Barcelona (ACN).- Una delegació de trenta empreses i quatre agències d’inversió xinesa han desembarcat aquesta setmana a Barcelona per conèixer les avantatges i oportunitats de negoci de la capital catalana. Participen en la primera edició del "China At Barcelona Summit", una cimera organitzada per la Cambra de Comerç, ‘la Caixa’ i Mazars, amb el suport de la Generalitat i l’Ajuntament de Barcelona. La iniciativa pretén ser una plataforma per captar inversions de la Xina, mostrant el potencial econòmic de Barcelona com a porta d’entrada a Europa i la Regió de la Mediterrània, perquè els empresaris del gegant asiàtic vegin la capital catalana com l’enclavament "clau" en el seu procés internacionalització.
La cimera, que té lloc entre dimecres i divendres, compta amb un programa elaborat especialment pels inversors xinesos, que procedents de les ciutats de Pequín, Xangai, Chongquin i la província de Shandong, han mostrat el seu interès per Barcelona i Catalunya. Durant la seva estada visitaran infraestructures i localitzacions clau de la capital catalana, com el districte 22@, Barcelona Activa o el Port de Barcelona, així com sessions informatives a CaixaFòrum i l’ajuntament, i trobades i contactes amb companyies i empreses locals de tots els sectors.
La cimera pretén donar a conèixer entre els empresaris xinesos -durant el 2010 van invertir a Catalunya 355,5 milions d’euros- les oportunitats de negoci de la regió i especialment de Barcelona, perquè l’elegeixin com a plataforma d’entrada dels seus productes al mercat europeu, explica el president de la Cambra de Comerç, Miquel Valls.
Es tracta d’un projecte pioner que va en la línia engegada des de fa temps per la Cambra per potenciar les sinergies econòmiques entre la Xina i Catalunya -un terç del total de les importacions xineses a l’Estat són a Catalunya, on el 2010 han crescut un 37%-. Les relacions de negoci però són bilaterals, ha destacat Valls, i la cimera és també una oportunitat per establir "coneixement i confiança mútua" entre empresaris xinesos i catalans.
Segons les darreres dades, les exportacions de Catalunya a la Xina han augmentat un 28% en els últims 5 anys i s’han situat en 675 milions d’euros el 2010, xifra que representa el 25,48% del total que exporta l’estat espanyol al gegant asiàtic.
La cimera, afegeix Valls, recull una aposta de la llarga trajectòria que ja ve desenvolupant la Cambra buscant sinergies econòmiques amb la Xina. I més enllà, pretén també convertir en el fòrum de discussió de referència internacional sobre l’evolució dels fluxos d’inversió xinesa, els seus resultats i les bones pràctiques.
Barcelona "marca de prestigi" arreu del món
L’alcalde de Barcelona, Xavier Trias, ha remarcat el gran potencial econòmic de Barcelona per la seva gran projecció internacional com a "marca de prestigi" i la seva estratègica situació territorial com a "capital econòmica de la Mediterrània".
Per la seva part, el president de la Generalitat, Artur Mas, també ha destacat l’elevat nivell de concentració d’infraestructures que té Barcelona (amb el Port, l’aeroport, la Fira de Barcelona i l’àrea logística de la Zona Franca) i que "no iguala cap altre ciutat d’Europa". Unes infraestructures a les quals, ara, en l’horitzó del 2020, s’hi inclourà el Corredor ferroviari de la Mediterrània.
Per tot plegat Barcelona ofereix "una capacitat de potència econòmica i de concentració en infraestructures" que poques ciutats poden oferir, explica Mas, a més d’una història i tradició industrial de dècades, a la qual se l’hi ha d’adjuntar també l’aposta dels darrers temps pel coneixement, la recerca i la investigació. "Des de Barcelona les empreses xineses troben una entrada idònia a Europa i la regió mediterrània i una excel·lent plataforma també per a fer negocis a l’Amèrica Llatina", afegeix Trias.
La "China at Barcelona Summit" compta amb el suport institucional de la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Barcelona i de Casa Àsia. També amb el suport del Port de Barcelona, Invest in Spain, l’IEMed, l’Institut Confuci de Barcelona i les escoles de negocis ESADE i IESE com a ‘knowledge partners’.