04.08.15 – CAMPRODON • Ripollès

Camprodon, centre del ‘Repte de ReSíClar’ per fomentar la recollida selectiva de residus

0
391

Forma part de la campanya perquereciclem.cat per incentivar l’augment de la taxa de reciclatge

El director de l’Agència de Residus de Catalunya (ARC), Josep Maria Tost, ha participat a Camprodon a la presentació del “Repte de ReSíClar”, en el marc de la campanya per al foment de la recollida selectiva de residus perquereciclem.cat. La presentació l’ha conduït l’actor Quim Masferrer, prescriptor de la campanya.
 
El "Repte" consistirà a millorar la taxa de recollida selectiva dels residus del municipi durant cinc mesos, al llarg dels quals el polifacètic Masferrer farà visites de seguiment. A Camprodon es parteix d’un índex de recollida selectiva del 35% i es vol arribar al 60%, l’objectiu català per a l’any 2020. La campanya vol convèncer la població dels beneficis de reciclar de manera lúdica i que perduri en el temps.
 
Perquè els ciutadans puguin anar fent un seguiment i comprovar com augmenta el nivell de recollida selectiva, s’ha col·locat un comptador a la plaça Cèsar August Torres, coneguda com “Els quatre cantons”. Uns informadors aniran donant suport i dinamitzant la iniciativa, i es faran xerrades escolars. També s’han preparat materials de cartelleria per al comerços locals i taulons d’anuncis, i es repartiran bosses i cubells d’orgànica per fer correctament el reciclatge.
 
A més de la satisfacció d’aconseguir el repte, la consecució de l’objectiu anirà vinculat a un benefici directe comú per satisfer una necessitat local. Els veïns han triat una millora als parcs infantils del poble. A més, l’increment del percentatge de recollida selectiva repercutirà a les arques municipals, ja que augmentarà el retorn econòmic vinculat al cànon de residus municipals.
 
Tota l’experiència s’enregistrarà i s’editarà un curt i un espot per a la campanya perquereciclem.cat.
 
La campanya perquereciclem.cat
 
Perquereciclem.cat se centra a incentivar el reciclatge entre els ciutadans que encara no participen el procés de separació per diferents motius, bé perquè són pragmàtics, bé perquè se senten incòmodes amb la pràctica. Normalment fan servir excuses i impediments que els serveixen per justificar el fet que encara no es decideixen a col·laborar en el procés del reciclatge. Bàsicament, es justifiquen perquè diuen que tot s’acaba barrejant, perquè els suposa un esforç extra, que es tracta d’una imposició de la qual no acaben de veure els beneficis directes, que es consideren poc rellevants, llunyans i abstractes.
 
L’objectiu és construir un missatge sòlid, de llarg recorregut, que permeti els ciutadans anar assolint de manera ordenada els diferents reptes, a través de la sensibilització sobre la importància de reciclar els residus domèstics .
 
El valor de separar bé els residus
 
Els residus dipositats correctament en els contenidors, o a través del porta a porta, a les deixalleries o als punts verds, reben tractaments adequats de recuperació. Per això poden tornar al cicle de materials, es posen en valor com a recursos i estalvien la necessitat de noves matèries verges. En definitiva, s’engega tota una cadena de tractament, d’economia circular i de llocs de treball.
 
Pel que fa al retorn econòmic, existeix un cànon que grava els residus que van als abocadors o a les incineradores. El retorn econòmic d’aquest cànon es destina als ens locals. Aquells municipis que tenen valors alts de recollida selectiva són els que reben un import més alt. És una forma d’esperonar als ens locals a millorar i a implicar la seva ciutadania.
 
Finalment, els fabricants, en aplicació del principi de la responsabilitat del productor, han d’assumir el cost mediambiental dels productes que posen al mercat. Per això entitats com Ecoembes i Ecovidrio tenen per finalitat gestionar aquesta responsabilitat i finançar els costos que tinguin els ens locals en la recollida de residus.
 
La campanya Perquereciclem.cat es desenvolupa en tres onades amb un pressupost global de 2,6 milions d’euros,  amb el suport d’Ecoembes i Ecovidrio, en el marc del conveni de col·laboració establert amb l’Agència de Residus de Catalunya, amb l’objectiu d’incrementar el reciclatge de residus d’envasos entre els ciutadans de Catalunya.
 

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.