El programa vol visibilitzar i normalitzar la Salut Mental i les malalties que se’n deriven
Presentació de la Primera Setmana de la Salut Mental. Foto: Ajuntament de Cerdanyola.
L’Ajuntament de Cerdanyola del Vallès, des de Promoció de la Salut amb la col·laboració d’altres departaments municipals, treballa des de fa anys la Salut Mental de la seva població i les malalties que en genera. Enguany s’ha anat més enllà amb l’organització de la primera edició de la Setmana de la Salut Mental, que es durà a terme del 10 al 14 d’octubre. L’objectiu és donar consistència al treball que s’hi fa, amb la implicació del Parc Sanitari de Sant Joan de Déu, l’Ajuntament i diverses entitats.
El programa d’actes s’ha presentat en roda de premsa amb la participació de l’alcalde, Carles Escolà, la regidora de Drets Civils i Promoció de la Salut, Elvi Vila, l’adjunt de direcció de Salut Mental del parc Sanitari de Sant Joan de Déu, Joan Alvaròs i la vocal de l’associació Activament, Rosa Garcia.
La regidora de Drets Civils i Promoció de la Salut, Elvi Vila, ha explicat que des de l’Ajuntament es treballa d’una manera continuada la Salut Mental perquè és un tema que preocupa a la ciutadania. Referint-se a les malalties que se’n deriven, destaca que “és important no amagar-les. Cal visibilitzar-les, normalitzar-les i no estigmatitzar- les”. “Tots tenim possibilitats de patir una malaltia mental”, diu. Afegint que no només hi intervenen factors genètics. També els socials, com els que ha generat la crisi viscuda darrerament i que poden provocar i agreujar les malalties.
L’adjunt de direcció de Salut Mental del Parc Sanitari de Sant Joan de Déu, Joan Alvaròs, ha explicat que els problemes de Salut Mental són “molt freqüents”. Les persones malaltes sovint són estigmatitzades i excloses, per la societat o per decisió pròpia. Per entomar la malaltia mental cal emprar els mitjans terapèutics existents però s’ha de demanar “la col·laboració de tothom perquè són malalts que viuen a la comunitat i s’han d’afrontar d’una manera comunitària”. L’objectiu és “generar una societat més tolerant, més inclusiva per aquestes persones”.
La vocal de l’associació Activament, Rosa Garcia, ha esmentat la idoneïtat de la setmana, refermant que el context condiciona les malalties que se’n deriven. En aquest sentit es faran dues taules rodones dedicades a la “Detecció de l’abús sexual infantil” [11 d’octubre, 17:30h, BCC] , amb Vicki Bernadet i Pilar Polo i “Parlem del suïcidi” [13 d’octubre, 17:30h, BCC] amb Cecília Borràs i Roser Carreras de l’Associació DSAS (Associació després del suïcidi – supervivents), Miguel Àngel Puy i Javi Jareño d’Activament.
El programa es completa amb la presentació del projecte “La mirada de l’altre” [10 d’octubre, 17h, BCC]; un programa conjunt de Ràdio Nikòsia i Cerdanyola Ràdio [14 d’octubre, d’11 a 12:30h] i la jornada esportiva “Activa’t per la salut mental” [ 26 d’octubre, de 9 a 15h, instal·lacions esportives de can Xarau].
L’alcalde Carles Escolà ha destacat que a la ciutat es treballa dia a dia la Salut Mental. “No pas per la malaltia sinó per la salut”, exposa, afegint que la societat gira massa a l’entorn de la malaltia, “sovint per interessos econòmics”, quan “és important que giri a l’entorn de la salut”. Per això la Setmana de la Salut Mental ajudarà a “normalitzar situacions que encara no ho estan”. Es tracta d’un programa impulsat per l’Ajuntament per anar creant “justícia social” en “una ciutat on tothom tingui el seu espai, independentment de la diversitat o diferència que tingui”.