01.02.17 – BLANES • Selva

Blanes aprova el Reglament de la Taula Local pel Dret a l’Habitatge i la Pobresa Energètica

0
500

En el plenari també es va informar sobre casos atesos durant el 2016: Acció Social de l’Ajuntament va fer prop de 2.800 tràmits d’ajuts a persones per temes de pobresa energètica 


Fotografia del plenari.
El plenari de la Taula Local pel Dret a l’Habitatge i la Pobresa Energètica de Blanes celebrat aquest passat dimarts ha aprovat el Reglament que s’ha estat treballant al llarg de diverses trobades els darrers mesos, després que amb anterioritat no hi havia cap normativa. La principal innovació és la incorporació de problemàtiques relacionades amb la Pobresa Energètica, un canvi de nomenclatura que es va tractar en el ple municipal celebrat el passat mes d’agost, dedicat íntegrament a temes socials. 
L’esborrany elaborat per les tècniques de l’Àrea d’Acció Social de l’Ajuntament de Blanes ha anat incorporant diverses aportacions i esmenes dels diferents representants que formen part d’aquest òrgan de treball. Ara, després que finalment la nova normativa ha estat aprovada aquesta setmana pels membres de la Taula Local pel Dret a l’Habitatge i la Pobresa Energètica, es portarà com a tema de debat a l’ordre del dia de la propera sessió plenària del mes de febrer, amb la idea que s’aprovi amb el suport i unanimitat de tots els grups polítics municipals. 
La nova normativa inclou el preàmbul i antecedents de la creació d’aquest òrgan de treball, així com el marc normatiu i legal que l’empara, entre ells la Llei aprovada al 2015 de mesures urgents per afrontar l’emergència en l’àmbit de l’habitatge i la pobresa energètica. El seu objectiu és establir procediments extrajudicials per a resoldre situacions definitives d’exclusió social i residencial. 
Igualment, es defineixen els objectius i competències de la taula i la periodicitat dels plenaris, que serà trimestral. En canvi, en el cas de les Comissions de Treball es crearan i reuniran en funció de les necessitats que es vagin detectant. La presidència correspon a l’alcalde, i el plenari el composen els regidors d’Acció Social i Urbanisme, el Tècnic d’Urbanisme, la Cap de l’Àrea d’Acció Social, la Treballadora Social de l’Àrea d’Acció Social i Representant de la Borsa de Mediació. 
També participen a la taula un representant de cada grup polític municipal, així com de diverses entitats i organismes relacionats amb aquest àmbit. Així, n’hi ha del Col·legi d’Advocats, de la PAH (Plataforma d’Afectats per la Hipoteca), el Bon Samarità, Càritas Interparroquial de Blanes, la PAHC (Pataforma d’Afectats per la Hipoteca i Contra el Capitalisme) i Creu Roja. 
Prop de 2.800 tràmits d’ajuts a persones durant el 2016 
Durant la reunió del plenari es va informar sobre els casos i actuacions detectats pels serveis socials sobre problemàtiques relacionades amb l’àmbit de l’habitatge i la pobresa energètica durant el 2016. En primer lloc es van donar a conèixer els casos relacionats amb l’àmbit de l’habitatge. 
Al llarg de l’any passat es van atendre 52 casos per avisos de desnonaments de persones per impagament del lloguer, 24 per impagament de la hipoteca i 47 per l’ocupació de vivendes. Es van fer 17 tràmits d’ajuts per urgència, 37 informes als jutjats per aturar llançaments i 26 inscripcions al Registre de Sol·licituds a la Borsa de Mediació. Igualment, es van tramitar 14 ajuts de contingència per pagar fiances i una part del lloguer a través de la Borsa de Mediació, i es van concertar 6 lloguers socials, a més de 14 informes emeses a la Mesa d’Emergència de la Generalitat, 6 casos d’intermediació per dació en pagament i 10 casos d’ocupacions. 
En l’àmbit de la pobresa energètica, Acció Social de l’Ajuntament de Blanes va realitzar 2.786 tràmits d’ajuts a persones per diverses consideracions. D’altra banda, es van instal·lar 43 comptadors solidaris d’aigua en habitatges ocupats, i es van tramitar ajuts per cobrir el subministrament dels serveis bàsics – llum, aigua i gas- per a un total de 624 famílies. 
Nova normativa per a la instal·lació de comptadors d’aigua solidaris 
Precisament un altre dels punts a l’ordre del dia que es va aprovar en el plenari d’ahir dimarts va ser el nou reglament de normes internes i barems per a la instal·lació a precari d’un comptador d’aigua solidari, una mesura que es va posar en marxa l’any 2013. En base a l’experiència d’aquests tres primers anys, s’han introduït diversos canvis per millorar la normativa, que s’haurà d’aprovar en Junta de Govern. 
Entre els més destacats hi ha que, a partir d’ara, per optar a un comptador caldrà demostrar que s’està en una vivenda un mínim de dos anys. Se’n poden beneficiar prèvia valoració dels professionals dels Serveis Socials Bàsics totes aquelles persones empadronades o residents al municipi que acreditin trobar-se en situació de vulnerabilitat social i amb manca de recursos econòmics per fer front a les despeses de la llar. 
Un altre canvi que s’ha introduït és que les persones beneficiàries hauran de complir amb el Pla de Treball individual o familiar acordat amb els professionals de referència que tinguin al Serveis Socials Bàsics. En aquest pla es recullen per escrit els deures, les obligacions i les conseqüències de l’incompliment de l’acord. 
Sobre aquesta darrera qüestió, val a dir que l’anterior normativa no recollia els supòsits de retirada del comptador solidari, entre els quals s’hi inclou el no compliment del Pla de Treball. D’altra banda, un altre motiu perquè es pugui retirar el comptador solidari d’aigua és que s’incompleixin les ordenances municipals en matèria de convivència –és a dir, de civisme i convivència ciutadana i tinença d’animals-, ocasionant molèsties a la resta de veïns. En aquest darrer cas, els incompliments es contrastaran a través d’informes emesos pels cossos policials. 
 

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.