VILAFRANCA DEL PENEDÈS • Alt Penedès

Campanya amb el lema #Conviu per promoure una bona convivència a les comunitats veïnals de Vilafranca

0
3091

L’Ajuntament de Vilafranca ha presentat la campanya “És la teva comunitat, cuida-la” i el lema #Conviu, per tal de promoure una bona convivència i un bon veïnatge com a motor d’un canvi social, tant dins de les comunitats com a l’espai públic de Vilafranca del Penedès. La presentació ha anat a càrrec del regidor de Convivència i Ciutadania, Joan Manel Montfort, i de la responsable del servei, Dolors Marín. El regidor explicava que, arran del projecte que es realitza cada any per posar en valor la convivència en un barri de la vila, des del Departament de Convivència i Ciutadania juntament amb la Policia Local de Vilafranca, s’ha endegat aquesta campanya que tindrà el seu tret de sortida al barri que s’ha treballat aquest any, el Molí d’en Rovira, i que després s’estendrà a tota Vilafranca.

Al llarg d’aquest any s’ha fet un “porta a porta” i una ronda de trucades a tots els blocs del barri a càrrec dels tècnics del Departament de Convivència i Ciutadania. En aquest “porta a porta”, per una banda, es copsava l’estat de les comunitats a nivell de convivència veïnal i es feia un diagnòstic i una anàlisi de les necessitats pel que fa a la constitució de les comunitats, si tenen president, secretari, si tenen gestor de finques, si són pocs veïns, si són la majoria propietaris, si són llogaters i quina sensacions tenen referents a la convivència veïnal a la seva comunitat. En aquesta tasca també s’identifiquen els presidents de comunitats i es parla amb ells per copsar quina és la imatge i la percepció que tenen de la seva comunitat com a presidents. D’altra banda, el “porta a porta” també és útil per fer difusió dels serveis que s’ofereixen des del  Departament de Convivència i Ciutadania, com el servei de convivència, el servei de mediació, les mesures alternatives, el de primera acollida i la gestió de les sol·licituds dels informes d’estrangeria, entre d’altres. En les visites s’explica als veïns i veïnes del barri el circuit d’entrada de sol·licituds i els beneficis concrets d’utilitzar els serveis per millorar la convivència en les comunitats veïnals.

En aquest contacte directe amb el veïnat també s’inclou una trobada amb l’associació de veïns, que pot aportar molta informació sobre el barri.

Com a primer acte de la campanya #Conviu s’ha programat per al proper 25 de novembre un taller online amb el títol “Motor del bon veïnatge”, com a espai per participació i d’aprenentatge, ja que són molts els elements que distorsionen la convivència a les comunitats de veïns. L’espai està plantejat perquè els assistents reflexionin, debatin i trobin consens entorn al bon veïnatge i que puguin ser aquest motor de la bona convivència al barri i al municipi.

També està previst fer una bustiada informativa al barri del Molí d’en Rovira i posteriorment a tota Vilafranca.

La responsable de Convivència reconeixia que les problemàtiques detectades a les comunitats del Molí d’en Rovira no difereixen de les que s’han detectat en anteriors campanyes a d’altres barris. “Els sorolls, la neteja, les males relacions entre veïns o els animals de companyia són les problemàtiques més habituals”, ha afirmat.

Canvi social

Joan Manel Montfort remarcava que la finalitat de la campanya “És la teva comunitat, cuida-la” no és només “donar eines de gestió de conflictes, sinó fer entendre que una bona convivència i un bon veïnatge és un motor per un canvi social, tant a dins de les comunitats com a l’espai públic de Vilafranca”. Pel regidor, la campanya vol fer entendre que no només som propietaris de la nostra llar sinó de totes les zones comunes que compartim. “Promoure un veïnatge positiu i establir un vincle amb la comunitat és fonamental per tal de conviure en harmonia, i és bàsic en les comunitats crear una xarxa de relacions interpersonals, perquè en un moment determinat sigui el veí del teu costat el que et pugui donar un cop de mà”, ha dit. Dolors Marín destacava que la bona relació entre veïns “és una tradició que s’ha anat perdent i és hora d’anar-ho recuperant”.

Servei de convivència

El regidor de Convivència també ha valorat molt positivament la tasca que fa el Servei de Convivènciaque disposa d’un servei municipal públic i gratuït de gestió dels conflictes veïnals, que vetlla per garantir els drets i deures vinculats amb la bona convivència. El 2020 va tractar 259 casos, gairebé un cas per dia laborable, dels quals el 89% s’han resolt de forma favorable amb un bon acord entre les parts. “Generalment els casos són menors. En els conflictes més greus, hi intervé la Policia Local”, comentava Montfort. Mitjançant la mediació, s’ha intervingut en 169 casos, un 85% dels quals s’han resolt favorablement.

El servei de Convivència està obert a tota la ciutadania de Vilafranca del Penedès i ajuda a resoldre aquelles problemàtiques que distorsionen la convivència en l’àmbit comunitari i veïnal. La finalitat és sempre establir les bases per assolir un major nivell de convivència ciutadana. És un servei públic i gratuït i l’equip tècnic del Servei de Convivència i Ciutadania valora amb quines formes d’intervenció es treballa cada cas.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.