16.02.18 • Alt Penedès

Budó presenta les polítiques d’atenció a les persones a l’Alt Penedès

0
429

La vicepresidenta quarta de la Diputació de Barcelona, Meritxell Budó, va presentar ahir al vespre, a la seu del Consell Comarcal de l’Alt Penedès, a Vilafranca del Penedès, les principals línies d’actuació i inversions de la Diputació a la comarca en matèria d’atenció a les persones, en el marc d’una sessió del Consell d’Alcaldes.


Imatge de la presentació. Foto: Diputació de Barcelona.
Va estar acompanyada del president d’aquest Consell Comarcal, Xavier Lluch, i el vicepresident 4t i president de l’Àrea d’Atenció a les Persones de l’ens, Jordi Bosch.
Budó va explicar els principals programes desplegats als municipis en els àmbits de Benestar Social, Respir, Salut Pública, Consum, i Igualtat i Ciutadania, «amb l’objectiu de lluitar contra la pobresa i les desigualtats, i promoure l’autonomia personal i la  participació social». El suport de la corporació és econòmic, tècnic, tecnològic i formatiu.
En el marc de la lluita contra la pobresa energètica, va destacar «la continuïtat, el 2018, del programa preventiu d’auditories energètiques, iniciat l’any passat, que inclou la realització d’auditories de prop de 4.000 habitatges, en els dos anys, en tota la demarcació». El programa inclou les actuacions als habitatges, d’assessorament o reforma, que es derivin de les auditories. A la  comarca de l’Alt Penedès actualment hi ha 80 auditories en execució en llars en situació de vulnerabilitat en 27 municipis.
«Les persones grans, en situació de dependència o discapacitat, i les persones cuidadores són -en paraules de la vicepresidenta- col·lectius creixents les demandes dels quals han d’atendre els ajuntaments, i la Diputació de Barcelona treballa per desenvolupar eines que permetin garantir aquesta atenció».
Un dels serveis que presta la Diputació, en col·laboració amb els municipis, amb més implantació territorial i alt grau de satisfacció és el Servei Local de Teleassistència, amb més de 82.000 persones usuàries a tota la demarcació, i 2.256 a l’Alt Penedès, el 2017, que es preveu que vagin augmentant fins a arribar a uns 2.900 l’any 2020. Aquest servei, que fomenta l’autonomia de les persones grans o dependents, ofereix atenció les 24 hores del dia, 365 dies de l’any, amb una cobertura comarcal del 13,59% de la població de majors de 65 anys i 40,34% dels més grans de 80 anys. La comarca disposa d’una base territorial d’unitat mòbil de primera resposta a  emergències socials i tècniques. Com a novetat, augmenta la instal·lació de dispositius de teleassistència avançada –actualment, 265 a la comarca-, que aporten més seguretat, com detectors de foc o fum, de mobilitat o de caigudes.
Altres línies fonamentals de col·laboració amb els ajuntaments són les accions de prevenció adreçades a infància i adolescència en risc (consum de tabac, drogues i alcohol), o les de foment d’estils de vida saludable, a través de xerrades i exposicions sobre alimentació, drogues o sexualitat, entre altres.
També tenen una importància cabdal les actuacions relatives a polítiques de dones i LGTBI per promoure la igualtat de gènere. En aquest àmbit, destaca el programa contra l’assetjament sexual en espais públics d’oci, i el de suport psicològic a les dones víctimes de violència masclista i als seus fills. 
La Diputació de Barcelona, que dóna suport als ajuntaments en les seves polítiques per defensar els drets de les persones consumidores, ha intensificat des de fa mesos les accions d’acompanyament als consumidors en les seves reclamacions per les clàusules abusives dels bancs. L’Alt Penedès ofereix aquest servei a la ciutadania a través dels serveis públics de consum del Consell Comarcal i de l’Ajuntament de Vilafranca del Penedès.
Un cop acabada la presentació, la trobada va servir perquè alcaldes i alcaldesses poguessin expressar dubtes i traslladar inquietuds dels seus municipis en relació a l’àmbit d’ atenció a les persones.
 

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.