- A la UE, les dones guanyen de mitjana un 13% menys que els homes pel mateix treball
- El secret salarial té els dies comptats: els treballadors tenen dret a rebre informació salarial per a la seva categoria professional
- Sancions dissuasòries, incloses multes, per a les empreses infractores
- Les companyies hauran de prendre mesures si la seva bretxa salarial supera el 5%
La nova legislació obligarà les empreses de la UE a divulgar informació per facilitar als treballadors la comparació de salaris i evidenciar possibles diferències de gènere.
Segons les noves normes -que l’Eurocambra va aprovar dijous per 427 vots a favor, 79 en contra i 76 abstencions-, les estructures retributives per comparar salaris s’hauran de basar en criteris que no facin diferències de gènere. Aquests criteris també s’han d’aplicar als sistemes d’avaluació i classificació de llocs de treball, als anuncis de vacants ia la denominació del lloc. Els processos de selecció i contractació s’han de dur a terme de manera no discriminatòria.
Si la informació sobre salaris mostra una diferència de gènere d’almenys un 5%, els ocupadors han d’efectuar una anàlisi conjunta dels salaris en cooperació amb els representants dels treballadors. Els Estats membres hauran d’establir sancions efectives, proporcionades i dissuasòries —com a multes— per als ocupadors que infringeixin les normes. Els treballadors que hagin patit danys com a resultat duna infracció tenen dret a demanar una indemnització. Per primera vegada, les normes inclouen la discriminació interseccional i els drets de les persones no binàries en el seu àmbit daplicació.
Fi del secret salarial
Les normes estipulen que els treballadors i els seus representants tenen dret a rebre informació clara i detallada sobre els salaris individuals i mitjans, desglossats per gènere. També posaran fi al secret salarial: es prohibiran les clàusules contractuals que impedeixin als treballadors revelar quant guanyen o cercar informació sobre altres categories professionals o la seva pròpia.
La càrrega de la prova passa a l’ocupador
En qüestions relacionades amb la remuneració, la càrrega de la prova passarà del treballador a l’ocupador. En els casos en què un treballador consideri que no s’ha aplicat el principi d’igualtat de retribució i vagi a la justícia, la legislació nacional ha d’obligar l’ocupador a demostrar que no hi ha hagut discriminació.
Declaracions de les ponents
Samira Rafaela (Renew Europe, Països Baixos), de la Comissió de Drets de la Dona i Igualtat de Gènere, va declarar: «La meva prioritat era garantir les mesures de transparència salarial més inclusives i amb més impacte. No només hem aconseguit, d’una vegada per totes, unes normes obligatòries per abordar la bretxa salarial entre homes i dones, sinó també tenir en compte tots els ciutadans de la UE i empoderar-los i protegir-los contra la discriminació salarial. Les persones no binàries tenen el mateix dret a la informació que els homes i les dones. Estic orgullosa que amb aquesta directiva hàgim definit la discriminació interseccional per primera vegada a la legislació europea i l’hàgim inclòs com a circumstància agreujant a l’hora de determinar les sancions».
Kira Marie Peter-Hansen (Verds/ALE, Dinamarca), de la Comissió d’Ocupació i Afers Socials, va assenyalar: «Aquesta legislació deixa molt clar que a la UE no tolerem cap mena de discriminació salarial per motius de gènere. Al llarg de la història, el treball de les dones ha estat infravalorat i mal remunerat; amb aquesta directiva fem un gran pas cap a la igualtat de retribució per un treball del mateix valor. Estic molt orgullosa que el Parlament hagi aconseguit ampliar l?àmbit d?aplicació, reforçar el paper dels interlocutors socials i garantir uns drets individuals i col·lectius sòlids».
Propers passos
El Consell haurà d’aprovar formalment l’acord abans que el text es converteixi en llei i es publiqui al Diari Oficial de la UE. Les noves normes entraran en vigor vint dies després de la publicació.
Antecedents
El principi digualtat de retribució està recollit a larticle 157 del TFUE. No obstant això, hi continua havent una bretxa salarial entre homes i dones a tota la Unió Europea d’un 13%, encara que amb variacions significatives entre Estats membres. Durant els darrers deu anys, ha disminuït, però només mínimament.