15.06.13 – BLANES • La Selva

Blanes posa en marxa un any més el Servei de Vigilància de platges amb 22 efectius i 3 llocs de socors

0
371

Els socorristes també fan intervencions de valor afegit en col·laboració amb la Policia Local. L’estiu de l’any passat es van fer més de 1.700 assistències, un 26% més que al 2011

Aquest migdia l’alcalde de Blanes, Josep Marigó; el regidor de Protecció Civil, Josep Manel Verde; i el cap de Protecció Civil, Josep Lluís Pouy, han presentat les principals novetats i característiques del Servei de Vigilància, Salvament i Control de les platges d’aquest estiu 2013, que ha entrat en marxa avui. 
El servei estarà en funcionament del 15 de juny al 15 de setembre en horari ininterromput de 10’30 a 18’30 h i amb dues temporalitats. La temporada baixa que compta amb dos períodes, del 15 al 30 de juny i del 9 al 15 de setembre, i la temporada alta, de l’1 de juliol al 8 de setembre. 
Per oferir aquest servei, es compta amb un total de 22 socorristes repartits en funció de les necessitats de servei als 3 llocs de socors fixes del municipi: Sant Francesc (Cala Bona), Blanes Centre i S’Abanell, així com a través de 7 torres i cadires de vigilància. Durant la temporada baixa hi haurà 16 socorristes en servei, i a la temporada alta se n’hi afegiran 6 més. A banda dels 22 socorristes, també formen part del contingent el cap i l’auxiliar de Protecció Civil, sumant un total de 24 efectius. També es compta com a mitjà aquàtic amb una embarcació semi-rígida amb motor fora borda de 175 CV per a la vigilància, salvament i rescat. 
A banda del servei sanitari i de vigilància, una de les funcions diàries és encarregar-se de senyalitzar si l’estat de la mar és apte per al bany a través de tres banderes: verda (quan el bany està permès), groga (cal tenir precaució a l’hora de banyar-se) i vermella (el bany està prohibit per a tothom). A Blanes també hi ha una quarta bandera que, en aquest cas, senyalitza la presència de meduses. 
Reforç de Desfibril·ladors amb Dipsalut i altres col·laboracions 
Per segon any consecutiu, Dipsalut –organisme de Salut Pública de la Diputació de Girona- fa la cessió durant tota la temporada a l’Ajuntament de Blanes de 4 DEA (Desfibril·lador Extern Automàtic), un més respecte l’estiu del 2012. Hi haurà un DEA situat a cadascun dels 3 llocs de socors i el 4rt estarà molt proper a la platja, ja que s’ubicarà a l’Oficina de Turisme de Blanes de la plaça dels Càmpings, al cor de la zona turística del municipi. 
Com a complement a la formació específica que tenen els socorristes, enguany Blanes Sub farà un curs de formació per a la utilització dels DEA. D’altra banda, una altra col·laboració externa destacada és la que fa l’empresa de Blanes BC Bike, que cedeix dues bicicletes mountain bike per facilitar la mobilitat dels coordinadors de platja i per ajudar en les tasques de vigilància a l’entorn dels passeigs vora les platges. 
Més de 1.700 assistències durant l’estiu de 2012 
Durant el Servei de Vigilància, Salvament i Socorrisme de l’estiu de l’any passat es van fer un total de 1.713 assistències, una xifra que va significar un increment del 26% respecte al 2011. D’aquests serveis, 728 van ser per atendre picades de medusa que, en la seva totalitat, van ser de caràcter lleu. A tall d’anècdota, val a dir que va haver un increment d’aquest tipus d’atencions en relació a l’estiu anterior. 
Un altre tipus de serveis que van augmentar l’any passat -en més d’un 50% va ser el de la cadira amfíbia al lloc de socors de S’Abanell per a les persones amb dificultats de mobilitat. Durant l’any passat es van fer un total de 201 serveis, cadascun dels quals va ser atès per dos socorristes que s’encarregaven de tota la operació. En canvi, l’any 2011 es van fer 94 serveis i al 2010 un terç: 33 serveis. 
La resta d’assistències van ser majoritàriament casos de caràcter lleu per donar atenció sanitària de primer ordre: contusions, rascades, ferides incisives, rentats oculars, hipotensió, cremades, picades d’insectes, marejos i hemorràgies nasals. Per contra, es van fer un total de 23 trasllats en ambulància a l’Hospital Comarcal de Blanes per casos que requerien intervenció mèdica: una contusió al tòrax, dislocacions d’espatlla, factura de turmell o bé una contusió al cap, entre d’altres. 
Entre els casos més greus que es va atendre l’any passat destaca el d’una dona de 70 anys veïna de Blanes que s’estava ofegant. La víctima va poder salvar la vida gràcies a la ràpida i coordinada intervenció d’un banyista, els socorristes, els efectius del SEM i la Policia Local. 
Intervencions de Valor Afegit 
A banda de la seva tasca directa i principal de vigilància i salvament, els socorristes realitzen controls constants dels serveis que hi ha al seu entorn de treball: les boies de senyalització marítima, els accessos a les platges, etc. Paral·lelament, al tractar-se d’un servei municipalitzat des de l’any 2008 amb gestió directa des del Departament de Protecció Civil de l’Ajuntament de Blanes, facilita la seva coordinació amb la Policia Local per desenvolupar funcions de seguretat ciutadana. 
Les tasques de col·laboració amb la Policia Local es concreten en intervencions que fan els socorristes en casos com per exemple: venda ambulant, presència de gossos, o bé detecció de massatgistes i repartidors de propaganda a les platges. Igualment, també s’intervenen en casos de furts i faltes lleus. 
Les assistències de seguretat ciutadana en casos d’ordre públic contemplen en general una primera intervenció dels socorristes i després, en cas que el causant desobeeixi el requeriment, es dona l’alerta a la Policia Local, que procedeix a imposar la sanció que pertoca. Els casos més comuns que l’any 2012 van requerir la presència policial van ser per la presència de gossos, consum d’alcohol i estupefaents, pesca fora de l’horari permès i seguiments de sospitosos per furts, entre d’altres. 
Un altre valor afegir del propi servei de vigilància, salvament i socorrisme és que fa anys que es col·labora amb l’Institut de Ciències del Mar en el Projecte Medusa informant del nombre d’assistències per picades així com identificant la tipologia d’aquest animal que és més freqüent. D’ençà de la posada en marxa del servei de socorrisme, es col·labora igualment amb l’Agència Catalana de l’Aigua en la recollida de dades d’interès mediambiental: temperatures, estat de l’aigua, abocaments, etc 
També es col·labora amb la Direcció General de Protecció Civil de la Generalitat de Catalunya passant dades com ara les temperatures, l’estat de la mar, banderes de senyalització, etc que serveixen de suport informatiu pels banners del 3-24 de TVC. 

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.