30.11.17 – BARCELONA • Barcelonès

Cicle diàlegs alcaldes.eu: ‘Alcaldes i Universitat’ a la UPFEls alcaldes aposten per una major proximitat amb la universitat

0
373

Isidre Sierra, alcalde de Sant Climent de Llobregat, inaugura aquest cicle


Foto grupal a la presentació del Cicle alcaldes.eu: ‘Alcaldes i Universitat’, a la Universitat Pompeu Fabra.
Aquest matí ha tingut lloc la presentació del cicle de diàlegs “Alcaldes i Universitat”, promogut per la Facultat de Ciències Polítiques i Socials de la Universitat Pompeu Fabra (UPF) i la plataforma transmèdia Alcaldes.eu.
El cicle, que implicarà deu sessions que es duran a terme al llarg del primer semestre de 2018, té l’objectiu d’apropar el món de la gestió política municipal a la universitat i així “transcendir l’àmbit acadèmic”, segons ha comentat Miquel Salvador, degà de la Facultat. En darrer terme, es tracta que el públic assistent -entre ells, estudiants de Ciències Polítiques i Comunicació- tinguin un coneixement de la realitat que complementi les teories i models que estudien a l’aula.
En la sessió d’avui s’ha comptat amb la presència d’Isidre Sierra, alcalde de Sant Climent de Llobregat i membre del Comitè Executiu de l’Associació Catalana de Municipis. Amb ell, com serà en les futures sessions, s’ha seguit la mecànica de diàleg (i no de ponència) que es donava per la interacció amb el periodista Eduard Berraondo. “Volem fomentar la interacció i no pas els monòlegs”, ha avisat Salvador amb antelació. Posteriorment, el públic també ha pogut preguntar lliurement i el degà ha posat un contrapunt acadèmic assenyalant els punts amb valor lectiu de les paraules de l’alcalde. 
La figura humana
El propòsit dels diàlegs “Alcaldes i Universitat” és el d’oferir una vessant més humana i personal a la figura del servidor públic, de manera que temes com “per què i quan va decidir presentar-se com a alcalde?” o “quina ha estat la seva relació amb la funció pública dins del seu ajuntament” han sortit durant la sessió. Sierra ha pogut explicar que si voler entrar en política és perquè, davant la inacció de l’anterior consistori, les escoles del municipi s’havien quedat petites i els seus fills havien de fer classe als lavabos.
També s’ha parlat de la importància de no eternitzar-se en els càrrecs, tot i que Sierra -que és economista- ha parlat de la dificultat de tornar a la carrera professional prèvia, un cop s’arriba al final del projecte polític. En aquest sentit també ha fet la distinció entre els municipis grans i petits de Catalunya, ja que, en aquests darrers, “és molt més difícil que l’alcalde o alcaldessa compti amb personal de suport en qui delegar-hi funcions” i, fins i tot, “hi ha dificultats en què es presentin persones a les llistes electorals”.
Sierra també ha donat importància a la creixent necessitat de transparència i de “rendició de comptes davant de la ciutadania de les feines realitzades i dels recursos invertits en cada projecte” i, especialment, ha destacat que en l’àmbit municipal “els colors importen menys que les persones”, referint-se al fet que és més senzill que forces polítiques oposades arribin a acords que beneficiïn el poble.
El contrapunt
Miquel Salvador ha fet una conclusió acadèmica de l’entrevista, resumint fins a vuit punts d’interès per als assistents, entre els quals n’ha destacat la importància de la bidireccionalitat entre política i acadèmia, les diferents tipologies d’ajuntaments presents al país (i les seves singularitats), l’equilibri entre el rol del funcionari i el del polític, i el govern obert i la transparència.
El cicle “Alcaldes i Universitat” seguirà amb sessions els dies 15 i 30 de gener (de 11 a 13h) i 12 i 27 de febrer. Totes elles seran obertes al públic, gratuïtes i celebrades en aules a concretar dins del Campus de Ciutadella de la Universitat Pompeu Fabra.
 

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.