El Conseller de Polítiques Digitals i Administració Pública lidera un debat sobre les TIC com a eines de cohesió del país
D’esq. a dreta: Joana Ortega, Secretària general de l’Associació Catalana de Municipis; Jordi Puigneró, Conseller de Polítiques Digitals i Administració pública de la Generalitat de Catalunya; Aurora Carbonell, alcaldessa de Sitges; Carles Banús, alcalde de Tavèrnoles. Moderador: Eduard Berraondo, periodista.
El Conseller Jordi Puigneró ha detallat aquest matí les línies mestres de l’estratègia que el govern de la Generalitat està desenvolupant des de fa uns anys per impulsar un desplegament distribuït de les tecnologies d’informació a Catalunya. Un desplegament que “no només contempla la xarxa de fibra òptica”, sinó també el d’altres tecnologies com el 5G que porten aparellades indústries importants i generadores de riquesa. Tant és així que ha explicat que si la Catalunya actual és “filla” d’una Revolució Industrial, la del demà ho serà d’una Revolució Digital. En aquest sentit ha dit que “Catalunya ha estat la gran fàbrica d’Espanya al llarg del segle XX i que ara cal que sigui el hub digital d’Europa”.
De tot això n’ha parlat abastament aquest matí en el transcurs d’un Esmorzar-Col·loqui organitzat per Alcaldes.eu a l’hotel Eurohotel de l’Hospitalet de Llobregat, a pocs metres del congrés internacional de Smart City Expo, on aquests dies s’hi reuneixen un gran nombre d’experts internacionals. L’han acompanyat Joana Ortega, secretària general de l’ACM, Aurora Carbonell, alcaldessa de Sitges i Carles Banús, alcalde de Tavèrnoles (Osona), en representació de municipis de diverses magnituds que tenen interessos distintius dins d’aquest pla de desplegament. Unes seixanta persones han estat presents en el debat.
Puigneró ha recordat i confirmat la intenció d’aconseguir portar la fibra òptica a totes les capitals de comarca durant l’any 2020, fent servir una “xarxa neutra” que aprofitarà principalment el traçat de les carreteres per portar el servei a cada capital comarcal (actualment en són 29 les que ja la reben i s’espera connectar les restants) i permetre que una indústria d’operadors locals facin el servei de “darrera milla” fins a connectar els usuaris finals. Això, ha explicat el conseller i han coincidit en dir els altres ponents, és un factor de cohesió del país, en tant que ara, la clivella, ja no es troba tant en promoure l’accés de les persones a Internet, sinó en fer que esdevinguin productores (i no sols consumidores) de serveis en la xarxa.
De la seva banda, Carbonell ha explicat els treballs que Sitges està desenvolupant en la utilització de les tecnologies per generar dades que després serveixen per fer polítiques concretes. Ho ha concretat en els treballs que des de fa alguns anys es fan per avaluar els fluxos de turistes i mantenir una cohesió entre visitants i ciutadans locals i decidir així orientar el trànsit, o la gestió de recursos i residus. Mentrestant, Banús, coma representant d’una vila petita de prop de 300 habitants ha dit que la fibra òptica servirà per ajudar a evitar que la gent marxi de Tavèrnoles.
En el desplegament d’aquestes noves tecnologies, els participants han apuntat diversos reptes. Un d’ells, defensat entre d’altres per Joana Ortega, ha estat el de buscar una major participació de la dona en els àmbits productius vinculats a l’economia d’Internet. També ha defensat la Secretària General de l’ACM que allà on les empreses privades no poden arribar en aquest impuls de la tecnologia, l’administració hi ha d’ajudar. Es referia al desplegament en pobles petits de les xarxes, que assumiran empreses locals, atès que els grans operadors no troben rendible participar en aquest mercat. L’ACM ha quedat també a disposició dels municipis i de la Conselleria per ajudar, a través de la vessant formativa i la proporció d’informació, al desplegament d’aquests plans.