El president de l’ACM, Miquel Buch ha defensat a Barcelona -durant la celebració del Comitè Executiu de l’entitat que presideix-, la tasca realitzada durant tots aquests anys per l’administració local i ha remarcat que “cal ser més ferm que mai per defensar la feina ben feta dels municipis”. També ha exposat les dades d’alguns estudis en què es valora l’administració local com “la més ràpida” o “ la més eficient” segons els ciutadans. El president de l’Associació Catalana de Municipis i Comarques s’ha mostrat disposat a que “cada administració assumeixi la seva responsabilitat” i ha afegit que “és just que només haguem d’assumir la part que ens toca” en referència al 3,4 % del deute dels Ajuntaments respecte al deute total de les administracions públiques (el deute de les administracions representa un 72% del PIB).
Miquel Buch també ha fet referència al debat obert en els darrers mesos sobre l’organització del mapa de l’administració local. El president ha defensat la competència de la Generalitat pel que fa a l’ordenació del règim local i ha demanat respecte a l’organització territorial municipal catalana.
El president ha manifestat la seva preocupació pel contingut del document de l’INAP, que preveu que els municipis de menys de 20.000 habitants perdin competències i perquè no recull l’ordenació territorial comarcal de Catalunya. Buch ha destacat que en el document “es suprimeix el principi de màxima proximitat de la gestió administrativa als ciutadans”.
Per la seva banda, el secretari general de l’entitat, Marc Pifarré, ha explicat als membres de l’executiva l’informe de gestió de l’entitat dels darrers mesos.
Un dels temes destacats que s’ha tractat al Comitè Executiu de l’ACM és la compra agregada d’energia elèctrica i de gas natural. En aquest sentit, s’ha presentat i aprovat les línies generals i el calendari de licitació de l’acord marc pel subministrament d’energia elèctrica i gas natural.
El Comitè Executiu ha aprovat també un total de cinc mocions que es faran arribar a tots els ens locals associats a l’entitat municipalista. En primer lloc, s’ha proposat l’aprovació d’una moció “a favor del respecte al mapa municipal de Catalunya i en defensa de les competències exclusives en aquest àmbit de la Generalitat de Catalunya”, un tema que preocupa especialment al món municipal català després que el govern de l’Estat hagi anunciat una futura modificació de la Llei de Règim de bases local que podria afectar el mapa de divisió territorial català. Com a conseqüència també de les darreres modificacions de l’Estat pel que fa a la reglamentació que afecta al català, l’executiva de l’ACM ha aprovat una moció “en defensa del català”.
La resta de les mocions aprovades per l’òrgan de govern de l’Associació Catalana de Municipis fan referència a temes sectorials que tenen un important impacte pels ens locals. Així, l’ACM ha aprovat la moció que fa referència a les polítiques actives d’ocupació –demanant un finançament just per a aquestes partides-, i també s’ha aprovat una moció on es demana que es garanteixi “una prestació sanitària pública de qualitat i gratuïta”. I finalment, el Comitè Executiu ha aprovat una moció de rebuig “a la proposta de demarcació judicial formulada pel CGPJ.