23.11.11 – GIRONA • Gironès

Cau un 33% el nombre de beneficiaris gironins de la PIRMI després del canvi de normativa, segons una associació

0
347

Girona (ACN).- L’Assemblea de treballadores i treballadores de l’acció social (ASSACS) ha presentat aquest dimecres un estudi sobre els beneficiaris de la PIRMI. Segons ha denunciat, amb el canvi de normativa introduït pel Govern a l’estiu, ha caigut un 33% el nombre de beneficiaris de l’ajuda. ASSACS ha manifestat que el 20% de les persones que tenen aprovada l’ajuda no han cobrat fa mesos, una situació que asseguren que no es donava abans de l’estiu. Les dades que han fet públiques no són oficials ja que, segons ha denunciat el portaveu Xavier Ventura, el Govern no en facilita. L’estudi s’ha fet en base a 1.167 expedients facilitats per professionals. L’estudi recull que hi ha un 11% de casos de frau.

L’associació ASSACS s’ha constituït fa unes setmanes amb la voluntat de derogar els canvis introduïts pel Govern a l’hora de donar les ajudes de la Renda Mínima d’Inserció. Per aquest motiu, l’assemblea està recollint dades per conèixer l’abast dels canvis tant en el nombre d’expedients, l’endarreriment dels cobraments i les noves altes. Una de les primeres iniciatives de l’assemblea ha estat entrar al registre de la delegació del Govern un escrit adreçat al delegat territorial i a la defensora del poble, en l’àmbit de l’Estat, on demanen que sigui declarat inconstitucional el decret del Govern que introdueix canvis en els criteris d’aplicació de la PIRMI. ASSACS considera que els canvis en la normativa vulneren drets fonamentals recollits en la Constitució.

Seguidament, el portaveu d’ASSACS ha exposat les dades que han recollit a través de 25 professionals de serveis diversos de les comarques gironines que treballen en l’àmbit de la PIRMI. Es tracta de 1.167 expedients de persones que, en data 30 de juny, tenien la prestació aprovada. El portaveu, Xavier Ventura, ha assenyalat que es tracta d’una mostra i que no han pogut aconseguir dades oficials perquè el Govern no en facilita. Segons ha remarcat, ha transcendit que a Catalunya hi ha un total de 33.000 expedients de PIRMI i, per això, l’associació entén que els casos estudiats a Girona són una “mostra significativa” i que els resultats de l’estudi es poden extrapolar a tot Catalunya.

Segons destaca l’estudi, si al juliol tenien constància de 1.167 expedients de PIRMI aprovada, a 1 de novembre aquesta dada ha baixat un 33%, fins als 779 expedients. Segons ha remarcat Ventura, es detecta que hi ha frau (o bé perquè la persona cobra altres ajudes o bé perquè no es troba ja al país, per exemple) en un 11% dels casos. Per això, Ventura entén que la franja entre el 33% de davallada de beneficiaris i l’11% de casos de frau -un 22%- “no respon a criteris objectius” i, per tant, s’està retallant el programa d’ajudes.

A més, segons ha manifestat, abans de l’estiu totes les persones que tenien aprovada l’ajuda cobraven, com a màxim, 40 dies més tard de l’aprovació. Ventura ha denunciat que, després de la nova normativa, han detectat que hi ha un 20% de persones que “fa mesos” que no cobren les ajudes. Per ASSACS, aquesta situació és “frustrant” perquè les persones que esperen l’ajuda no reben ni un euro i també perquè els professionals “no tenen clars els nous criteris i no poden respondre les preguntes dels beneficiaris”.

ASSACS també ha denunciat que des de l’estiu no s’ha aprovat cap expedient nou i que moltes de les valoracions positives que s’han fet estan encara suspeses. “Molta gent no té ni cap explicació de quan començarà a cobrar ni de si cobraran els mesos que els deuen”, ha denunciat l’assemblea. Concretament, Ventura ha explicat que en el cas de Girona, segons les dades recollides, hi ha 193 casos d’expedients que estan pendents de tramitar malgrat que els professionals que han fet les valoracions consideren que aquestes persones reuneixen els requisits per cobrar l’ajuda.

L’assemblea ha volgut destacar que no es tracta d’expedients individuals sinó que darrera de cada xifra hi ha una família sencera que, segons Ventura, depenen de cobrar aquesta ajuda. “El pitjor és la incertesa que hi ha tant entre els professionals com les persones que esperen l’ajuda que no saben quan cobraran”, ha manifestat. El col·lectiu també lamenta que s’hagi “criminalitzat” el col·lectiu d’immigrants i ha remarcat que la crisi ha fet que el beneficiari tingui cada vegada un perfil més heterogeni.

ASSACS està formada per una setantena de persones i, en vuit dies, han recollit 560 signatures de suport.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.