Sabadell afronta les eleccions municipals amb una gran rivalitat entre el PSC, liderat per l’alcalde Manuel Bustos, i el gruix de partits de l’oposició. Bustos confia en poder recuperar la majoria absoluta i evitar que un pacte dels partits de l’oposició l’obligui a abandonar el govern. CiU i ICV-EUiA, la segona i tercera força de la ciutat, veuen aquests comicis com l’oportunitat de desbancar l’actual batlle i no descarten pactar amb altres formacions per acabar amb un govern socialista vigent des de 1999. El perllongament dels FGC, el Quart Cinturó, la saturació sanitària i el futur de la Zona Hermètica són alguns dels aspectes que hauran de resoldre’s en el proper mandat.
En aquest escenari, un dels principals temes pendents és el futur de la Zona Hermètica. Durant aquest mandat el govern local ha fixat un horitzó final per la popular zona d’oci vallesana que en un termini que expira el 2015 haurà de traslladar-se al nou polígon industrial de Sant Pau de Riu-sec, on s’està construint la botiga d’Ikea més gran de l’Estat.
Tot i que la nova zona empresarial compta amb un solar de 30.000 metres quadrats per a construir un edifici on podrien concentrar-s’hi una quinzena d’operadors d’oci nocturn encara no s’ha definit el model que s’executarà. Els promotors del parc temen que la ubicació d’aquest espai de festa pugui perjudicar la gran inversió que han dut a terme al sud de Sabadell per convertir aquesta àrea en un centre industrial de referència per a empreses d’alt valor afegit.
Des de CiU es critica al govern per no haver concretat encara el model que se seguirà i es demana que el trasllat de l’Hermètica no perjudiqui el futur industrial d’aquesta parc. A més, els operadors no accepten les condicions dels promotors i asseguren que el trasllat cap a Sant Pau els suposarà perdre milers d’euros i perjudicarà més de 200 empleats. Per la seva banda, els veïns del barri de Gràcia -on es troba la Zona Hermètica- consideren que el termini fixat és massa temps i demanen que s’acceleri aquest trasllat.
El mandat de Manuel Bustos ha estat marcat també per les demandes, les sentències i els contenciosos que s’han presentat en contra de l’executiu local. La candidata d’ICV-EUiA, Carme Garcia, ha posat sobre la taula qüestions tan polèmiques com l’adjudicació de pisos protegits per a gent gran al barri de Sant Oleguer.
En l’àmbit legal també hi destaca un contenciós de l’Ajuntament en contra del Ministeri d’Interior per la cessió dels terrenys de la caserna de la Guàrdia Civil, que el cap d’aquest cos va lliurar gratuïtament a la ciutat en un acord que posteriorment Interior no va reconèixer. Això va implicar l’incompliment de la signatura i una nova negociació, on es va establir que l’Ajuntament havia de cedir una suma de diners i un terreny situat a Sant Pau de Riu-sec per a l’Estat.
Una ciutat amb 19.021 aturats
L’economia vallesana ha patit els efectes de la crisi. Molts dels habitants de Sabadell han perdut el seu lloc de treball en els darrers quatre anys de manera que el mes de març del 2011 la xifra d’aturats arribava als 19.021.
En aquesta zona del Vallès s’hi concentra un elevat volum d’empreses i bona part de la indústria auxiliar de l’automòbil present a Catalunya. En el darrer any han anunciat el seu tancament o reestructuració fàbriques vallesanes tan importants com Yamaha o Estampaciones Sabadell (Palau-solità i Plegamans), Ficosa (Rubí i Mollet del Vallès), Derbi (Montornès del Vallès) o Delphi (Sant Cugat del Vallès). En d’altres àmbits també destaquen els casos de Hewlett-Packard i Sharp (Sant Cugat del Vallès) o Sony (Castellar del Vallès i Vacarisses).
Entre les empreses que han comunicat extincions de contractes també n’hi ha moltes de vinculades a la construcció, com és el cas de Ceràmiques Sugrañes (Cerdanyola del Vallès) dedicada a la fabricació i comercialització de rajoles.
En aquest context, l’Ajuntament ha fet de l’ocupació un dels seus principals eixos i ha promogut polítiques actives a través del centre Vapor Llonch per fomentar la inserció i la formació. La capacitat d’endeutament del consistori al finals del 2010 era del 65%.
El Metro i el Quart Cinturó
Si bé és cert que l’alcalde Manuel Bustos, amb el suport de l’anterior conseller de Política Territorial i Obres Publiques, Joaquim Nadal, va emprendre la fita de construir "el metro de Sabadell", que equival a l’ampliació de la xarxa de FGC, també ho és que a banda d’aquesta important infraestructura encara hi ha una demanda molt forta d’una millora del transport públic.
Des d’ICV-EUiA, Carme Garcia és partidària del Tramvallès i també de projectar un tramvia que connecti Sabadell amb Terrassa, a l’hora que crear diverses línies internes que uneixin els diferents barris de la ciutat. Per la seva banda, el candidat de CiU, Carles Rossinyol, aposta pel perllongament des FGC entre Sabadell i Castellar del Vallès, i construir vies que considera de vital importància per a l’economia local i comarcal, com les rondes de la ciutat o la Interpolar. Totes dues formacions comparteixen la visió d’una Gran Via pacificada on el vianant sigui la prioritat.
Un altra de les assignatures pendents és el Quart Cinturó, ja que només se n’ha executat una petita part que connecta Terrassa amb Vacarisses. Per tal d’accelerar aquesta obra més de 150 entitats sabadellenques van signar una declaració el mes d’octubre del 2010 exigint-ne el desenvolupament.
En paral·lel s’avança en la construcció de la Ronda Oest que permetrà descongestionar la Gran Via de la ciutat on, per tal de reduir la contaminació, l’equip de govern hi ha instal·lat una sèrie d’elements semafòrics i càmeres de seguretat que en el darrer any han contribuït a incrementar la congestió de trànsit en aquesta via.
El perllongament dels ferrocarrils cap a Castellar del Vallès, el soterrament de la via dels FGC a la zona de Can Feu i la construcció d’un passeig, són alguns dels projectes que s’hauran d’executar en futurs mandats.
Reptes en l’àmbit sanitari
La problemàtica que es deriva de la saturació sanitària de l’Hospital Parc Tauli i la seva ampliació ha tornat a reaparèixer amb força en les darreres setmanes. L’anunci que el centre sanitari haurà de reduir en 14 MEUR el seu pressupost a causa de les retallades del Govern i la paralització del projecte de construcció de l’Ernest Lluch, a Montcada, ha agreujat una situació que Manuel Bustos considera "inacceptable". L’alcalde ha exigit al president de la Generalitat, Artur Mas, que revisi el cas vallesà perquè assegura que la demarcació pateix un "dèficit d’inversió" que és "estructural".
Pel que fa a l’oposició, el portaveu de CiU, Carles Rossinyol, tornarà a presentar-se a les eleccions municipals per tercer cop consecutiu després d’haver obtingut el 15% dels vots en els passats comicis, fet que li va permetre assolir cinc regidors al consistori. Tot i que és la segona força més votada, CiU només té una representació amplia al centre de la ciutat i als barris amb més renda per capita. A la resta de zones el PSC aconsegueix sumar amplies majories.
La tercera gran força, i que va governar durant vint anys a la ciutat de la mà de l’exalcalde Antoni Farrés, és ICV-EUiA, amb quatre regidors. Carme Garcia, la seva portaveu, torna a presentar se amb la convicció que millorarà els resultats obtinguts en els anteriors comicis. Els ecosocialistes no descarten pactar amb alguna altra força a l’oposició per recuperar l’alcaldia.
Una possible sortida d’ICV-EUiA i CiU seria aliar-se amb ERC -dos regidors- o l’Entesa per Sabadell (dos regidors), una formació que va sorgir l’any 1999 i va presentar-se a les municipals amb ICV-EUiA amb qui va obtenir el 33,35% dels vots davant el 33,47% del PSC.
Per últim, el PP, que compta amb dos regidors a l’Ajuntament vallesà, és una força que en els darrers quatre anys ha estat liderada per Jaume Soriano. Tot i que en diverses ocasions s’ha parlat d’un pacte encobert entre aquest i Manuel Bustos, aquest no s’ha arribat a confirmar. El passat mes de març la direcció del partit va apartar Soriano de la política local i Antonio Vega va substituir-lo. Bustos assegura que "arribarà a acords amb aquells que posin l’interès de la ciutat per sobre el desgast de l’adversari" i que farà tot el possible perquè es configuri un govern "sòlid" allunyat de la "suma dels perdedors". El PSC compta amb 13 representants municipals.