Alcaldes.eu realitza dimarts 15 de febrer a les 10:30h (aula 40.244, Edifici Roger de Llúria de la Universitat Pompeu Fabra) una nova sessió del nou cicle “Alcaldes i Universitat” amb Núria Escarpanter, alcaldessa de Llançà.
El cicle “Alcaldes i universitat” proposa una visió inèdita, directa i propera de la feina i les vivències dels nostres alcaldes i alcaldesses. És un projecte ideat per alcaldes.eu i la Facultat de Ciències Polítiques i Socials de la Universitat Pompeu Fabra.
Deixant aparcat el seu color polític i la seva veterania en el càrrec, els convidats, electes municipals, comparteixen les seves formes de veure el món i la política, les seves preocupacions i els seus estils d’entendre el servei públic.
Funcionament
En cada sessió comptem amb la presència d’un alcalde/alcaldessa, un periodista conegut i un acadèmic adscrit a la Facultat de Polítiques de la UPF. Seguint una mecànica de pregunta i resposta entre el periodista i el polític, aquest explicarà al públic:
- Qui és, d’on prové, quin és el seu perfil personal i professional
- Quines característiques té la seva feina habitual al capdavant del municipi
- De quina manera es gestiona un ajuntament
- Quins problemes i dificultats troba dins i fora del seu govern municipal
- Com és la seva relació amb els ciutadans
- Com viu i com sent la responsabilitat municipal
- La decisió més important que ha hagut de prendre
- Quant han de durar les legislatures
- Com valora l’estat actual de la política a nivell nacional, estatal, europeu, etc.
- Etc.
Posteriorment, l’acadèmic ofereix un “contrapunt” a les respostes de l’alcalde, destacant aquells aspectes de la intervenció que puguin ser més interessants des del punt de vista didàctic i de la praxi política.
Cada sessió compta també amb un torn obert d’intervencions per part dels assistents, que podran adreçar-se indistintament al polític o a l’acadèmic. Els Diàlegs són documentats i resumits amb l’objectiu de crear nous materials que ajudin a donar a conèixer la política municipal i aprofundir en la cultura democràtica i participativa.
Els alcaldes i alcaldesses convidats a cada sessió representen tota mena de realitats municipals: pobles petits, grans ciutats, entorn rural, entorn urbà, centralitat, perifèria, joves valors, polítics amb experiència, etc.
Un enfocament inèdit
Mai fins ara, en la política del país, havia tingut tanta importància la figura dels alcaldes i les alcaldesses, responsables de les administracions públiques més pròximes als ciutadans. Més enllà d’ideologies i partits, convé que la societat conegui les persones darrere del càrrec, en què inverteixen el seu temps i quins ensenyaments poden oferir als polítics i polítiques de les properes generacions. Els “Diàlegs alcaldes.eu” es basen en una perspectiva constructiva i positiva, allunyada de la controvèrsia gratuïta i oberta al debat participatiu.