director general de Fundación Vodafone España; Joan Cruz, Director de Relacions Institucionals de Fundació Telefónica; Rocío Miranda de Larra, Directora de Responsabilitat Social Corporativa i sostenibilitat d’Orange Espanya; Xavier Massa, Director d’Operacions d’Administració Pública de Cisco Systems; i Pau Ortiz, Spain Enterprise Manager de Lenovo.
Pisarello ha destacat que es tracta “d’un compromís de Barcelona per estar a l’alçada i posar la tecnologia al servei dels veïns, creant aliances amb tot el sector per potenciar-lo i per lluitar contra l’escletxa digital”. “Barcelona vol estar a l’alçada i aprofitar el seu potencial tecnològic per fer una ciutat digital més inclusiva i democràtica”. Per això, ha anunciat “l’Ajuntament reforçarà les eines pròpies que té per combatre aquestes desigualtats i col·laborarà amb el sector privat que estigui disposat a endegar projectes amb retorn social, amb joves, gent gran, noies o persones amb discapacitat per reduir aquesta bretxa digital”.
Pisarello ha recordat que la Capital Mundial del Mòbil és una ciutat capdavantera en la utilització d’Internet, però amb diferències segons els nivells de renda i educatius i de gènere, segons va detectar l’Informe de la bretxa digital fet per la MWCB, que revelava que el 84% dels barcelonins disposa d’Internet al seu domicili tot i que a Les Corts aquesta xifra arriba al 96% de les llars i a Torre Baró només n’estan connectades un 62%. O que l’edat és una escletxa digital important, sobretot, a partir dels 64 anys.
El primer tinent d’alcaldia també ha volgut recordar el potencial del sector TIC a la ciutat, un sector que ha crescut en 10.000 llocs de treball des del 2011, i compta amb 50.000 persones afiliades a la seguretat social. I ha subratllat la importància que el 50% de contractes signats en aquest sector són indefinits, quan la mitjana a la ciutat és del 14%, amb un salaris que també superen en un 23% la mitjana de Barcelona.
Els grans objectius a assolir, segons Pisarello, passen per promoure la creativitat a les aules, potenciar la tecnologia com una eina per a la inclusió social, augmentar la capacitació tecnològica com a forma d’inclusió laboral i per combatre la bretxa de gènere en l’accés a la tecnologia.
Un compromís de Barcelona i les grans operadores
L’objectiu de l’acord és maximitzar l’impacte dels programes de retorn social que aquestes empreses i fundacions despleguen a Barcelona en l’àmbit de la inclusió social digital. Per aconseguir-ho, s’articularan mecanismes de coordinació amb l’Ajuntament de Barcelona per tal que la tasca que fan les empreses i fundacions pugui alinear-se amb les polítiques públiques que està impulsant Comissionada de Tecnologia i Innovació Digital en el marc del Pla Barcelona Ciutat Digital 2017-2020. L’objectiu compartit és donar prioritat aquells barris i col·lectius que el govern ha identificat com a més vulnerables i on l’escletxa digital és més profunda.
L’acord subscrit sota el nom de Declaració de Barcelona per la inclusió social digital recull la necessitat que la tecnologia, clau en el desenvolupament econòmic de les ciutats, esdevingui també una eina per generar oportunitats al servei d’una ciutat més justa, més cohesionada i menys desigual i anima a redoblar els esforços perquè la tecnologia permeti desenvolupar solucions innovadores en àmbits com l’educació, la sostenibilitat, la salut, la inclusió social, l’accessibilitat o la mobilitat.
Amb aquest acord, les parts reconeixen que si bé Barcelona ha esdevingut una de les capitals mundials d’innovació, encara hi ha diferències en l’accés de la ciutadania a les tecnologies en funció de barris, nivells de renda, gèneres i edats. Aquest accés desigual a les noves tecnologies és un factor que determina la igualtat d’oportunitats de la ciutadania i per tant, garantir aquest dret per a tothom és un repte de ciutat, de les ciutats del segle XXI, i on Barcelona vol liderar el desenvolupament de respostes.
El Pla Barcelona Ciutat Digital 2017-2020 contempla de manera prioritària la transformació i la innovació digital del sector públic i la promoció dels sectors socioeconòmics amb alt component tecnològic, però també, com a objectiu irrenunciable, la capacitació digital de la ciutadania per tal de pal·liar aquests s desequilibris territorials i socials.
Amb aquest acord, agents econòmics pioners en l’economia digital, com la Fundació Telefònica, la Fundació Vodafone, la Fundació Orange, l’empresa Cisco i l’empresa Lenovo sumen esforços amb el sector públic per desenvolupar polítiques per millorar l’educació i l’ocupació en l’àmbit digital a través de programes de capacitació de joves, gent gran i col·lectius en risc d’exclusió que minimitzin l’escletxa digital, social i de gènere.
De fet, moltes de les companyies punteres que operen a la ciutat ja estan desplegant programes de retorn social orientats, precisament a la reducció de l’escletxa digital i a la capacitació d’aquells col·lectius amb més dificultats per poder desenvolupar-se plenament en les noves tecnologies. Amb la Declaració de Barcelona per la inclusió social digital, es tracta de maximitzar el seu impacte perquè arribi al màxim de col·lectius i aquells amb més necessitat.
Per a concretar línies de treball dels signats de la declaració, es signaran convenis de col·laboració específics i es crearà una comissió de seguiment entre l’Ajuntament i cadascuna de les empreses o fundacions per a coordinar, identificar i implementar el conjunt de projectes, programes i actuacions a desplegar.