Els habitants del municipi veuen positiva la iniciativa i esperen que a la pràctica serveixi per tenir el poble més net
Una usuària retornant un envàs en una de les dues màquines expenedores que hi ha a Cadaqués (Alt Empordà).
Tret de sortida de la prova pilot de retorn d’envasos que s’ha iniciat avui a Cadaqués (Alt Empordà) fins al 30 de juny. L’objectiu és passar del 20% actual de reciclatge fins al 90% a través d’un sistema de dipòsit pioner a nivell estatal i de la regió del mediterrani. El consumidor paga cinc cèntims de més en el moment de comprar la llauna o els envasos de plàstic de menys de tres litres (aigua, refresc, cervesa i sucs) que recuperarà en el moment de retornar-lo ja sigui en una màquina expenedora o de forma manual als establiments. En la primera jornada encara hi havia força desconeixement entre els habitants, que esperen que serveixi per promoure el reciclatge i tenir el poble més net.
Els clients que aquest matí anaven a comprar als dos supermercats que hi ha al municipi s’han trobat amb la presència de la màquina expenedora que des d’avui ja comprimeix els envasos de plàstic inclosos a la prova pilot. Només es poden reciclar llaunes i envasos de plàstic de menys de tres litres, que són els més utilitzats pels consumidors. Alguns ja sabien de què anava després de la campanya de difusió que ha dut a terme l’Ajuntament però d’altres encara tenien força dubtes.
"Es tracta de tornar enrere i recuperar el sentit comú, de quan fa quaranta anys es retornaven els envasos manualment", explica l’alcalde de Cadaqués, Joan Figueras. Actualment, però, el municipi recicla un 20% del total -a Catalunya la mitjana és del 31%- i per tant "hi ha camí per córrer", assenyala el batlle que també creu que caldrà temps d’aprenenatge d’aquesta pràctica complementària al reciclatge tradicional de contenidors que de moment ha començat com a prova pilot durant tres mesos. Amb tot, és prou optimista. Confia poder arribar als 70-80%, força a prop del 90% de mitjana que tenen els quaranta països -sobretot als països nòrdics però també a Estats Units o Alemanya- on el sistema està implantat amb èxit. Alguns indrets fins i tot han arribat a un nivell de recollida selectiva del 98,5%.
Les condicions de la prova pilot
Amb el lema de ‘Cadaqués retorna’, aquesta és una iniciativa impulsada des de l’entitat sense ànim de lucre Retorna i la Fundació Privada Catalana de Prevenció de Residus i Consum Responsable, amb la col·laboració de l’Agència de Residus de Catalunya, que en farà el seguiment. Compta amb la implicació dels dos supermercats i amb vuit botigues del poble. Mentre el consumidor pot recuperar els 5 cèntims quan retorni l’envàs, els establiments que hi participen rebran tres cèntims per cada envàs que recuperin i s’estalviaran una quarta part de la taxa d’escombraries.
Un cop s’han recollit els envasos, es porten a una planta que s’ha instal·lat específicament al municipi des d’on fer el recompte per poder retornar periòdicament l’import als establiments. Un cop separat, es premsa i s’envia a una empresa recicladora. Un dels avantatges, expliquen els seus impulsors, és que s’aconsegueix més material i "de millor qualitat", de manera que també s’impulsa el sector del reciclatge.
Segons explica el coordinador d’estudis de la fundació citada i membre de Retorna -una plataforma estatal que aplega bona part de les entitats ecologistes i altes organismes-, Víctor Mitjans, fins ara la recollida era "voluntària" i ha donat nivells de recuperació "baixos" (del 20 al 30%). El que s’ha fet és "posar un incentiu econòmic i un valor" a un envàs buit per fomentar la participació dels ciutadans per arribar al 80 o 90%.
Mitjans també explica que arribar fins aquí no ha estat fàcil i sectors com el de l’envasat no han vist l’experiència amb bons ulls. "Aquest sector a través de la llei de residus i envasos està obligat a fer-se càrrec del cost de recollida selectiva. Fer-ho en un 20% és un cost però un 80% és un altre i per això hi ha hagut pressions perquè no es tirés endavant", explica.
Suport dels ciutadans a la iniciativa però alguns amb matisos
Tots els preguntats aquest dilluns veien positiva la iniciativa, tot i que encara es demostrava que hi havia alguns dubtes sobre el funcionament. Una clienta d’una botiga preguntava si havia de guardar el tiquet de les llaunes per retornar-les -no cal guardar el tiquet, portant la llauna és suficient- i si el tiquet de descompte dels cinc cèntims que et dona la màquina expenedora podia servir per altres establiments, cosa que no és possible. Els botiguers, però, s’ho agafen amb paciència, perquè entenen que tot just comença la prova pilot i cal explicar-ho.
Per a aquells que han reciclat tota la vida, aquest pràctica pot semblar que els va en contra. Així ho creu Anna López, una veïna del municipi. "Éstà molt bé però tinc la sensació que els que reciclem de veritat ens penalitzen", explica, perquè ara es veurà obligada a retornar les llaunes si vol recuperar els cinc cèntims. "Em penalitzen amb una cosa que jo ja feia", afegeix.
L’Adriana, també veïna del municipi, explica que això de tornar envasos perquè et donessin diners ja es feia des de fa molts anys, però que s’ha perdut. Creu que és una bona iniciativa tot i que té reticències sobre els cinc cèntims de dipòsit. "Cal conscienciar però per cinc cèntims alguns no hi donaran importància i no ho faran", diu Adriana. Una altra veïna del poble creu que és molt bona cosa sobretot si ha de servir perquè la gent deixi de tirar coses a terra. Estrella Godo reconeix que de tota la vida que recicla i que ho seguirà fent.
El juny es coneixeran les dades de la prova pilot i es podrà calibrar la resposta que ha tingut. Precisament, l’objectiu és recollir informació sobre com funcionaria a Catalunya un sistema de retorn d’envasos com aquest.
Per donar el tret de sortida aquest dilluns, s’ha fet un acte simbòlic de lliurar el primer envàs de mans d’un nen petit i el seu avi, el ciutadà més gran de Cadaqués, com a un record de retornar el ‘casc’ -com es deia anteriorment- a la botiga. El municipi mantindrà el sistema de recollida del contenidor groc, on caldrà dipositar la resta d’envasos i embolcalls.