Vilafranca del Penedès ha viscut els darrers quatre anys un legislatura tensa degut a l’empat tècnic a les eleccions del 2007 entre CiU i el PSC. Fins el 2009, els socialistes van governar la ciutat però el mes d’abril CiU va presentar una moció de censura amb el suport d’ERC i la CUP i Pere Regull es va convertir en el primer alcalde de CiU de la història de la democràcia a Vilafranca. L’estancament ha estat una constant durant la legislatura i s’ha visibilitzat, per exemple, en l’aprovació del pressupost. Si fa dos anys el PSC no va poder tirar endavant els comptes municipals, ara és Regull qui ha rebut la negativa de l’oposició i arriba a les eleccions amb els números prorrogats.
La gestió dels problemes ocasionats pel pas del TAV per Vilafranca del Penedès ha estat un dels afers més polèmics aquesta darrera legislatura. L’excés de soroll i les vibracions del tren han causat un gran malestar entre els veïns afectats. Tot i mostrar discrepàncies en diverses ocasions, els grups polítics de la ciutat han mantingut una posició unitària en la lluita per solucionar les molèsties que ocasiona el tren.
La construcció d’una residència per a la gent gran a l’antic edifici de l’INCAVI (Institut Català de la Vinya i el Vi) també ha generat tensions a la ciutat. Durant el govern socialista es va impulsar un projecte per ubicar a l’edifici una residència per a la gent gran i centre de dia, però Regull ha anunciat fa poc la voluntat de convertir l’antiga seu del l’INCAVI en una escola universitària dedicada al món del vi, la vinya i el cava.
Un altre dels temes controvertits a Vilafranca del Penedès ha estat sobre la construcció d’un centre comercial al barri de la Girada, a la perifèria del nucli urbà. El projecte del PSC preveia un gran edifici amb botigues petites i multicinemes, mentre que CiU projecta un mínim de quatre edificis separats on hi puguin haver cinemes, bars, restaurants i comerços individuals de grans dimensions.
PSC i CiU es disputen l’alcaldia
El grup de CiU a Vilafranca del Penedès continua la seva aposta per Pere Regull com a alcaldable per la ciutat. Regull fa dos anys que és alcalde de Vilafranca del Penedès després d’entrar al consistori a través d’una moció de censura. A més, Regull ha estat el primer alcalde convergent després de trenta anys de governs del PSC.
D’altra banda, l’aposta del PSC és Francisco Romero, que va ser alcalde de Vilafranca del Penedès durant només un mes, abans que CiU presentés la moció de censura i després de la dimissió del socialista Marcel Esteve. Romero és regidor de l’Ajuntament de Vilafranca del Penedès des de l’any 1999.
Respecte les altres forces polítiques, la CUP, que és el tercer grup del consistori amb nombre de regidors, presenta una cara diferent a la del 2007 i serà Llorenç Casanova, el fins ara número dos de la llista de la formació, qui encapçalarà la candidatura a la ciutat.
Pel que fa a ERC, l’alcaldable de la formació per a les properes eleccions municipals és Pep Quelart, que es presenta amb l’objectiu de "recuperar la capitalitat" de Vilafranca. Per la seva banda, Josep Ramon Sogas continua encapçalant la candidatura del PP.
Reptes pendents
Alguns dels reptes que hi ha pendents a Vilafranca del Penedès són solucionar definitivament els problemes del pas del TAV per la ciutat o la construcció de la nova estació de Regionals. A més, Regull també s’ha compromès ha fer una promoció d’habitatges socials per la ciutat.
Un altre dels projectes pendents a Vilafranca és la construcció d’un segon ambulatori a la ciutat que fa temps que es reivindica des del territori. Tanmateix, el Departament de Salut no es compromet a tirar-lo endavant fins que no s’aprovin els pressupostos de la Generalitat per al 2011.
Perfil de votant
El PSC és el partit que més temps ha governat a Vilafranca del Penedès. Durant 30 anys, s’han anat succeint alcaldes socialistes a la capital de l’Alt Penedès fins que, l’any 2009, CiU va presentar una moció de censura amb l’aval dels regidors de la CUP i d’ERC i va aconseguir l’alcaldia.
Malgrat que el vot dels vilafranquins apunta a una tendència socialista des de l’any 1979, durant les darreres eleccions municipals del 2007, CiU i PSC van empatar en el nombre de regidors, tot i que els socialistes van obtenir més vots.
La tercera força, la CUP, actualment compta amb dos regidors al consistori, per davant d’ERC, ICV i el PP. El primer cop que la formació va presentar-se a les eleccions de Vilafranca va ser el 2003 i va obtenir un regidor. ERC és un dels partits que més ha retrocedit els darrers anys a la ciutat i ha passat dels tres regidors que va obtenir el 2003 a un regidor que té actualment.
El PP s’ha mantingut amb un regidor des del 1991, primer any que van presentar-se, a excepció del 1995 que van obtenir-ne dos. Pel que fa a ICV, l’any 2007 va ser el primer que van obtenir representació al consistori amb un regidor.
El vi contra la crisi
El nombre d’aturats a Vilafranca del Penedès se situa als 3.551. Tot i l’elevada xifra d’atur, l’Alt Penedès ha mantingut una situació relativament equilibrada en comparació amb les comarques veïnes del Penedès (Garraf, Baix Penedès i Anoia).
L’Ajuntament de Vilafranca del Penedès està fent una forta aposta per l’enoturisme i per aprofundir en l’especialització de la producció vitivinícola per diferenciar el territori de la resta de Catalunya. Un dels projectes que ha presentat el govern de CiU com a revitalització de l’economia local i comarcal és la nova escola universitària del vi, la vinya i el cava.
Quant als números del consistori, l’Ajuntament de Vilafranca del Penedès deu 22.402.198 euros, xifra que representa un grau d’endeutament del 54,49%. En aquest sentit, el consistori fa dos anys que aplica un pla d’austeritat consistent en una retallada de prop del 10%.