5.12.15 – BARCELONA • Barcelonès

Cloenda del cicle ‘Europa a debat: des d’una mirada local’, de l’FMC

0
377

El passat dimecres 2 de desembre va finalitzar el cicle Europa a debat: des d’una mirada local, organitzat per la Federació de Municipis de Catalunya, que ha tingut com objectiu principal generar reflexió i promoure la participació en el debat de com ens afecten les decisions que es prenen des de l’àmbit de la UE

La sessió que va tenir lloc el 4 de novembre va tractar sobre la democràcia activa i govern local, a càrrec de Fernando Pindado; i la del 18 de novembre, sobre l’ocupació i l`àmbit transfronterer, amb Xavier Farriols.

En aquesta jornada del passat 2 de desembre, es va parlar sobre com incideix el planejament en la millora de l’eficiència energètica i la sostenibilitat de les ciutats; a càrrec de Josep Latorre, Albert Marín i Pere Montaña de l’Ajuntament de Terrassa. En aquesta ocasió vàrem tenir l’oportunitat de debatre un tema tan important com és el definir de quina manera pensem el planejament de les ciutats perquè esdevingui un actor clau en la seva transformació en espais sostenibles, eficients, saludables, amables on hi hagi qualitat de vida. Es va deixar clar que l`objectiu principal és fer un planejament de ciutats de persones per a les persones on la qualitat, entesa com eficiència més eficàcia, sigui essencial.

Cal decidir prèviament quin model de ciutat volem, si volem una ciutat on es respectin els drets humans, la diversitat cultural i els principis bàsics de la democràcia, haurem de treballar pel benestar de la ciutadania i posar l’urbanisme al servei de la convivència democràtica per afavorir i reforçar-la des del planejament. Per això cal prioritzar l’ús democràtic de l’espai, identificar quins resultats volem assolir i fixar els objectius tenint en compte la importància de la cocreació i coresponsabilitat.

Un bon planejament es el que aporta solucions i respostes al repte que la societat va plantejant i ha de contribuir a la millora de qualitat de vida present e incidir en el futur immediat. En definitiva, fer de les ciutats els espais comuns de feina, educació, salut, consum, relació i oci. Són l’escenari on transcorren les nostres vides i alhora són lloc d’oportunitats, on passen coses i on ens relacionem. L’eficiència energètica i la sostenibilitat de les mateixes són elements claus per fer-ho possible i garantir una qualitat de vida de les persones que hi viuen.

El cas pràctic de Terrassa ens ha fet veure com darrera del bon planejament d’una ciutat hi ha un model que incideix de forma clara en la manera en que viuen les persones que l’habiten i facilitar i garantir certa qualitat de vida.

Font: FMC

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.