Un moment de la trobada de Bergés i Crespín a la Delegació del Govern a Lleida.

LLEIDA • Segrià

Bergés reclama a l’administració central revertir la manca d’ajudes DUS 5000 que ha afectat a 174 projectes d’energia neta d’ens locals i comarcals lleidatans

0
592

En el transcurs d’una trobada institucional amb el subdelegat del Govern central, José Crespín, en què també s’ha tractat de la necessitat de millorar el servei de Rodalies de Lleida i de potenciar els de l’AVANT

La delegada del Govern a Lleida, Montse Bergés, ha insistit en la necessitat que el Ministerio para la Transición Ecológica y el Reto Demográfico reobri la convocatòria dels Fons Next Generation per finançar els 174 projectes de municipis i consells comarcals de Lleida que s’han quedat sense les ajudes del programa DUS 5000, adreçades a inversions en projectes singulars locals d’energia neta i estalvi energètic en municipis de menys de 5.000 habitants. Segons la delegada, “la denegació d’aquestes ajudes als municipis petits contribueix a perpetuar la bretxa entre l’àmbit urbà i el rural pel que fa a la implantació d’energies sostenibles i la transició ecològica”. Així ho ha plantejat Bergés al subdelegat del Govern central, José Crespín, en el transcurs de la trobada institucional que van mantenir ahir dilluns a la seu de la Delegació del Govern.

Bergés ha instat el ministeri a tornar a obrir aquest programa amb la suficient dotació econòmica per a poder-hi incloure els projectes desestimats o bé habilitar una nova línia de subvencions a aquests ens locals i comarcals. La delegada ha subratllat la “contradicció” que els potencials beneficiaris dels ajuts del DUS 5000 siguin municipis petits, de repte demogràfic, amb recursos humans i tècnics limitats i, en canvi, els seus projectes hagin estat desestimats per manca de fons del programa després d’haver hagut de fer una despesa important, finalment inútil, per poder presentar-los ajustant-se a les condicions fixades en el decret de convocatòria.

Un altre dels temes que Bergés i Crespín han tractat durant la trobada és el de la necessitat de millorar el servei de mobilitat ferroviària. “Si volem aconseguir que el vehicle privat deixi de ser la primera opció en els desplaçaments de mitjana distància, calen més freqüències de tren, millors preus i menor temps de desplaçament dels trajectes”, ha afirmat Bergés. La delegada ha posat el focus en el pla de Rodalies de Lleida i en el servei AVANT Lleida-Barcelona. Pel que fa a Rodalies, Bergés ha incidit en la necessitat que, fins que FGC comenci a explotar el 2024 la línia de Manresa, ara R-12, dins del nou model de rodalies per a Lleida que preveu el Govern, l’actual gestora, Renfe, hauria d’incrementar freqüències i millores en el servei”. En relació a l’AVANT, ha qualificat d’”urgent i just“ catalogar com a aquest tipus de servei un mínim de 14 freqüències per sentit entre Lleida i Barcelona i que siguin considerades com obligació de servei públic (OSP) i, per tant, amb preus estables i més assequibles. També s’ha referit a la proposta d’alliberar places d’AVE al preu d’Avant quan els trens circulin buits. En aquest sentit, Bergés ha donat suport als plantejaments de l’anàlisi i les propostes recollides en l’informe “Rodalies de Lleida. Xarxa Catalana d’Alta Velocitat CATAV”, elaborat per CC.OO. i compartit per les institucions lleidatanes i pels agents econòmics i socials del Fòrum Secore.

Bergés i Crespín també han fet un repàs a la gestió de la campanya de la fruita i al desplegament de les energies renovables al territori, entre altres qüestions.

Font: Govern

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.