Canaleta: “Si una candidatura municipal prepara la campanya a 3 mesos vista, no podrà afinar”

0
292

Com ja us vam avançar, Alcaldes.eu i el Col·legi de Politòlegs i Sociòlegs de Catalunya estan preparant una edició del Curs de màrqueting electoral titulat “Com dur a terme una campanya electoral municipal”. Avui entrevistem un dels seus formadors, l’expert en estratègia Pau Canaleta.


Pau Canaleta

Dirigeix el despatx de comunicació ‘Pau Canaleta’.
Consultor en comunicació estratègica per a governs, institucions i organitzacions.
Coordinador del Màster de Comunicació política i institucional de la UPF.
Director de los cursos de direcció de comunicació de governs, gestió de gabinets polítics i institucionals i comunicació institucional de la FUdG i l’ICPS, entre d’altres.
Llicenciat en Historia per la Universitat de Girona. Diplomat en Estudis Europeus pel Ministeri de AAEE d’Espanya. Màster en Marketing Polític per la Universitat Autònoma de Barcelona. 
Quines passes cal donar per a formular una estratègia electoral guanyadora?
N’hi ha quatre de bàsiques. La primera, i que requereix més temps i recursos, és la fase de la diagnosi. Significa fer una bona fotografia de la situació que tenim quan decidim presentar-nos a unes eleccions. Cal que sigui el més nítida possible, perquè, segurament, no podrem tornar a fer un esforç semblant fins després de les eleccions. La diagnosi implica fer un recull de l’històric electoral, de les dades necessàries, del cens, de evolucions demogràfiques i dels actors, entre altres coses.
La segona fase és la segmentació de públics. Això vol dir que cal tenir molt clars els electors als que ens adrecem i els que ens calen per obtenir el resultat que creiem que tindrem. Això ja implica un cert treball sociològic, a banda d’electoral.

“Cal tenir molt clars els electors als que ens adrecem i els que ens calen per obtenir el resultat que creiem que tindrem”

I la tercera i quarta?
La tercera és la construcció del missatge i del relat de campanya, que vol dir tenir clars quins temes faran que els electors que considerem importants se sentin atrets per nosaltres. La darrera passa és la construcció del candidat, que significa pensar en com volem que els electors percebin el futur electe.
El que li diré, no obstant, és que aquestes eines sempre serveixen per millorar els resultats o per aguantar les expectatives. Els miracles no els garantim, però el treball sí.
Està clar. I això és el que vostè presenta en el mòdul sobre estratègia, dins del curs?
Així és. En el mòdul estudiem aquestes passes i treballem certs marcs conceptuals que tenen les grans estratègies. En acabar la sessió, els participants tenen les nocions que els cal saber per definir una estratègia i els passos que han de fer per a poder-la materialitzar.

“En acabar la sessió, els participants tenen les nocions que els cal saber per definir una estratègia i els passos que han de fer per a poder-la materialitzar”

L’estratègia electoral canvia gaire si es tracta d’eleccions en municipis grans o en petits?
Com li deia, una estratègia electoral és un conjunt de passos que cal donar per a assolir uns objectius. Des d’aquest punt de vista, tant si es tracta d’una ciutat de 2 milions d’habitants com si parlem d’una vila de 1.500, l’estratègia electoral serveix per aconseguir les mateixes coses.
Ara bé, com que els escenaris electorals van canviant, ja sigui per què cada elecció es diferent de l’anterior, o per què els espais són diferents, sempre cal ajustar l’estratègia a l’escenari específic on es vol aplicar, i els mitjans per satisfer-la. Per exemple, en el cas d’un municipi gran, on hi ha molts electors i hi apareixen els mitjans de comunicació, la complexitat és més gran. 

“Tant si es tracta d’una ciutat de 2 milions d’habitants com si parlem d’una vila de 1.500, l’estratègia electoral serveix per aconseguir les mateixes coses”

Vostè que és expert, creu que en la política municipal catalana hi ha prou coneixement de la formulació d’estratègies? 
Jo crec que, tant en l’àmbit electoral, com en el de la gestió de la comunicació política, les coses es van professionalitzant cada vegada més. Hi ha un nombre creixent de formacions que s’imparteixen i les tècniques es van donant a conèixer de mica en mica. Amb tot, encara hi ha molt de marge per millorar. 
Penso que un curs com el de màrqueting electoral d’Alcaldes.eu i el Col·legi de Politòlegs i Sociòlegs, serà una eina molt útil que ajudarà qualsevol regidor o candidat a construir una bona campanya i treure’n molts més rèdits.

“El curs serà una eina molt útil que ajudarà qualsevol regidor o candidat a construir una bona campanya i treure’n molts més rèdits”

Per què creu que ara, que encara falten mesos per les properes eleccions municipals, és important fer la formació?
He treballat amb molts candidats i el que sempre els dic és que el moment ideal per començar a preparar una campanya electoral és entre dos anys i un any i mig abans de les eleccions. A mesura que s’acostin les eleccions la campanya tindrà molta menys incidència. És a dir, si una candidatura comença a treballar la campanya a tres mesos vista, és molt difícil que pugui afinar bé. Sobretot quan es tracta de l’àmbit municipal. Si fos el nacional, com que hi ha molts més mitjans de comunicació participant-hi, seria diferent. Però el seguiment mediàtic en l’àmbit municipal és limitat i, com més temps tinguis per preparar-ho, més encertada serà l’estratègia.

“He treballat amb molts candidats i el que sempre els dic és que el moment ideal per començar a preparar una campanya electoral és entre dos anys i un any i mig abans de les eleccions”
 

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.