27.03.13 – BERGA • Berguedà

Berga reviu l’esplendor comercial del barri vell amb l’exposició ‘Obert als 60’s’

0
365

Més d’un miler de persones han visitat la mostra que pretén recuperar la memòria històrica del comerç berguedà


L’exposició ‘Obert als 60’s’ ha recuperat cinc antics establiments del nucli comercial de Berga.
Berga reviu aquests dies l’esplendor comercial del barri vell de fa més de mig segle. Ho fa amb l’exposició ‘Obert als 60’s’ que, segons un dels seus impulsors, Marc Picas, té com a objectiu recuperar la memòria històrica del comerç berguedà. El projecte -que s’allargarà fins el proper 21 d’abril- permet descobrir com eren algunes antigues botigues. En concret, s’han obert cinc locals històrics que s’han condicionat per a l’ocasió. D’aquesta manera, l’exposició convida a través de fotografies i objectes a fer un viatge al barri vell de la ciutat de fa 50 anys, quan en aquesta zona hi havia unes 171 botigues. La mostra ha tingut gran poder de convocatòria i ja l’han visitat més d’un miler de persones.
La directora del Museu Comarcal de Berga, Alba Perarnau, ha agraït la col·laboració de molts ciutadans que han aportat fotografies, objectes i records. Segons ha explicat, tots aquests testimonis que s’han anat recopilant es preservaran com a fons documental. Per altra banda, Perarnau no descarta que l’exposició es pugui obrir a d’altres nuclis comercials de la ciutat com el passeig de la Pau, la plaça Viladomat o la plaça de la Creu. 
El responsable de l’exposició, Marc Picas, ha explicat que, fa 60 anys, el carrer Buxadé de Berga -un dels que s’inclouen a l’exposició- estava ple de botigues i de veïns. Tot va canviar quan la ciutat va començar a créixer i es van construir els primers barris situats als afores de Berga. En concret, ha explicat que durant la dècada del 1960, al carrer Buxadé hi havia uns 45 comerços. Ara però, ja no en queda cap. 
L’últim negoci que va tancar va ser la perruqueria de Palmira Pons, ara fa tres anys. En declaracions a l’ACN, la seva propietària recorda com li va costar trobar un local lliure en aquesta zona i ha explicat que va arribar a pagar 30.000 pessetes pel traspàs, "un preu molt elevat per l’època". 
"Des de la llevadora fins a l’enterramorts en un mateix carrer"
La Ramona Calderer, de 89 anys, havia regentat una merceria amb el seu home al carrer Buxadé de Berga. Amb nostàlgia, recorda la bona relació que mantenia amb la resta de comerciants de l’avinguda. Una altra veïna, la Josefina Vivó, de 72 anys, en fa 60 que hi viu. "Abans hi havia de tot, gairebé hi podies néixer i morir sense sortir d’aquí perquè hi havia la llevadora, el metge i la funerària", ha afegit. Enyorada, recorda les festes que solien organitzar els veïns. 
Un altre veí, Joan Pons, ha explicat que al carrer Buxadé hi vivien més d’una cinquantena de nens. De fet, segons ha dit, es tractava d’un carrer molt habitat i, fins i tot les golfes de les cases estaven habitades per un parell de famílies que separaven els seus habitatges amb un simple llençol. Després, recorda, es van començar a construir els primers blocs de pisos als afores de la ciutat i la gent va anar marxant. 
Més d’un miler de visitants 
L’exposició ‘Obert als 60’s’, impulsada per l’Ajuntament de Berga a través del Museu Comarcal i produïda per l’empresa [In] Situ., ha tingut un gran poder de convocatòria i ja l’han visitat unes 800 persones des de la seva inauguració, el passat 8 de març. L’exposició, que ha tingut un cost de 12.000 euros, el 50% dels quals s’ha finançat a través del Pla de Barris, i l’altra meitat amb finançament de la Diputació de Barcelona, romandrà oberta fins el proper 21 d’abril.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.