06.07.13 – CALELLA DE PALAFRUGELL • Baix Empordà

Calella de Palafrugell s’omple amb els sons de les belles cançons marineres durant la 47a Cantada d’Havaneres

0
456

Unes 35.000 persones s’han aplegat al voltant de la platja del Port Bo


El públic ha animat i seguit totes les cançons.

Palafrugell (ACN).- Un any més, la població de Calella de Palafrugell s’ha tornat a convertir en la capital de l’havanera. Unes 35.000 persones, una xifra similar a la de l’any passat, han seguit aquesta tradicional cantada des de diferents racons del poble i del mar. Aquesta 47a edició ha canviat d’estil i només quatre grups – el Boira, Bergantí, Arjau i Port-bo- han pujat sobre l’escenari per oferir un repertori variat amb cançons tradicionals com ‘Rosina’, ‘Al mar’ o ‘Sirena de Begur’ i altres peces menys conegudes que han encisat al públic assistent. Com és tradicional, un cop finalitzada la cantada, els grups han anat passant pels bars i locals del poble fent reviure l’autèntic cant de taverna.

El grup de Palafrugell ‘Port-Bo’ ha estat l’encarregat d’aixecar el teló d’aquesta 47a edició amb ‘L’home de la guitarra’. Tot seguit, la reconeguda formació ha entonat ‘Un viejo amor’, ‘La barca xica’, ‘Allá en la Habana’ i ‘Lola la tavernera’. Enguany l’organització va decidir que es reduïen els grups participants – passant de cinc a quatre- i que cada un d’ells oferiria cinc cançons. D’aquesta manera es volia barrejar temes tradicionals amb gèneres cosins germans de l’havanera, menys coneguts.

Durant l’espectacle, que s’ha allargat més de dues hores, també s’han pogut escoltar peces típiques com ‘L’havanera del nàufrag’, ‘Ven conmigo’, o la ‘Sirena de Begur’, entre moltes d’altres, de la mà de les tres altres formacions Boira, Arjau i Bergantí.

Aquesta cantada d’havaneres marca l’inici de la temporada d’estiu a la zona de Calella, Palafrugell, Llafranc, Tamariu i Begur. El centre neuràlgic i l’ànima de l’espectacle es troba a la platja de Port-Bo, on s’instal·la un gran escenari decorat amb temàtica marinera i per on passen les formacions musicals. Amb 47 anys d’història, l’espectacle s’ha convertit des del 1996 en la trobada de referència per als amants de les havaneres.

I és que aquestes peces són unes cançons que van ser importades pels indians, aquells mariners, comerciants i aventurers que a finals del segle XIX i principis del XX van creuar l’Atlàntic a la recerca d’una millor vida i la majoria d’ells van retornar amb una important fortuna. La nit s’ha tancat amb la interpretació de ‘La bella Lola’ i ‘El meu avi’ per part de tots els grups participants. Una cantada que, novament, ha encisat al públic assistent que ha mogut els seus mocadors seguint els ritmes i les melodies de les guitarres.

Com a novetat d’enguany, durant aquest dissabte i diumenge es pot adquirir el CD oficial de la cantada que inclou les cançons dels quatre grups participants. D’altra banda, com és ja tradicional, un cop finalitzat l’acte, els grups han ofert concerts a prop de les tavernes de Calella de Palafrugell fent reviure l’autèntic cant original de taverna. Com en edicions anteriors, la cantada s’ha pogut seguir mitjançant les pantalles gegants que s’han instal·lat a diferents punts del municipi tals com el Canadell, el Port Pelegrí, la platja de Llafranc i la plaça Nova de Palafrugell. Durant la tarda i la nit d’aquest dissabte, el passeig del Canadell i el carrer de Francesc Estrabau ha aplegat un mercat d’artesania i aquest diumenge, 7 de juliol, la Sílvia Pérez Cruz actuarà en aquest mateix indret dins del Festival Í-taca Cultura i Acció.

La cantada ha aplegat a diverses personalitats i polítics com el conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, o l’artista Ramon Calabuch, més conegut amb el sobrenom de ‘Moncho’. L’acte també ha comptat amb l’assistència de l’alcalde de Palafrugell, Juli Fernéndez, que ha avançat la intenció del consistori de realitzar un acte especial per commemorar els 50 anys d’història.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.