La consellera de la Presidència i portaveu del govern ha apel·lat a la “corresponsablitat, solidaritat i l’actitud” de la ciutadania per garantir “un desconfinament responsable” i evitar un rebrot
En referència a la reunió del president de la Generalitat, Quim Torra, amb els altres presidents autonòmics i el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, Budó ha lamentat que “va ser la vuitena reunió de presidents on ja se sap que anunciarà perquè el dia abans surt el president Sánchez a explicar-ho”.
La portaveu ha explicat que el president Torra va defensar no prorrogar l’estat d’alarma, excloure Catalunya o nomenar el govern Autoritat Competent. També va reclamar el retorn de competències perquè la gestió del desconfinament es pugui fer des del govern de Catalunya i per Regions Sanitàries i Àrees Bàsiques de Salut; aprovar la Renda Universal i la suspensió impostos i ajuts a autònoms; i no precipitar-nos en el desconfinament. “No hem de ser presoners del calendari”, ha insistit Budó.
El govern de Catalunya, una setmana més, tornar a fer aquestes reclamacions que “no les plantegem per fer cap batalla partidista ni política. No es tracta de fer cap concurs ni cap competició. S’ha convertit en una petició de moltes comunitats autònomes”, ha apuntat la consellera.
La portaveu del govern també ha comentat la sortida al carrer dels catalans i les catalanes per practicar esport o passejar aquesta cap de setmana. Budó ha valorat positivament aquesta nova fase del desconfinament perquè “la gran majoria de gent ho ha fet bé. De forma ordenada, mantenint les mesures d’autoprotecció necessàries i en les corresponents franges horàries”. Però malgrat això, ha alertat que hi va haver persones que no van seguir les mesures i les precaucions anunciades. En aquest sentit, ha apel·lat a la “corresponsabilitat, solidaritat i l’actitud de de les persones perquè puguem sortir al carrer. Demanem mantenir la màxima prudència a tothom i no baixar la guàrdia”. La consellera ha recordat que “és molt important actuar de manera responsable” perquè “un mal desconfimament ens port portar a un segon confinament”.
Pla de xoc per a l’ocupació
El govern ha presentat un pla de xoc per a l’ocupació de 60 milions d’euros per garantir millors condicions davant les conseqüències de la Covid-19. “El pla preveu un seguit de mesures dirigides a donar suport a les persones treballadores afectades econòmicament i als col·lectius en major situació de risc; a persones treballadores autònomes; les pimes i empreses d’economia social, perquè reprenguin l’activitat i mantinguin capacitat productiva i llocs de treball; i administracions locals perquè planifiquin la reactivació econòmica i detectin les necessitats del seu territori i de la concertació social”, ha explicat Budó.
Aquest document s’ha aprovat al Consell de Direcció del SOC, i inclou sindicats, patronals, l’Associació Catalana de Municipis i la Federació Catalana de Municipis.
Transport públic
En relació amb e transport públic, la consellera ha explicat que des que va finalitzar el desconfinament general el dia 14 d’abril, la demanda ha mantingut un creixement molt lent, però continuat. “Si ens movíem amb una demanda d’entre el 5 i el 8% de l’habitual, ara el percentatge se situa al voltant del 10%”. Però, la publicació al BOE de la nova ordre ministerial ha alterat “les regles de joc, fins ara vigents”. Ara, es passa a una ocupació màxima del 50% i l’obligatorietat d’ús de mascareta per part dels usuaris.
La consellera Budó ha criticat la manera de fer del govern espanyol perquè genera “dificultats operatives” per posar en pràctica una ordre ministerial que surt publicada el mateix diumenge. “Des del govern, hem treballat a contrarellotge per fer-ho efectiu”, ha explicat Budó.
Campanya Institut Català d’Energia
L’Institut Català d’Energia ha engegat una campanya per incentivar l’estalvi i l’eficiència energètica en l’àmbit domèstic durant el període de confinament. Budó ha reconegut que “l’obligació de romandre a casa ha generat una major utilització d’electrodomèstics i aparells electrònics”.
Aquesta campanya ofereix solucions i consells pràctics per a fer un consum energètic adequat i responsable. “L’objectiu és continuar difonent bones pràctiques en el consum d’energia, tot contribuint a que el confinament no suposi un increment de la factura energètica per a les famílies i millorar els hàbits de les persones a l’hora d’utilitzar l’energia. D’aquesta manera, seguim avançant en la transició energètica”, ha explicat Budó.
CEO
Des del Centre d’Estudis d’Opinió, i amb l’assessorament de l’Oficina per a la Reforma Horària i l’Institut Català de les Dones, s’ha posat en funcionament una nova enquesta online sobre els usos del temps relacionats amb la Covid-19. La consellera de la Presidència ha animat a la gent a participar en aquest estudi que “pretén mesurar com han pogut canviar els hàbits i els usos del temps abans i durant el confinament”, degut a la crisi sanitària a causa de la Covid-19.
En referència a la nova fase del desconfinament que ha començat avui a Catalunya, el conseller de l’Interior, Miquel Buch, i la consellera de Salut, Alba Vergés, han explicat com s’estan treballant des dels seus departaments.
El conseller d’Interior, Miquel Buch, ha remarcat l’esforç realitzat per Creu Roja, Policies Locals i associacions de Protecció Civil de Catalunya per repartir avui les mascaretes higièniques que van arribar dissabte al vespre: "Ahir es va tirar endavant un dispositiu amb màxima urgència i màxima agilitat perquè teníem molt poc temps per repartir aquestes mascaretes".
Buch també ha posat en relleu el poc marge amb què transport públic i comerços s’han hagut d’adaptar a la nova normativa publicada ahir al BOE i ha recordat que, en aquest sentit, Protecció Civil ha treballat per resoldre tots els dubtes que ha generat. "Posem a disposició de tots els comerciants amb locals inferiors a 400 metres quadrats el document de preguntes freqüents específic que està publicat al web del departament d’Interior", ha dit.
El titular d’Interior ha recordat que en aquesta nova fase de falsa normalitat, on s’incrementen les interaccions al carrer, és vital que ens autoprotegim i que seguim les recomanacions de mascareta, d’higiene i distància per evitar que el virus es propagui.
El conseller ha agraït la feina feta a totes les persones que treballen en l’àmbit del transport públic de Catalunya.
Pel que fa al transport privat, Buch ha explicat que fins a les 12? del migdia el trànsit a l’àrea metropolitana de Barcelona s’ha reduït d’un 52,65% en l’entrada i d’un 48,88% en la sortida respecte d’un dilluns normal.
Per la seva part, la consellera de Salut, Alba Vergés, ha afirmat que “és imprescindible fer el desconfinament per regions sanitàries” perquè el sistema de salut públic de Catalunya està organitzat així i és la millor manera de fer el seguiment de l’epidèmia. “Cada regió té el seu hospital de referència, els hospitals comarcals i la xarxa d’atenció primària desplegada arreu del país”, ha explicat Vergés, que ha afegit que el ministre de Sanitat, Salvador Illa, mai s’hi ha mostrat en contra i que Salut ho ha reportat tant per carta com en la reunió bilateral d’ahir amb el ministre. A més, ha demanat que “per no duplicar feina, les decisions es puguin prendre des d’aquí”. “És una viatge d’anar i venir de control, que no té cap sentit en una societat madura com la nostra”.
Vergés ha matisat que dins la regió sanitària de Barcelona es farà una diferenciació afegida considerant la regió metropolitana nord, la metropolitana sud i Barcelona ciutat. Tampoc ha descartat que la unitat diferencial pugui delimitar-se més encara en forma d’àrees bàsiques de salut (ABS) d’agrupació d’ABS si en elles es detecten comportaments diferents de l’epidèmia –en positiu o en negatiu- respecte tota la regió sanitària i si això ajuda a controlar-la. En aquest sentit, la titular de Salut ha reconegut que dels 57.500 casos positius confirmats arreu de Catalunya, uns 41.000 pertanyen a Barcelona ciutat –on hi han hagut 16.000-, a la regió metropolitana nord i la regió metropolitana sud.
La titular de Salut també ha indicat que la millor garantia de poder tornar a la normalitat el més aviat possible és que durant les properes setmanes es continuï amb “una contenció real”, amb les mesures d’aïllament social i de prevenció que evitin “el risc de rebrot que segueix sent molt alt. Volem fer passes clares, segures, treballades amb tots els sectors i que ens permetin fer un pas ferm i no haver de tornar enrere”.
Alba Vergés també ha informat que avui hi ha 575 persones ingressades en llits de crítics, cosa que representa un 56,3% de la capacitat instal·lada avui, però el 136% de la que teníem normalment al nostre país. “Encara estem per sobre del 100% dels llits de crítics que teníem i, per tant, això vol dir molta prudència. Ens mantenim en una situació extraordinària pel nostre sistema sanitari”.
D’altra banda, la consellera Vergés també ha assenyalat que Salut ha fet 302.000 proves PCR que corresponen gairebé a 200.000 usuaris -ja que a alguns d’ells se’ls ha practicat més d’una prova-.
També ha subratllat que el Departament està intensificant aquestes proves a les residències de gent gran, on se n’han fet més de 52.000. En aquest sentit, Vergés ha confirmat que ja comença l’arrencada efectiva del programa Orfeu que -després de dies de preparació i distribució de materials per a poder-lo desenvolupar- permetrà multiplicar la realització d’aquestes proves. Per això, Vergés ha avançat la signatura d’una resolució per permetre que els laboratoris puguin oferir la realització de proves sempre i quan el sistema de salut no les necessiti i en coordinació absoluta. La consellera segueix considerant que cal seguir prioritzant aquestes proves en pacients amb símptomes i en persones asimptomàtics en residències, perquè no són extrapoblables a tothom, per exemple a un entorn laboral concret de persones sanes.
Per últim, a preguntes dels periodistes, la consellera ha avançat que Salut està treballant en la confecció d’una eina de tipus informàtic que ajudi a identificar els contactes de persones positives i de seguir-los per si positivitzen o si els cal un aïllament. Tot i que encara s’ha de tancar la proposta final, aquesta important i profunda tasca de vigilància epidemiològica, que s’entén que ajudarà a entendre com s’està comportant l’epidèmia a mitjà i llarg termini, podria comportar la incorporació d’unes 200 persones per a desenvolupar-la.