07.09.16 – BLANES • Selva

Blanes presenta la 1a Quinzena Gastronòmica de la Gamba, que reivindica com un producte propi

0
268

Organitzada per l’Ajuntament i la Confraria de Pescadors, l’experiència ha estat molt ben rebuda pels restaurants, que participen amb 25 establiments


Fotografia de la presentació.
Ahir 6 de setembre al matí, es va presentar la primera edició d’una experiència que ha nascut amb vocació que arreli ràpidament i aviat comenci a col·leccionar entregues. Es tracta de la 1a Quinzena Gastronòmica de la Gamba de Blanes, que es faran del 15 al 30 de setembre, que organitza l’Ajuntament de Blanes amb el suport de la Confraria de Pescadors. 
L’acte l’ha encapçalat l’alcalde de Blanes, Miquel Lupiáñez, i ha anat a càrrec de la regidora de Promoció de la Ciutat, Turisme, Comerç i Empresa, Dafne Galvany, acompanyada del patró major de la Confraria de Pescadors i president de la Federació Catalana de Pesca, Eusebi Esgleas. També han assistit representants de diversos restaurants que participen en les jornades gastronòmiques, així com regidors i regidores de l’Ajuntament. 
Èxit de participants en la primera edició de l’experiència 
D’entrada, des de l’organització ja s’ha fet una valoració positiva per l’entusiasme amb què han rebut la iniciativa establiments de restauració. En total, col·laboraran 25 restaurants repartits arreu de Blanes, una xifra força a tenir en compte, ja que supera el màxim nombre que hi ha hagut fins ara en l’altra experiència gastronòmica que ja compta amb una trajectòria més longeva: les Jornades Gastronòmiques del Suquet de Peix, que fa 9 anys que s’organitzen, i que en la passada edició del juny del 2016 va comptar amb 21 establiments adherits. 
Els establiments que participen en la 1a Quinzena Gastronòmica de la Gamba, així com els respectius xefs, són: B& B, Isaac Dalmau Martori; Cafè del Mar, Kike; Cala Bona, Josep Pratsevall; Can Bruno, Imma Travesa Planas; Can Flores, Pere Povill; Duvet, Bladi; El Celler Sant Antoni, Giovanni Ferrara; La Llotja de Blanes, David Simón; El Ventall, Francesc Valiente; Inèdit, Cuina de l’Inèdit; Juanma, Juan Manuel Martínez; Kiku, Kiku; La Gaviota, Pedro Cabrera; La Nou, Juan Carlos Guerrero; Laia, Rafael Domènech; Las Salinas, Isabel Rives; Port Pesquer, Oxana Vlasova; Racó Sa Palomera, Inés Pascual; Sa Nansa, José Martínez; Santi, Ricardo Ezeta; Sentits, Òscar Vilà i Guillem Gallego; Síbaris, Miquel Diamant; Sol d’Or, Manuel García; Va de Catas, Alberto Mora; i Vineo, Raúl Perea. 
Formant part de la campanya, els 25 restaurants s’identificaran durant aquests dies amb el lema Jo tinc Gamba de Blanes ! i elaboraran plats o menús relacionats amb aquest producte de la mar. L’experiència s’emmarca dins l’objectiu de l’Àrea de Promoció de la Ciutat de posar en valor els productes gastronòmics blanencs sota la marca Blanes, productes de la Terra i del Mar. Es tracta d’oferir el millor del món de la pagesia i de la pesca, així com estimular la creativitat de comerços i restaurants. 
Per contribuir en la difusió de la quinzena gastronòmica, s’ha organitzat un Concurs Fotogràfic del 15 al 2 d’octubre a través d’Instagram amb els hashtags #gambadeblanes, #Blanes, #blanesturisme, #Somgastronomia, #Catalunyaexperience, #Incostabrava, a més del nom del #restaurant. Les tres fotografies més votades seran les premiades, i els seus autors rebran un lot amb productes gastronòmics blanencs: Cervesa Marina, Cava Laviret; Cava Ses Vernes; Vi blanc de Cal Correu; Mel del Jardí Marimurtra; Carboneres de la Pastisseria Orench; i Mongetes del Ganxet de Blanes D.O. Conca de la Tordera. 
Blanes reivindica la gamba com a producte autòcton 
A la Costa Brava ja fa temps que hi ha una còmplice i sana rivalitat entre Blanes i Palamós, ja que totes dues reivindiquen la gamba com a producte propi. En realitat, els patrons majors de les respectives confraries sempre han explicat que es tracta del mateix producte, i que tant bona és la que es ven a Blanes o a Palamós. En tot cas, és la primera vegada que a Blanes s’organitzen unes jornades gastronòmiques al voltant d’aquest ingredient, valorat explícitament per blanencs i visitants. 
Així ho han destacat la regidora de Promoció de la Ciutat, Dafne Galvany: “No es tracta de competir amb Palamós, perquè al cap i a la fi estem parlant del mateix producte. El què volem és reivindicar que és un dels fruits de la mar més exquisits que oferim a Blanes”. La regidora també ha remarcat: “Estem molt satisfets de la resposta que ha tingut la iniciativa, i de cara a l’any vinent valorarem si allarguem la seva durada o ho fem en una altra època de l’any”. En aquest darrer sentit, Dafne Galvany ha assenyalat que enguany aquesta Quinzena Gastronòmica serà un al·licient més que ajudarà a allargar la temporada turística. 
La Gamba de Blanes, producte estrella de la Confraria de Blanes 
Per la seva banda, el patró major de la Confraria de Pescadors de Blanes, Eusebi Esgleas, ha remarcat que la gamba és un dels productes més preuats de tota la costa del Mediterrani. La gamba vermella Aristeus Antennatus es troba a tots els canons de la Mediterrània occidental, viu en fons fangosos d’entre 400 i 800 metres, així com a fondàries superiors quan està en època de reproducció. 
El mètode de pesca és l’arrossegament, i al Port de Blanes s’hi dediquen gairebé de manera exclusiva 7 embarcacions. En relació a la resta de fruits de la mar, la gamba és el producte estrella, ja que és la que genera els majors beneficis econòmics. A tall anecdòtic, si en canvi comptem en kilos totals pescats, la peça més capturada a Blanes són els seitons. 
L’any passat es van pescar i vendre a la Confraria de Pescadors de Blanes 123 tones de gambes, que van generar 3 milions d’euros en preu de venda a la subhasta. El Port de Roses, en canvi, està molt per sota d’aquesta xifra, amb 63 tones, i Palamós està una mica per sobre de Blanes, amb 139 tones, si bé cal dir que mentre que aquí hi ha 7 embarcacions que s’hi dediquen, a Palamós n’hi ha 23. 

 

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.