13.07.12 – BARCELONA • Barcelonès

Buch: “La reforma és ineficaç, discriminatòria i inaplicable”

0
311

“Els ajuntaments catalans no han d’acabar pagant les disbauxes que s’han fet a ciutats com Madrid”

Miquel Buch alerta que les mesures de l’Estat per al món local “equivoquen la diagnosi del problema i proposen falses solucions”.

El president de l’ACM diu que "el govern central es preocupa de l’administració que genera el 3,4% de deute i no fa res respecte a l’altre 96,6%"

 
Barcelona, 13 de Juliol del 2012. – El president de l’ACM, Miquel Buch, ha alertat avui que les mesures que anuncia el govern de l’Estat en referència als Ajuntaments parteixen d’una diagnosi equivocada del problema i, com a conseqüència, “proposen falses solucions”. Buch ha explicat que la reforma “és ineficaç, discriminatòria e inaplicable” i ha defensat que “els ajuntaments catalans no han d’acabar pagant les disbauxes que s’han fet a ciutats com Madrid”; en aquest sentit, el president de l’ACM ha explicat que la mesura que propugna l’Estat no soluciona el problema del deute de l’Ajuntament de Madrid que acumula més deute que tots els municipis catalans junts (6.347 milions de deute de Madrid, enfront dels 5.100 milions d’euros de deute que tenen la totalitat dels 947 municipis catalans).

El president de l’Associació Catalana de Municipis i alcalde de Premià de Mar ha alertat de la ineficàcia per reduir deute de la reforma de la llei de bases de règim local anunciada avui pel govern central. Buch creu que les mesures “estan molt poc treballades, s’equivoquen en la diagnosi del problema i proposen falses solucions”.

L’alcalde de Premià de Mar denuncia que la reforma obligaria als ciutadans a  recórrer llargues distàncies per tràmits que abans podien fer al seu municipi. El president de l’entitat amb més municipis associats de Catalunya qualifica de “despropòsit”  la reforma que “obligaria a un ciutadà d’Espot a fer 158 km per gestionar un document a la Diputació de Lleida” o que  “faria que un veí de Vinallop hagi de conduir gairebé 100km per arribar a picar a la porta de la Diputació de Tarragona”.

Buch s’ha mostrat convençut de la inutilitat de la proposta de modificació de la llei de bases de règim local per solucionar el deute públic i diu que "el govern central es preocupa de l’administració que genera el 3,4% de deute i no fa res respecte a l’altre 96,6%, de forma que es culpabilitza a l’administració pública menys endeutada”. El president també ha comentat que el deute de les autonomies és només del 13,5%.
Buch ha criticat la ineficàcia de la proposta de reforma que buidaria de competències als municipis de menys de 20.000 habitants i ha donat xifres: “A Catalunya, el 73 % del deute correspon a municipis de més de 20.000 habitants”. Continuant amb les xifres d’endeutament que tenen a veure amb els municipis catalans, el president de l’Associació Catalana de Municipis, ha explicat que la mitjana de deute municipal a Catalunya és de 675 euros per habitant i que són precisament els municipis petits els que tenen un deute menor, “ La mitjana del deute municipal per habitant en municipis de fins a 20.000 habitants es situa en 615 euros, un 9% per sota de la mitjana de l’endeutament municipal global per habitant mentre que, en els municipis de fins a 5.000 habitants, la xifra baixa fins els 453 euros, un 33% per sota”.
Buch també ha fet referència al que suposa per als Ajuntament l’augment de l’Iva, un increment que incrementa la carrega impositiva a l’administració local catalana amb 120.000 milions d’euros i converteix les propostes de reforma de la llei de bases de règim local en mesures inútils per a reduir el deute total de les administracions públiques.

Finalment, Buch, ha parlat dels Ajuntaments que van fer un pla d’ajust obligat pel govern central fa 2 mesos i que ara, amb la nova reforma, “se’ls hi trencaria tot el pla per culpa de l’augment de l’Iva”.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.