27.03.13 – BARCELONA • Barcelonès

Cadaqués posa en marxa a l’abril una prova de retorn d’envasos de begudes deixant un dipòsit de 5 cèntims

0
423

Quan es torni l’ampolla o llauna el ciutadà recuperarà els diners en forma de descomptes en els comerços adherits


L’alcalde de Cadaqués, Joan Figueras, ha estat a la roda de premsa a Barcelona per comunicar que seria el seu municipi el que posaria en marxa la prova pilot.


L’alcalde de Cadaqués, Joan Figueras, el secretari de Medi Ambient de la Generalitat, Josep Enric Llebot, el director de l’Agència de Residus de Catalunya, Josep Maria Tost, i el director de Retorna, Miquel Roset, durant la presentació de la prova pilot aquest dimarts.

Barcelona (ACN).- Cadaqués posarà en marxa a l’abril una prova pilot de retorn d’envasos de begudes a través de la qual els veïns abonaran un dipòsit de cinc cèntims quan comprin refrescs, aigües, sucs i cerveses envasades en ampolles de plàstic de menys de tres litres o llaunes que se’ls tornaran quan retornin l’envàs. El retorn però serà en metàl·lic sinó que obtindran un descompte per a les properes compres en els comerços adherits. Al mateix temps, aquests rebran tres cèntims per cada envàs que els veïns retornin al seu establiment. Cada dia es generen a Catalunya 9 milions d’envasos de begudes, dels quals es recullen selectivament 3,5 milions. L’objectiu d’aquesta prova és plantejar una altra via de recollida.

Cadaqués ha estat el municipi escollit per posar en marxa una prova pilot del Sistema de Dipòsit, Devolució i Retorn d’envasos de beguda d’un sol ús (SDDR), impulsat per la Fundació Privada Catalana de Prevenció de Residus i Consum Responsable i l’entitat sense ànim de lucre Retorna, amb la col·laboració de l’Agència de Residus de Catalunya, que en farà el seguiment.

La prova es posarà en marxa el 15 d’abril i s’allargarà fins el 30 de juny, tot i que l’alcalde del municipi, Joan Figueras, ja ha dit que és possible que continuï durant l’estiu. El sistema consisteix en pagar cinc cèntims de dipòsit per cada beguda en ampolla de plàstic de menys de tres litres o llauna de suc, refresc o cervesa que es compri. Quan el ciutadà retorni l’envàs buit, que estarà marcat, recuperarà aquesta quantitat.

La recuperació però no serà amb diner metàl·lic sinó que el que s’obtindrà és un tiquet de descompte per a properes compres en els establiments adherits, en total una desena a Cadaqués, entre els quals dos grans superfícies i la resta petits comerços. El retorn podrà ser manual, en els petits comerços, o a través d’una màquines automàtiques cedides per Alemanya en les grans superfícies. Aquest establiments col·laboradors també rebran tres cèntims per cada envàs que recuperin i s’estalviaran una quarta part de la taxa d’escombraries.

El sistema conviurà amb la recollida del contenidor groc, on se seguiran dipositant la resta d’envasos i embolcalls. L’alcalde de Cadaqués, Joan Figueras, ha dit que mai s’acaba d’estar del tot satisfet amb com funciona la recollida selectiva i que tot i els esforços encara es veuen llaunes i ampolles als carrers i platges de la ciutat i per això confia que amb els dos sistemes s’aconsegueixi un poble més net.

Aquest sistema funciona en una quarantena de països i regions de tot el món on s’assoleixen xifres d’un 98% de reciclatge d’envasos d’un sol ús. En el cas de Cadaqués, s’esperen recuperar "com a molt 300.000 envasos", que seria l’equivalent a aquest més del 90% dels aproximadament 350.000 que es generen.

Reflexió profunda abans d’estendre la prova

L’objectiu d’aquesta prova pilot és recollir informació sobre com funcionaria a Catalunya un sistema de retorn d’envasos que ja s’ha posat en marxa en altres ciutats europees, tot i que serà pionera en fer-ho en l’àmbit de la Mediterrània. El director de l’Agència de Residus de Catalunya, Josep Maria Tost, ha insistit en el fet que "Catalunya és Catalunya" i que tot i que confien assolir bons resultats com a la resta de ciutats, s’haurà de fer el seguiment adient perquè el país té les seves especificitats.

En tot cas, Tost ha remarcat que introduir un sistema d’aquestes característiques requereix "una profunda reflexió" en molts àmbits i que la situació actual de crisi econòmica no és el millor escenari per posar-ho en marxa. Si més no, ha reconegut que és "un primer pas" per conèixer si el sistema es podria adaptar a Catalunya i ha afegit que de cara al futur sí que Europa reclamarà noves vies per aconseguir majors percentatges de reciclatge.

Tant Figueras com altres responsables han coincidit en apuntar que aquest sistema de recollida d’envasos seria compatible amb el manteniment de l’actual a través dels contenidors grocs de recollida selectiva d’envasos.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.