L’esborrany de proposta de resolució que la federació ha enviat als grups insta a impulsar el màxim consens possible per tirar endavant aquest procés
Barcelona (ACN).- L’esborrany de proposta de resolució que CiU ha enviat als grups parlamentaris inclou que el poble català "pugui decidir lliurement i democràticament el seu futur col·lectiu" sense concretar cap calendari. A més, també insta el Govern, les forces polítiques i els agents socials i econòmics a impulsar "el màxim consens possible per tal de portar a terme aquest procés democràtic", que, segons estableix, s’ha de fer amb diàleg amb la comunitat internacional, la Unió Europea i el govern espanyol. El text també arriba a la conclusió que "els intents d’encaix de Catalunya a l’estat espanyol son avui una via sense recorregut" i aposta per iniciar la transició nacional basada en el dret a decidir.
La resolució inicial que proposa CiU es basa en 5 punts, segons asseguren fonts dels grups parlamentaris que aquest dilluns han rebut l’esborrany. En el primer punt, el Parlament expressa el seu reconeixement i es felicita per "l’enorme èxit" de la manifestació d ela Diada que es va celebrar sota el lema: "Catalunya nou Estat d’Europa".
En segon lloc, constata que al llarg dels últims anys "una part molt important del catalanisme s’ha compromès a fons amb la transformació de l’estat espanyol per poder-hi encaixar sense haver de renunciar a les legítimes aspiracions nacionals, a la voluntat d’autogovern i a la continuïtat com a nació". Però després d’aquesta descripció, s’arriba a la conclusió que "els intents d’encaix de Catalunya a l’estat espanyol son avui una via sense recorregut" i aposta perquè Catalunya iniciï la seva "transició nacional basada en el dret a decidir".
En aquest context, el text de CiU proposa que el Parlament expressi la necessitat que Catalunya faci el seu propi camí i constata la necessitat que "el poble català pugui decidir lliurement i democràticament el seu futur col·lectiu", com a única via, afegeix, per a garantir el progrés social, el desenvolupament econòmic, l’enfortiment democràtic i el foment de la cultura i la llengua.
El quart punt del text insta el Govern, les forces polítiques i els agents socials i econòmics a impulsar el màxim consens possible per tal de portar a terme el procés democràtic. I estableix que s’ha de fer amb diàleg amb la comunitat internacional, la Unió Europea i el govern espanyol, amb l’objectiu que els ciutadans de Catalunya pugui decidir en un marc "de plena llibertat, respecte al pluralisme, foment del debat i convivència democràtica i sense coaccions de cap mena". Finalment, la proposta de resolució insta el Govern a consultar la voluntat del poble de Catalunya.