Del 16 al 22 de setembre, pobles i ciutats d’Europa participen en la Setmana Europea de la Mobilitat, organitzant activitats i proposant idees per repensar les formes de desplaçar-se. L’objectiu és animar a més gent a optar pel transport públic, caminar o anar amb bicicleta, alhora que es consciencia sobre els beneficis d’opcions de transport actiu o més ecològic. Com marca la tradició, la Setmana Europea de la Mobilitat culminarà amb el Dia Sense Cotxes el diumenge 22 de setembre.
A Catalunya, s’hi han adherit més de 300 poblacions, convertint-la en la regió europea amb més participació. Espanya és l’estat amb més afiliacions (459), seguit d’Alemanya (193), Polònia (163), Hongria (152) i Itàlia (136). En aquesta edició, amb el lema “Espai públic compartit” per promoure un ús més equilibrat i el respecte cap als usuaris d’altres tipus de transport, hi participen gairebé 2.000 ciutats de 44 països, alguns d’ells de fora de la UE.
El comissari d’Acció Climàtica i responsable de Transports, Wopke Hoekstra, ha declarat:
«La població urbana d’Europa està augmentant, i amb ella la nostra necessitat de moure’ns de manera segura i sostenible. Els esdeveniments a tot Europa promouran carrers escolars més segurs, espais públics més acollidors i aparcaments adequats per a mitjans de transport alternatius. Continuem donant exemple escollint aquells mitjans de transport que no només poden millorar la qualitat de l’aire urbà, sinó que també contribueixen a fer les nostres ciutats més agradables per viure-hi».
Els pobles i ciutats poden reduir la contaminació atmosfèrica i acústica, augmentar la seguretat viària, l’equitat social i la qualitat de vida mitjançant la introducció d’infraestructures de qualitat (com carrils bici i zones per a vianants segures). Les normes de trànsit que prioritzen els vianants, ciclistes i el transport públic, així com el foment de l’ús d’opcions de transport més sostenibles, poden ajudar a crear un espai compartit més agradable.
Iniciatives a tot Catalunya
Els municipis han preparat moltes activitats al llarg d’aquesta setmana. Si vols saber què es farà al teu municipi, pots consultar-ho aquí. A continuació, et mostrem una selecció:
A Banyoles: A més de pedalades pel municipi i al voltant del llac, el dissabte 21 se celebra la Fira de Mobilitat Sostenible i Social amb la presentació i demostracions de projectes que promouen el benestar i la mobilitat sostenible.
A Girona: El dimecres 19 es realitzarà l’acte “Quin soroll fem?”, una activitat de participació ciutadana on la població mesura el soroll ambiental amb sonòmetres i fa propostes de millora sobre el mapa de la ciutat.
A Sabadell: El dissabte 21 es prepararà un circuit de bicicletes i un taller de reparació de bicicletes, mentre que al llarg de la setmana es podrà visitar l’exposició Respira!, que sensibilitza sobre el dret a l’aire net i els efectes de la contaminació en la salut i el medi ambient.
A Tortosa hi ha programades diverses accions dirigides al públic escolar, com ara Petits Agents, on els alumnes surten al carrer a posar “multes” als cotxes mal aparcats; un concurs de dibuix o el taller “Coneix el transport públic”.
Altres accions
Empreses, escoles, ONG i altres entitats també aprofiten l’impuls d’aquesta campanya per registrar les seves Accions de Mobilitat (accions al llarg de l’any que promouen plans de gestió de la mobilitat i altres iniciatives de transport sostenible). És el cas de Mou-te en companyia, mou-te bé! a Esplugues de Llobregat, Explora el Poblenou amb Yego a Barcelona o la I Cursa del Transport de la Garrotxa a Olot.
Consulta totes les Accions de Mobilitat registrades per al 2024 aquí.