En poc més d’un any ha estès de 39 a 126 els punts de recàrrega ràpida d’accés públic, distribuïts en 42 emplaçaments
Catalunya ha participat avui en la sessió que la Conferència de les Regions Perifèriques Marítimes (CRPM) ha celebrat avui a Brussel·les per abordar el ‘Clean energy package’, és dir, les mesures proposades per la Comissió Europea per fer la transició cap a un nou model energètic més net i sostenible. Catalunya, Bretanya (França), Gävelborg (Suècia), Dinamarca Central, Västra Götaland (Suècia) i Sud Oest de Finlàndia són les regions escollides perquè expliquin la seva bona labor en algun aspecte relacionat amb les polítiques energètiques proposades per la Unió Europea. Catalunya ha estat convidada a exposar el Pla de desplegament de la infraestructura de recàrrega pública de vehicles elèctrics, emmarcat dins el Pacte Nacional per la Transició Energètica.
Catalunya, representada per l’Institut Català d’Energia (ICAEN), ha explicat el desenvolupament del Pla estratègic per al desplegament d’infraestructura de recàrrega per al vehicle elèctric a Catalunya 2016-2019 (PIRVEC), que en poc més d’un any ha permès estendre de 39 a 126 els punts de recàrrega ràpida d’accés públic, distribuïts en 42 emplaçaments (s’adjunta nota de premsa amb mapes). Aquest creixement ha estat possible gràcies a la col·laboració entre la Generalitat i el món local, que han dissenyat un sistema d’ajuts a partir d’una planificació prèvia d’ubicacions estratègiques per cobrir la mobilitat per carretera, en què l’ICAEN subvenciona la pràctica totalitat del cost dels equips de 50 kW de potència i la seva instal·lació.
La ubicació d’aquestes noves estacions –que permeten carregar el 80% de la bateria en menys de 20 min– en llocs estratègics de la xarxa viària facilita els desplaçaments interurbans dels vehicles elèctrics en les zones de major mobilitat obligada de Catalunya, tant en l’àmbit de Tarragona, Barcelona, Girona i Terres de l’Ebre. La cobertura de xarxa ràpida es preveu completar en la convocatòria d’ajuts del 2018, ja que el Govern ha aprovat avançar els diners de l’exercici 2019 al 2018 per tal d’accelerar la penetració del vehicle elèctric a Catalunya.
A més, des del passat mes de juny la xarxa es possible utilitzar tota la xarxa amb una única targeta identificativa. Els nous equips que ara s’estan instal·lant es podran activar des del telèfon mòbil, sense necessitat de registres previs.
Pel que fa a la xarxa de recàrrega accelerada, de 22 kW, que permet recàrregues del 80% de la bateria en 2 hores, abans de finalitzar l’any donarà cobertura a la pràctica totalitat de Catalunya.
A diferència del model de mobilitat actual, la mobilitat elèctrica implica un canvi de paradigma en què l’energia per moure’s tindrà l’origen a casa de cadascú i les estacions de recàrrega tenen com a funció donar suport als desplaçaments llargs i oferir tranquil·litat als conductors. Per això, no és comparable la xarxa de benzineres amb la de punts de recàrrega ràpida o accelerada.
La xarxa ràpida de Catalunya (XarxaRàpidaCat) és una de les més desenvolupades de la tota la Unió Europea. Per això, Catalunya ja va ser convidada el passat mes de juny a exposar el seu model a les més de 80 agències d’energia de la FEDARENE, associació que agrupa les principals agències europees d’energia.
La implantació del vehicle elèctric és un dels eixos de la transició que ha iniciat Catalunya cap a un nou model energètic més net, sostenible i democràtic. A partir del vehicle elèctric i de l’autoconsum fotovoltaic, Catalunya vol assolir un model energètic que maximitzi l’eficiència energètica, es fonamenti en el 100% d’energies renovables l’any 2050 i garanteixi un tracte just als ciutadans, que esdevindran el principal motor de la democratització energètica.
La CRPM és un think tank que agrupa 160 regions de 25 països membres de la Unió Europea, i que té per objectiu aportar el punt de vista de les regions d’Europa per incrementar el nivell de cohesió social, econòmica i territorial de les polítiques comunitàries.