Catalunya compta amb catorze dels vint millors hospitals d’Espanya, segons un estudi sobre qualitat i eficiència, en el qual han participat voluntàriament la meitat dels centres del Sistema Nacional de Salut i una trentena de caràcter privat. Mercè Casas, directora general d’Iasist, l’empresa de serveis d’informació sanitària que ha realitzat aquest treball, ha aclarit que un terç dels 155 hospitals que s’han sotmès a aquesta anàlisi estan ubicats a Catalunya. Els resultats de 2009 indiquen que existeix marge de millora en la reducció de la mortalitat intrahospitalària, ja que els Top 20 mostren un 17% menys de mortalitat respecte a la resta de centre
Sobre complicacions, el marge de millora existent és de l’11%, mentre que en readmissions aquest és del 8%. Els millors resultats en qualitat dels hospitals Top vénen acompanyats per un 9,6% menys d’ingressos evitables, una estada mitjana un 16% més curta i un desenvolupament de la cirurgia sense ingrés un 22% superior a la de la resta de centres. Tot això, amb uns costos hospitalaris d’aprovisionament un 32% inferior i una productivitat -unitats d’activitat per treballador- superior en un 28% a la resta d’hospitals.
Els hospitals Top del Sistema Nacional de Salut (SNS), segons les classificacions establertes a l’informe, són els següents:
– Grans hospitals de referència regional i nacional: Agrupació Sanitària Sant Joan de Déu – Hospital Clínic (Barcelona), Hospital Universitari de Bellvitge (Barcelona), Hospital Universitari Vall d’Hebron (Barcelona) i Complex Assistencial Universitari de Salamanca.
– Hospitals amb especialitats de referència: Hospital de Sabadell, Corporació Sanitària Parc Taulí (Barcelona), Hospital Mútua de Terrassa (Vallès Occidental), Hospital Universitari Arnau de Vilanova (Lleida) i Hospital de la Ribera (Alzira, Alacant).
– Grans hospitals generals: Hospital de Torrevella (Alacant), Fundació Hospital Asil de Granollers (Vallès Oriental), Consorci Sanitari del Maresme – Hospital de Mataró (Maresme) i Hospital de Móstoles (Madrid).
– Hospitals generals mitjans: Hospital Sant Joan de Déu de Martorell (Baix Llobregat), Hospital Santa Bárbara (Puertollano, Ciudad Real), Fundació Salut Empordà (Figueres, Girona) i Fundació Hospital de Sant Pau i Santa Tecla (Tarragona).
– Hospitals generals petits: Hospital de Sant Celoni (Vallès Oriental), Hospital de Campdevànol Comarcal del Ripollès (Girona), Hospital Sant Jaume d’Olot (Garrotxa) i Hospital de Molina (Molina de Segura, Múrcia).
Els hospitals Top privats són els següents:
– Hospitals privats de mida i estructura grans: Clínica Corachán (Barcelona) i USP Clínica Sagrat Cor (Sevilla).
– Hospitals privats de mida i estructura petits: Clínica Fundació FIATC (Barcelona) i Grup Hospitalari Quirón S.A. (València).