L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha anunciat aquest dimecres, 13 de gener, la posada en marxa d’un pla de barris que preveu, per a aquest mandat, una inversió de 150 milions d’euros a l’eix Besòs, Ciutat Vella, Sants-Montjuïc i els barris de muntanya.
Ada Colau, alcaldessa de l’Ajuntament de Barcelona.
Colau ho ha fet públic en el transcurs de la tradicional conferència del Col·legi de Periodistes de Catalunya, batejada amb el nom de “L’alcaldessa respon”, en què també ha fet balanç dels primers mesos de govern i ha estès la mà per assolir un acord de govern d’esquerres que garanteixi l’estabilitat i doni compliment al doble mandat de canvi i de diàleg entre forces polítiques.
El Pla de barris es planteja amb un termini de 10 anys, i té com a objectiu revertir l’actual situació de desigualtat d’alguns àmbits de la ciutat, amb mesures per promoure la dinamització econòmica i la cohesió social. Segons ha explicat Colau, servirà per intervenir de forma contundent en els barris amb una concentració de vulnerabilitat social més alta –com ara dèficits urbanístics, baixa qualitat de l’habitatge o necessitat d’activitat econòmica–, de manera que el desplegament de la iniciativa requerirà polítiques per optimitzar la gestió dels recursos.
La primera fase del Pla comença amb una aportació prevista de 150 milions d’euros per a aquest mandat, que preveu que arribi a accions que tindran lloc en una quinzena de barris, preferentment de l’eix Besòs, Ciutat Vella, Sants-Montjuïc i els barris de muntanya. A més, Colau ha avançat que obrirà una ronda de contactes amb els seus homòlegs de l’eix per coordinar conjuntament aquestes accions.
Objectiu: Lluitar contra les desigualtats
L’alcaldessa ha lamentat que en els darrers anys han crescut fortament les desigualtats a la ciutat. A tall d’exemple, ha recordat que les rendes baixes i molt baixes han passat del 20% al 40%, les classes mitjanes s’han empobrit, les diferències entre rics i pobres han augmentat, més de 90.000 persones estan a l’atur i prop de 100.000 no poden fer front de forma normalitzada a les despeses d’aigua, llum i gas. Fins i tot la diferència d’esperança de vida entre un veí de Pedralbes i un del Raval és de 6 anys.
Per aquest motiu ha remarcat que el combat contra les desigualtats “ha de ser el principal repte que cal afrontar com a societat i com a ciutat”, i ha defensat la necessitat d’emprendre mesures com la creació de la renda municipal que garanteixi uns ingressos mínims a partir d’una gestió racional dels ajuts, o la institució d’un salari mínim interprofessional d’àmbit metropolità.
Nou model econòmic
Colau també ha destacat la necessitat de diversificar el model econòmic de la ciutat apostant per la indústria, associada a una estratègia per a la recerca i la innovació; la transició energètica, com a oportunitat econòmica, i l’economia social i solidària. A més, ha defensat la necessitat de millorar el turisme per garantir que sigui una activitat sostenible i de futur, i ha remarcat el seu compromís total amb el comerç, mostrant-se contrària al creixement de les grans superfícies comercials.
Per un acord d’esquerres
A la part final de la seva conferència, Colau ha apostat per una entesa política entre forces del mateix color polític: “és necessari arribar a un acord de govern per teixir un acord amb les diferents forces d’esquerres presents a l’Ajuntament, a fi de facilitar la governança i la generació del nou model de ciutat exposat”.