El Ministeri d’Hisenda informa per sorpresa que les competències en serveis socials seguiran en mans dels ajuntaments
L’ACM demana un cop més que s’aturi l’aplicació de la Llei i s’imposi el sentit comú
El Ministeri d’Administracions Públiques va informar ahir per sorpresa via carta als alcaldes i alcaldesses de l’ajornament de l’aplicació de l’LRSAL. Segons aquest comunicat fins que no s’estableixi un nou model de finançament per les comunitats autònomes i els ens locals se suspenen els preceptes de la LRSAL referents als serveis socials, atenció primària de salut i educació.
L’Associació Catalana de Municipis i Comarques considera l’LRSAL com un error legislatiu sense precedents i en demana la seva total derogació. Per l’ACM, aquest fet demostra, un cop més, la improvisació del Gobierno fent una reforma sense el consens dels municipis i absolutament allunyada de la realitat.
“Amb aquest anunci el mateix Ministeri reconeix la impossibilitat de dur a terme la LRSAL. És una victòria del sentit comú sobre el despropòsit” apunta el president Miquel Buch qui ha assegurat també que “és una gran oportunitat per repensar i fer marxa enrere a una llei retrògrada que lamina greument els serveis que els ajuntaments ofereixen als ciutadans”.
Des de l’ACM es constata que la llei es va elaborar en contra de la voluntat dels ajuntaments i de la ciutadania. Per Buch “el què malament comença, malament acaba. És una llei imposada per la majoria absoluta del PP, amb una clara intencionalitat recentralitzadora i que ha esdevingut inaplicable com era de preveure. L’única solució és que en la propera legislatura es derogui”. En aquest sentit, el també alcalde de Premià de Mar, ha manifestat que “el gobierno del PP, a l’abisme de l’aplicació més dura de la Llei i a tocar del 20D, li agafa vertigen”.
Recordem que l’LRSAL modifica notablement el règim competencial que contemplava la Llei 7/1985, de 2 d’abril, Reguladora de les Bases de Règim Local, segons la qual la titularitat de la competència sobre “serveis socials i de promoció i reinserció local” ha passat a ser de les comunitats autònomes. Es fixava com a data límit per la seva aplicació el proper 31 de desembre de 2015.
El món local català sempre ha mostrat el seu rebuig a l’LRSAL. Via el Consell de Governs Locals de Catalunya més de 850 ajuntaments catalans van presentar conjuntament amb altres municipis de l’Estat un conflicte en defensa de l’autonomia local. A dia d’avui, mentre el Tribunal Constitucional s’ha posicionat en contra de moltes lleis impulsades des de Catalunya, de moment no ha dictaminat res sobre el recurs d’inconstitucionalitat que van presentar uns ens locals que representen uns 16,5 milions d’habitants de tot l’Estat.