Tal i com ha afirmat avui Caterina Biscari, directora d’ALBA, el complex d’acceleradors d’electrons instal·lat a Cerdanyola del Vallès (Barcelona), “és necessari intervenir als col·legis i centres de Primària”
Vista aèria del sincrotró ALBA de Cerdanyola. Foto: Alcaldes.eu
El paper de la dona en el món científic és cada cop major, però queda un llarg camí per recórrer i assolir l’absoluta paritat en el sector
Aquestes afirmacions s’han dut a terme al “Foro España Innova”, centrat en la innovació dins el món científic
Biscari ha subratllat la necessitat que les mesures en pro de la igualtat de gènere es duguin a terme “aviat, ja que quan (les noies) arriben a la universitat, ja hi ha moltes vocacions que s’han pogut perdre”.
Ha afegit que “cal començar per la Primària, i explicar a les nenes que tenen dret a fer ciència i tecnologia”.
La directora d’ALBA ha ressaltat l’imprescindible canvi necessari en els rols que assimilen les nenes i el foment d’exemples positius que els permetin potenciar un esperit crític per autodesenvolupar-se amb la major llibertat possible.
També ha posat en valor el nomenament d’una dona com a nova directora del CERN a Ginebra, que “ajuda a donar visibilitat al treball femení i a la seva importància a la ciència”. Ha afegit que “iniciatives com les jornades de portes obertes o el Girl Day que fem al sincrotró són molt importants per aquest motiu”.
Ha emfatitzat que cal “presentar a les nenes un model de científica que no impliqui renunciar a la vida familiar i professional […] es pot ser mare, investigadora, dona i tot el que elles vulguin”.
A mode de tall biogràfica, Caterina Biscari va néixer el 1957 a Sicília i va llicenciar-se en Física a la Universitat Complutense de Madrid (UCM). Fins la seva arribada a l’ALBA el 2012, va treballar a varis laboratoris del món, entre ells el CERN de Ginebra, el més important a nivell mundial. Tanmateix, va treballar com a directora de tecnologia i subdirectora científica de la divisió d’acceleradors del laboratori nacional de Frascati, part de l’Institut Nacional de Física Nuclear d’Itàlia.