Xavier Trias

Alcalde de Barcelona

“Barcelona té una de les marques de ciutat més potents del món”


"Com a ciutat de cultura, coneixement, creativitat, innovació i benestar, se’ns reconeix cada vegada més com un indret ideal per crear riquesa i generar ocupació, i en gran part això és degut a que la marca Barcelona genera confiança i simpatia a tot el món."


0
310

“Projectant-nos com a pol de coneixement i d’innovació de referència internacional, he pogut confirmar que quan Catalunya i Barcelona van de la mà som imparables”

“Els polítics hem d’apostar per la transparència i no hem d’enganyar la gent. Encara que el que haguem de dir no els agradi. Sempre he tingut el convenciment que si les coses s’expliquen bé, encara que de vegades no es comparteixin, es poden arribar a entendre”

 
“Catalunya ha de ser el que decideixin el conjunt de catalans i catalanes lliurement i la seva decisió s’ha de respectar. Això vol dir que, primer de tot, cal una majoria social molt àmplia que doni suport a la independència”
Què hi fa un metge pediatra al capdavant d’un Ajuntament com el de Barcelona? Quin ha estat el seu recorregut vital?
Un metge i un alcalde comparteixen un objectiu comú: l’atenció a les persones. Aquesta és la meva prioritat al capdavant de l’Ajuntament de Barcelona, atendre les persones, especialment les més vulnerables en aquests moments tan complexos que estem vivint. 
 
De fet, al llarg de la meva trajectòria professional i política, sempre he volgut treballar per millorar el benestar de les persones i la qualitat de vida a Barcelona, la ciutat on vaig néixer i on visc amb la meva família. 

Ho vaig fer primer com a conseller de Sanitat durant dues legislatures, del 1988 al 1996, en què vàrem lluitar molt per bastir l’actual sistema sanitari català. Després com a conseller de Presidència, del 1996 al 2000, amb la creació del Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC) o millorant el règim laboral dels funcionaris de la Generalitat. O posteriorment des de Madrid, quan vaig ser president i portaveu del Grup Parlamentari Català (CiU) al Congrés dels Diputats.
 
Però de totes aquestes responsabilitats, els puc ben assegurar que ser alcalde de Barcelona és la que m’ha fet més il·lusió. Perquè és la meva ciutat, la ciutat que estimo, i on puc treballar més a prop de la gent. 
 
Barcelona és una ciutat amb una gran projecció internacional, al costat de grans capitals com Nova York, Londres, París o Beijing. Aquesta gran marca de ciutat va acompanyada d’un règim jurídic i un finançament adequat per poder desplegar totes les seves potencialitats?
En efecte, Barcelona té una de les marques de ciutat més potents del món i l’hem d’aprofitar com un dels seus principals actius a nivell internacional. Com a ciutat de cultura, coneixement, creativitat, innovació i benestar, se’ns reconeix cada vegada més com un indret ideal per crear riquesa i generar ocupació, i en gran part això és degut a que la marca Barcelona genera confiança i simpatia a tot el món.
 
“Com a ciutat de cultura, coneixement, creativitat, innovació i benestar, se’ns reconeix cada vegada més com un indret ideal per crear riquesa i generar ocupació, i en gran part això és degut a que la marca Barcelona genera confiança i simpatia a tot el món”
 
Barcelona té un règim jurídic propi, la Carta Municipal, que ens ajuda a exercir el nostre rol com a motor econòmic del Sud d’Europa i de la Mediterrània. Però hem de seguir treballant per millorar el nostre sistema de finançament. Per exemple, participant de l’IVA que es recapta a Barcelona procedent del turisme. Hem d’aconseguir que l’èxit de la marca Barcelona reverteixi en el benestar i la qualitat de vida de les persones. 
 
En aquests moments tan complexos, haver d’exercir el seu rol com a capital de Catalunya i motor econòmic del país pot restar-li velocitat a Barcelona?
Restar velocitat? Tot el contrari. El potencial que té el país ens dóna encara més impuls, a Barcelona i al conjunt de l’Àrea Metropolitana, per esdevenir punta de llança de la recuperació econòmica. Per exemple, vaig acompanyar el president Mas per explorar noves vies de col·laboració empresarial i comercial amb Israel. El resultat no pot ser més positiu. Projectant-nos com a pol de coneixement i d’innovació de referència internacional, he pogut confirmar que quan Catalunya i Barcelona van de la mà som imparables. 
 
Quins són els sectors econòmics més competitius de Barcelona? Quin és el seu impacte en relació a la implantació de noves empreses i creació de llocs de treball?
Barcelona té una economia molt diversificada amb sectors tradicionals molt competitius, com el comerç, la indústria, els serveis, el turisme, o les noves tecnologies.
 
Som una ciutat que aposta també per sectors estratègics de futur, com les tecnologies mòbils, les smart cities, el vehicle elèctric, l’economia verda, la biomedicina, l’agroalimentació, la nàutica o la logística. Sens dubte, el treball intensiu que fem en la promoció i implantació d’aquests sectors contribueix a la recuperació econòmica.
 
Hi ha algunes dades que ens confirmen que anem pel bon camí en aquesta aposta conjunta. Entre gener i agost  s’han constituït més de 5.000 noves empreses a Barcelona, un 6% més respecte del 2012, i la nostra ciutat ha atret el 50% dels projectes d’inversió estrangera de tot Catalunya. 
 
També estan creixent les exportacions. L’Àrea Metropolitana de Barcelona concentra el 20% de les exportacions espanyoles i el 27,1% de les d’alt contingut tecnològic. El Port de Barcelona també ha mantingut un important ritme de creixement durant la primera meitat de 2013, amb un increment del 12%.

“Som una ciutat que aposta també per sectors estratègics de futur, com les tecnologies mòbils, les smart cities, el vehicle elèctric, l’economia verda, la biomedicina, l’agroalimentació, la nàutica o la logística. Sens dubte, el treball intensiu que fem en la promoció i implantació d’aquests sectors contribueix a la recuperació econòmica”
 
Les obres que hi haurà per tota la ciutat l’any 2014, no posaran Barcelona cap per avall?
Inevitablement. Però això també passa quan es fan obres a casa. Hi ha uns dies en què no estàs tan còmode i has de conviure amb algunes molèsties, però després t’hi sents més a gust amb les millores que has fet. 
 
Les obres que estem duent a terme a Barcelona responen al ferm compromís de l’actual govern municipal de fer arribar la màxima qualitat urbana a tots els barris de la ciutat. Estem treballant, a través d’una comissió de coordinació d’obres, perquè aquestes molèsties afectin al mínim la vida diària dels barcelonins i les barcelonines. Però hem de tenir una mica de paciència perquè, n’estic segur, després tindrem una ciutat millor i ens en sentirem encara més orgullosos de Barcelona. 
“Les obres que estem duent a terme a Barcelona responen al ferm compromís de l’actual govern municipal de fer arribar la màxima qualitat urbana a tots els barris de la ciutat”
 
Barcelona té una situació econòmica i financera envejable. En quina mesura hi ha influït la gestió que es va fer en l’anterior mandat, encapçalada per l’alcalde Jordi Hereu?
Mai he tingut cap inconvenient en reconèixer que la gestió econòmica i financera de l’Ajuntament sempre ha estat molt bona. Les coses com siguin. I l’alcalde Hereu ho va liderar en l’anterior mandat, sense cap mena de dubte.
 
Ara bé, quan vaig prendre possessió com a alcalde ara fa més de dos anys, també tenia clar que encara podíem fer-ho millor i vaig veure la necessitat d’introduir noves maneres de fer a l’Ajuntament. 
 
Dos anys després estem consolidant un nou model de fer política i de gestió pública a la ciutat de Barcelona. En un entorn econòmic advers, som una ciutat solvent, que fa dèficit zero, que paga els seus proveïdors a menys de 30 dies i, gràcies a l’estalvi brut, el 2014 podrem fer una inversió de 426M. d’euros. Em sento molt satisfet de l’actual situació econòmica i financera de l’Ajuntament. 
 
Es presentarà a les eleccions municipals del 2015?
Sempre he dit que em plantejo l’Alcaldia de Barcelona com un projecte personal de 8 anys i que l’aposta de ciutat que estem fent és encara a més llarg termini, a 15 i 20 anys vista.
 
Moltes persones pensen que el llenguatge dels polítics no és prou clar. Hi està d’acord? 
No es pot generalitzar. Hi ha polítics més clars i n’hi ha que no ho són tant. Però sí que estic d’acord amb una cosa: els polítics hem d’apostar per la transparència i no hem d’enganyar la gent. Encara que el que haguem de dir no els agradi. Sempre he tingut el convenciment que si les coses s’expliquen bé, encara que a vegades no es comparteixin, es poden arribar a entendre. 
 
Qui pren realment les decisions importants a Barcelona, una ciutat on hi poden haver interessos tan diversos? L’alcalde, els funcionaris, les empreses, els mitjans de comunicació…?
El govern és un exercici col·legiat i una responsabilitat compartida. Certament, molta gent hi diu la seva i el meu deure com a alcalde és escoltar tothom. Però les decisions les pren l’alcalde amb el seu equip de govern. 
 
Dit això, la nostra manera de fer és la de la coresponsabilitat. La col·laboració públic-privada, el treball conjunt amb el Tercer Sector, el foment de la participació ciutadana. Sap per què? Perquè Barcelona és un projecte compartit que construïm entre tots dia a dia, cadascú des del seu àmbit. I si treballem plegats, ens en sortirem millor. 
 
Creu realment que Barcelona arribarà a viure uns Jocs Olímpics d’Hivern?
No en tinc cap dubte. La candidatura Barcelona-Pirineu és un projecte molt potent i molt ambiciós. És un projecte guanyador. I ara sabem que el 2026 tenim més possibilitats d’èxit. Per això hem de saber aprofitar aquest marge que tenim per madurar encara més el projecte, aconseguir el màxim consens dels grups polítics i, sobretot, promocionar els esports d’hivern a casa nostra des de la base. 
No en tinc cap dubte. La candidatura Barcelona-Pirineu és un projecte molt potent i molt ambiciós. És un projecte guanyador.
 
El passat Onze de Setembre va participar a la Via Catalana. Això vol dir que és partidari de la independència de Catalunya?
Vaig participar a la Via Catalana perquè Catalunya té dret a decidir el seu futur com a nació i quina ha de ser la nostra relació amb Espanya.
 
Catalunya ha de ser el que decideixin el conjunt de catalans i catalanes lliurement i la seva decisió s’ha de respectar. Això vol dir que, primer de tot, cal una majoria social molt àmplia que doni suport a la independència.  
 
Quina evolució està tenint el turisme a Barcelona? Nombre de turistes, pernoctacions hoteleres, creuers, atractius culturals i esportius…
L’any 2012 vàrem batre tots els rècords registrats: 7,5 milions de turistes i 16 milions de pernoctacions hoteleres. Som la cinquena destinació turística europea i competim amb força amb les principals capitals del món. 
 
L’aeroport del Prat va rebre 35 milions de passatgers el 2012, tot un rècord històric, i el Port de Barcelona, 2,5 milions de creueristes. Som el primer port de creuers de la Mediterrània i el quart del món, només per darrera dels ports del Carib. 
 
Com a alcalde, em sento també molt satisfet que el turisme sigui cada vegada més un sector molt ben valorat pels barcelonins i barcelonines. El 96% considera que el turisme és beneficiós per a la ciutat i el 72% opina que la ciutat ha d’atreure més turistes.
 
Això vol dir que els esforços que estem fent perquè sigui una activitat econòmica sostenible, comencen a donar fruits que hem de seguir apostant per l’harmonia entre l’activitat turística i la qualitat de vida de les persones.
 
Però sobretot hem de continuar potenciant el turisme de congressos a través de la celebració de fires i congressos de nivell internacional (Mobile World Congress, Smart City Expo o Saló de l’Automòbil), i d’esdeveniments esportius i culturals (Campionats del Món de Natació, Primavera Sound, Sónar…).  
Com a alcalde, em sento també molt satisfet que el turisme sigui cada vegada més un sector molt ben valorat pels barcelonins i barcelonines. El 96% considera que el turisme és beneficiós per a la ciutat i el 72% opina que la ciutat ha d’atreure més turistes.
 
Quins valors creu que hauríem de recuperar com a societat perquè Barcelona i Catalunya poguessin encarar el futur amb confiança?
Els valors que sempre ens han caracteritzat com a ciutat i com a país, i en els quals hem de bastir els projectes de present i de futur: l’esforç, l’emprenedoria, la solidaritat, l’esperit de superació, la creativitat i la innovació.
 
  • Links relacionats
  • NULL
Nascut a Barcelona l’any 1946, Xavier Trias i Vidal de Llobatera es va llicenciar en medicina i cirurgia i a principis dels anys setanta va treballar en diversos centres mèdics. Una dècada més tard va començar els seus tempteigs en política i l’any 1988 va ser nomenat conseller de Salut, càrrec que va exercir entre 1988 i 1996. Des de llavors la seva carrera l’ha portat a ser conseller de presidència (1996-2000), diputat a Madrid (2000-2004), regidor a l’Ajuntament de Barcelona (2003-2011) i finalment alcalde de la ciutat des de l’any 2011.
 
QÜESTIONARI IMPERTINENT
  • Un llibre de capçalera: Aprofitant que va ser el 10è aniversari de la mort de Miquel Martí i Pol, recomanaria la seva Obra poètica. En concret el poema Dóna’m la mà.
  • Una pel·lícula especial: Dues pel·lícules de la meva joventut, Espàrtac i Esplendor a l’Herba.
  • Una cançó: País petit, de Lluís Llach.  
  • Un plat de cuina: Perdiu amb col, un plat que cuinava la meva mare.
  • Un país: Itàlia. En tinc molt bon record de quan vaig estudiar a Gènova. 
  • Un viatge: Egipte, acompanyat de l’egiptòleg Jordi Clos.
  • Un esport: L’esquí i el futbol.
  • El que més valora d’una persona: La seva actitud, en especial envers els demés.
 

Barcelona



Amb una població de gairebé 1.604.555 habitants escampats en 101.5km2, Barcelona és la ciutat més poblada del territori català i la segona d'Espanya, així com l'onzena de la Unió Europea, segona ciutat no capital d'estat després d'Hamburg. És el principal nucli urbà de la regió metropolitana de Barcelona, que aglutina 4.928.852 habitants, i de l'àrea Metropolitana de Barcelona, integrada per 36 municipis.
 
Se situa a la vora del mar Mediterrani, tot just 120 km al sud de la cadena muntanyosa dels Pirineus i de la frontera amb França, en un petit pla litoral limitat pel mar a l'est, la serra de Collserola a l'oest, el riu Llobregat al sud i el riu Besós al nord. Per haver estat capital del comtat de Barcelona, se sol al · ludir a ella amb la denominació de Ciutat Comtal.
 
Barcelona es divideix administrativament en deu districtes, cadascun d'ells funciona com un ens polític amb competències pròpies. Són els següents: Ciutat Vella, Eixample, Gràcia, Horta-Guinardó, Les Corts, Nou Barris, Sant Andreu, Sant Martí, Sants-Montjuic, i Sarrià-SantGervasi.
 
Capital de Catalunya, de la província de Barcelona i de la comarca del Barcelonès, la ciutat acull les seus de les institucions d'autogovern més importants de Catalunya: la Generalitat de Catalunya i el Parlament de Catalunya. Per haver estat capital del Comtat de Barcelona, rep sovint el sobrenom de Ciutat Comtal.
 
Barcelona ha estat escenari de diversos esdeveniments mundials i amb projecció internacional. Els més importants són: L'Exposició Universal de 1888, l'Exposició Internacional de 1929, els Jocs Olímpics d'estiu del 1992, i el Fòrum Universal de les Cultures 2004.
 
Reconeguda com a ciutat global per la seva importància cultural, financera, comercial i turística, disposa d'un dels ports més rellevants del Mediterrani, a més a més de ser un important punt de comunicacions entre Espanya-França, degut a les connexions per autopista i tren d'alta velocitat. 
 
Barcelona és el Cap i Casal de Catalunya. En els darrers trenta anys, des dels Jocs Olímpics, el nom Barcelona ha esdevingut sinònim de disseny, avantguarda, multiculturalitat, diversitat, inquietud social, turisme, mediterrània, esport, gastronomia, professionalitat i mil coses més, molt ben valorades. Els que en saben de màrqueting diuen que el nom “Barcelona” és una de les marques globals més ben valorades: la coneixen en els cinc continents i l’estimen malgrat no conèixer-la. Però potser sí que és cert que, amb la crisi econòmica dels darrers anys, s’havien estat creant dues Barcelones: una de rica i l’altra de pobra. Potser aquest és un bon moment per a redreçar-la i seguir fent història.




FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.