El Consell Comarcal del Baix Llobregat debat sobre nous reptes i la incorporació de les innovacions socials que determinaran el futur model d’atenció a les persones.
Imatge de la jornada. Foto: DIBA.
El Consell Comarcal del Baix Llobregat ha organitzat aquest dimecres, amb el suport de la Diputació de Barcelona, la jornada “Els serveis socials del futur”, a la Masia de Can Comas del Parc Agrari del Baix Llobregat, per debatre sobre nous reptes i incorporar les innovacions socials que determinaran el futur model d’atenció a les persones.
La vicepresidenta segona i responsable de l’Àrea d’Atenció a les Persones de la Diputació de Barcelona, Meritxell Budó, ha intervingut a la inauguració, juntament amb el director general de Protecció Social, del Departament de Treball, Afers socials i Famílies, Joan Ramon Ruíz, i el president del Consell Comarcal del Baix Llobregat, Josep Perpinyà.
En la seva intervenció, Budó ha destacat que «ens preocupa el futur dels serveis socials i volem treballar per la transformació des de l’acció preventiva, col·laborativa i comunitària», i ha posat com a exemples el programa d’arranjament d’habitatges i el programa d’auditories energètiques i intervenció als habitatges en situació de pobresa energètica.
La vicepresidenta segona també ha remarcat la importància de l’anàlisi de les dades i l’ús adequat que cal fer de les noves tecnologies per avançar en els serveis socials. Segons Budó, «cal posar les innovacions tecnològiques al servei de la inclusió social i el benestar. És a dir, les tecnologies com a eina de millora del treball professional, del coneixement de la realitat, i de transparència amb la ciutadania, així com una via d’innovació social per a millorar la qualitat de vida de les persones», ha afirmat la diputada, que ha finalitzat el seu discurs amb un reconeixement a l’aposta del Baix Llobregat per ser pioners i innovadors en Serveis Socials.
La jornada ha reflexionat entorn del coneixement de les necessitats de la ciutadania, no només les immediates, sinó a llarg termini, així com models i metodologies que facilitin un procés de transformació: l’economia col·laborativa, com un espai de suport i creació basat en la relació entre dos subjectes que satisfà una necessitat de manera més oberta i dinàmica d’allò que estem habituats; el poder de les dades com a font de coneixement que ens permet una anàlisi acurada per analitzar tendències futures; el treball col·laboratiu com una obligació a l’hora de gestionar persones i equips; allò digital com un fet estable que ens dona un marc fix de treball; i la disrupció digital, que dona un punt d’innovació en valor si s’aplica als serveis socials.