12.2.20 – CATALUNYA

Budó defensa la necessitat de treballar l’Agenda Rural i l’Agenda Urbana per millorar la cohesió territorial

0
383

La consellera de la Presidència ha remarcat que és una prioritat del Govern “la lluita contra el despoblament rural per garantir la igualtat d’oportunitats” a tot al país

La consellera Meritxell Budó durant la seva intervenció al Parlament. Foto: Govern.cat/Julio Díaz.

La consellera de la Presidència, Meritxell Budó, ha defensat aquest dimarts al Parlament que “la prioritat d’aquest Govern és que Catalunya sigui un país d’oportunitats independentment del territori on es neixi o es visqui”. Davant d’això, ha remarcat que “la cohesió territorial és un element clau” per garantir-ho. “La lluita contra el despoblament, l’envelliment poblacional i garantir la igualtat d’oportunitats són prioritats d’aquest Govern”, ha remarcat.

En aquest sentit, la consellera Budó considera que cal situar “l’Agenda Rural de Catalunya en l’agenda política catalana”.  Ha explicat que l’Agenda Rural i l’Agenda Urbana “han de treballar en total coordinació, buscant una estratègia compartida per activar tots els territoris en base els seus recursos, capacitats, habilitats i potencialitats, perquè, només d’aquesta manera, aconseguirem assolir la veritable cohesió territorial”

La portaveu del Govern ha defensat que “la lectura que l’1,1% de la població de Catalunya viu en pobles que gestionen el 32% del territori no pot ser cap altra que la necessitat de la creació d’una agenda pròpia, una Agenda Rural, des d’on treballar els reptes que genera i assolir els objectius de desenvolupament sostenible 2030”. Davant d’això, ha detallat que ja en la constitució de l’Agenda Urbana de Catalunya, el novembre del 2018, també van participar, entre altres, l’Associació Catalana de Municipis i la xarxa de micropobles de Catalunya “perquè l’agenda vol ser un acord estratègic de país i elements de la ruralitat com el respecte al territori, la transició energètica i el repoblament han d’estar presents”

Durant la seva intervenció a l’hemicicle, la consellera Budó ha defensat les polítiques públiques destinades a cohesió territorial que elabora el Govern i les que s’inclouen en els nous pressupostos de la Generalitat per al 2020. Unes polítiques dissenyades i executades, ha afirmat, sota els principis de la “transversalitat -amb la implicació de tots els departaments del Govern-; la bilateralitat i la singularitat de cada territori”

Entre aquestes polítiques, la consellera ha remarcat que el Govern ha recuperat el PUOSC, amb una línia de finançament específica per a ajuntaments, entitats municipals descentralitzades i consells comarcals que tinguin menys de 5.000 habitants. Així mateix, ha recordat que s’ha posat en marxa el programa “Un país d’oportunitats, un país viu”, en coordinació amb la comissió interdepartamental sobre despoblament rural. Meritxell Budó ha explicat que aquesta estratègia de desenvolupament i dinamització territorial de “País Viu” “és un programa que ha passat de ser “una novetat” a ser “una demanda” pel propi territori”.

16.000 milions d’euros de dèficit fiscal estructural a Catalunya

La consellera de la Presidència ha denunciat, novament, que Catalunya “no té el finançament just i necessari” per part del Govern espanyol, “aquell que correspon al que generen els ciutadans i ciutadanes de Catalunya”. Davant d’això, ha remarcat que les “polítiques per a la cohesió territorial no són cap excepció de la falta de finançament”. “És evident, que sense el dèficit fiscal estructural de 16.000 milions d’euros que pateix Catalunya, les polítiques públiques que podem fer, entre elles les de cohesió territorial, serien moltes més”, ha afegit.

La portaveu del Govern ha explicat que “els incompliments d’inversions de l’Estat, afecta directament al dia a dia dels ciutadans i al desenvolupament del territori”. Per il·lustrar-ho ha recordat que el govern espanyol no executa la totalitat del pressuposat en inversions a Catalunya, que ja d’entrada és “totalment insuficient”. “Perquè en els millors dels casos, de cada 100€ l’execució només s’executen 66. O dit d’una forma més gràfica: 1 de cada 3 anys els hi sortim gratis”, ha afirmat.

Budó també ho ha il·lustrat amb “els incompliments” en matèria d’infraestructura ferroviària: “Resulta que en el període 2008-2016 hi havia un pla de Rodalies amb una inversió inicial de 4.306 milions d’euros. Però quina ha estat l’execució d’aquest pla milionari? Doncs poc més del 12%, és a dir, dels 4.300 milions pressupostats falten per executar 3.700. Si no fos perquè és veritat, semblaria una broma de mal gust”.

Davant això, la consellera ha demanat “voluntat política” al govern espanyol en matèria de finançament de la cohesió territorial: “Els demano mesures per al Delta, mesures que proposa la Taula de Consens del Delta que fan referència a la gestió dels sediments del riu, mesures que dicten directives europees i que el govern espanyol incompleix sistemàticament. Doncs els demano que incideixin per a què el Ministerio para la Transición Ecològica y el Reto Demográfico, y la Confederación Hidrográfica del Ebro compleixin”.

Finalment, la consellera Budó ha demanat, tal com també s’ha fet des del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, a l’executiu espanyol que “reorganitzi els fons europeus, els coneguts com PAC -Política Agrària Comuna-, i que els plans estratègics s’estableixin a escala territorial amb l’objectiu de poder fer una gestió més eficient i eficaç dels ajuts”. Budó ha subratllat que “des de Catalunya necessitem poder definir les nostres polítiques agràries, perquè la diversitat del sector a l’Estat espanyol fa que no es puguin establir les condicions de les subvencions de la PAC des d’un punt de vista central”.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.