26.11.12 – BARCELONA • Barcelonès

CiU guanya a Barcelona, el PSC manté el feu de l’Hospitalet i ERC és primera força a Sant Vicenç dels Horts

0
358

El PPC queda en tercera posició a la Badalona governada per Albiol i els socialistes s’imposen a ICV-EUiA al feu ecosocialista del Prat de Llobregat

 

CiU s’ha imposat clarament a les quatre capitals de demarcació catalanes. Aquí, la federació ha estat la força més votada, fins i tot, en aquelles ciutats on governen els socialistes (Tarragona i Lleida). L’anàlisi dels resultats d’aquest 25-N per municipis, però, també permet veure com el PSC manté el feu de l’Hospitalet de Llobregat i com els socialistes s’han imposat a ICV al Prat de Llobregat, on governen els ecosocialistes. Sant Vicenç dels Horts, però, ha estat fidel al seu alcalde i també cap de llista d’ERC, Oriol Junqueras, i ERC hi ha estat la força més votada. Per contra, però, a la Badalona governada per Xavier García Albiol, el PP ha quedat en tercera posició.
 
CiU ha estat hegemònica a les quatre capitals de circumscripció catalanes. La federació ha assolit la primera posició com a llista més votada i, fins i tot, en casos com els de Lleida i Tarragona, aquest 25-N ha desbancat la força política que governa a l’Ajuntament (el PSC). 
 
A Barcelona, les preferències dels electors en aquests comicis electorals fan canviar -i substancialment- l’ordre d’algunes forces polítiques. CiU no varia i continua essent, com ja va passar el 2010, la força més votada (amb 234.903 vots, el 29,41%). A la federació la segueixen el PPC (14,86%) i ERC (13,07%). Els socialistes són els qui reculen significativament respecte els comicis del 2010, quan van ser la segona força més votada, i ara queden en quart lloc (amb 97.406 vots, el 12,19%).
 
A Girona, CiU torna a ser la primera força amb 17.841 vots i, fins i tot, guanya més de 2.000 vots respecte el 2010. En canvi, els socialistes s’han vist desbancats per ERC com a segona força. Si a les passades eleccions el PSC va aconseguir 5.812 vots, ara cauen fins als 4.696. Els republicans experimenten una important crescuda (doblen el resultat) al passar de 3.348 a 7.625 vots. 
 
A Tarragona, CiU es manté com a força més votada tot i que perd suports perquè passa dels 17.975 als 14.467 vots. El PSC cedeix el segon lloc davant del PPC, que obté 11.886 vots. Ciutadans és la gran sorpresa de la nit electoral i fa un salt espectacular situant-se com a quarta força més votada, amb més de 7.000 vots.
 
Lleida aposta pel PSC en les eleccions municipals però el partit d’Àngel Ros no és el triomfador en les eleccions al Parlament. Igual que al 2010, CiU continua essent la primera força -amb 19.157 vots- tot i que ha perdut més de 2.000 vots. El canvi més significatiu a Lleida ha estat en la segona força. Mentre que en les darreres eleccions el PSC va aconseguir ser segona força, en aquesta cita electoral el PP -amb 9.894 vots- els ha passat al davant. El PSC ha caigut a tercer partit en nombre de vots, per sobre d’ERC que es manté com a quarta força.
 
Disparitat als feus electorals
 
Si es posa la lupa damunt els feus electorals dels partits, en aquestes eleccions hi ha determinades ciutats on l’electorat no es manté fidel al color polític que governa l’Ajuntament. Aquests són els casos de Badalona (amb el PP) i el Prat de Llobregat (amb ICV).
 
A la Badalona de Garcia Albiol, la primera força més votada és el PSC, que ha aconseguir el 19,70% dels vots (19.732). Als socialistes els segueix CiU (amb el 18,99% dels vots) i els populars queden com a tercera força (amb el 17,79% dels suports). Aquesta és també la posició que el PPC va aconseguir a la ciutat en els comicis del 2010 (aleshores, però, la força més votada va ser CiU).
 
Les forces d’esquerres són les que més suport han rebut a el Prat de Llobregat (Baix Llobregat) i el panorama és radicalment diferent que fa dos anys. El PSC, el partit de l’alcalde (ICV-EUiA) i inclús els populars han passat per davant de CiU, que l’any 2010 eren primera força i després d’aquesta cita electoral s’ha convertit en quarta. Els socialistes han aconseguit 7.266 vots i s’han convertit en el partit més votat, mentre que ICV-EUiA és la segona força. ERC cau fins a la sisena força, just per darrere de Ciutadans.
 
A Sant Vicenç dels Horts (Baix Llobregat), per contra, els electors han recolzat l’alcalde i president d’ERC, Oriol Junqueras, candidat per primera vegada a la presidència de la Generalitat. Si al 2010 ERC va aconseguir 650 vots, enguany ha superat els 3.000 i ha estat la força més votada, seguida del PSC i PPC. CiU, que va ser primera força el 2010, recula fins a la quarta posició.
 
Per últim, els veïns de l’Hospitalet de Llobregat (Baix Llobregat) han renovat la confiança al partit de l’alcaldessa, Núria Marín. El PSC ha aconseguit més de 27.000 vots, un resultat pràcticament idèntic al de fa dos anys. La segona força més votada ha estat el PPC, superant així CiU que ocupava aquesta posició el 2010. ICV guanya pràcticament 7.000 vots i es manté quarta força mentre que C’s passa de 3.839 a 8.787 vots, essent la cinquena força amb major representació.
 

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.