El consistori ho ha decidit després de conèixer de prop la problemàtica de la mà de l’entitat Biosfera amb el projecte ‘Carpobrotus’
L’Ajuntament de Cadaqués (Alt Empordà) regularà i legislarà mitjançant el nou POUM i les ordenances municipals la presència de plantes invasores al municipi. El consistori ha pres aquesta decisió després de conèixer de ben a prop el treball de l’associació Biosfera que fins ara ha extret unes set tones d’ungla de gat del Parc Natural del Cap de Creus. L’alcalde, Joan Figueras, ha ressaltat que la Policia Municipal vigilarà que els veïns no plantin aquestes espècies i, en cas de detectar-ne, demanarà que es retirin. "Primer es donarà l’oportunitat que ho treguin però si durant un temps prudencial no ho han fet, el consistori actuarà i llavors passarà el cost i la multa als propietaris", ha explicat.
Durant el passat mes de juny, l’associació d’educació ambiental Biosfera va engegar el Projecte Carpobrotus amb l’objectiu d’eradicar aquesta espècie vegetal invasora, procedent de l’Àfrica, que afecta un 5% del Parc Natural del Cap de Creus i dóna nom a la iniciativa. El ‘carpobrotus’, més coneguda amb el nom d’ungla de gat, és una planta que va arribar a la comarca de l’Alt Empordà i, aprofitant les bones condicions del terreny, s’ha anat escampant ràpidament.
Aquesta espècia envaeix el terreny de les plantes autòctones, els pren la llum i impossibilita el seu creixement. El programa, que s’ha allargat durant quatre mesos i finalitzarà el proper diumenge 27 d’octubre, ha aconseguit arrancar unes set tones d’ungla de gat mitjançant jornades de voluntariat on han participat més d’un centenar de persones. A més, s’han fet tallers informatius i didàctics a alumnes de secundària i batxillerat d’escoles de Roses, Cadaqués, Llançà i Port de la Selva i xerrades amb jardiners i representants municipals d’aquests quatre ajuntaments.
"Estem satisfets de la feina feta però encara queda molt per fer, ens agradaria continuar però és necessari trobar noves fonts de finançament per mantenir el programa", ha detallat la coordinadora del projecte, Roser Farrés. Segons la responsable de la iniciativa, un dels sectors que millor ha respost davant dels seus plantejaments han estat els jardiners que, tot i no tenir una llei que reguli aquests elements, s’han mostrar predisposats a deixar de vendre aquesta mena d’espècies al·lòctones perilloses. D’altra banda, una de les jornades més participatives va ser la xerrada oberta a tot el públic que l’associació va fer a Cadaqués.
Arran d’aquesta conferència, el regidor de Medi Ambient del municipi va contactar amb els representants del projecte per conèixer en profunditat els perjudicis que generen aquesta mena de plantes invasores que ja estan instal·lades dins del terme municipal. Per tot això, el consistori ha decidit prohibir plantar espècies invasores en els espais públics del poble i també sancionarà a tots aquells veïns que no les retirin.
En principi, l’alcalde de Cadaqués, Joan Figueras, vol fer realitat aquest objectiu utiltizant dues vies. D’una banda, el Pla d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM) que el consistori vol aprovar inicialment a finals d’any i on inclouran una sèrie d’articles que marquin que no es poden col·locar plantes d’aquestes característiques a Cadaqués. A més, també tenen previst incloure aquesta prohibició en les ordenances municipals. "D’aquesta manera, els policies o representants municipals podran aixecar acta, donar una oportunitat perquè els propietaris treguin les plantes i, si després d’un temps prudencial no ho han fet, l’ajuntament actuarà i els passarà el cost i la multa", ha detallat Figueras. De moment, l’alcalde no ha avançat l’import d’aquestes sancions econòmiques. "Primer cal aprovar el POUM i llavors ja en parlarem", ha puntualtizat.
Paral·lelament, l’ajuntament també tirarà endavant una campanya divulgativa perquè els veïns i infants del poble tinguin més informació sobre les espècies invasores que s’han implantat al municipi i què poden fer per aturar la seva expansió o eradicar-les.