Com els governs regionals i nacionals poden donar suport i accelerar l’adaptació local al canvi climàtic

0
4908

Els tallers nacionals d’adaptació, organitzats com a part del mecanisme de suport a les polítiques del Pacte (PSF), van posar l’adaptació al canvi climàtic a nivell local al capdavant de la conversa amb els governs nacionals i regionals.

El juliol del 2023 es va confirmar com el mes més calorós mai registrat, amb temperatures mitjanes globals que van assolir nivells sense precedents. Aquesta calor extrema va acompanyar esdeveniments climàtics devastadors a tot el món, com ara sequeres, pluges abundants, inundacions i incendis forestals. Els governs locals europeus van lluitar amb emergències climàtiques durant tot l’estiu, que cada any s’estan convertint en una part més gran de les seves responsabilitats.

L’adaptació al canvi climàtic, abans preocupació de teló de fons en relació a les mesures de mitigació, s’ha anat imposant gradualment com una prioritat per a les ciutats i pobles. No obstant això, molts governs locals encara es troben en les primeres etapes de planificació i implementació de mesures d’adaptació. Això fa que sigui un moment crític per donar-los suport i guiar-los durant el procés, ajudant-los a entendre les accions necessàries, planificar, finançar i identificar solucions viables.

El programa de suport a les polítiques del Pacte dels Alcaldes (PSF) és un programa pilot de dos anys que treballa per accelerar l’adaptació a nivell local, donant suport a les autoritats locals per implementar mesures d’adaptació efectives per abordar els impactes del canvi climàtic. Per posar l’adaptació al canvi climàtic a nivell local al davant i al centre de la conversa a tot Europa, el PSF va organitzar tallers nacionals d’adaptació per a autoritats locals de 12 països diferents de la UE durant l’any passat: Hongria, Polònia, Romania, Eslovàquia, República Txeca, Bulgària i Espanya. , Portugal, Itàlia, Grècia, Eslovènia i Croàcia.

Tallers per conrear el diàleg entre els diferents nivells de govern
Més enllà de proporcionar eines i formació per a les autoritats locals, els tallers de PSF van ser una oportunitat per garantir que els governs regionals i nacionals de cada país donen suport a l’àmbit local en els seus esforços d’adaptació. Tot i que els tallers tenien un aspecte diferent a cada país, tots tenien com a objectiu convocar representants dels governs regionals i nacionals, per fomentar l’intercanvi amb les autoritats locals. No només va ser un bon lloc perquè les entitats nacionals i regionals presentessin les seves prioritats i mecanismes de suport a les autoritats locals, sinó que també va oferir als representants locals l’espai per comunicar les seves necessitats i reptes principals.

En definitiva, aquesta també va ser una oportunitat perquè els municipis intercanviessin i s’inspiressin amb els companys que s’enfrontaven a problemes similars.

“El taller ens va permetre ampliar els nostres coneixements aprenent de ciutats veïnes que comparteixen els mateixos escenaris climàtics però responen a l’adaptació climàtica mitjançant diferents enfocaments”. –

Representant del municipi d’Óbidos (Portugal)

Així, els tallers ens van mostrar les diferents maneres en què els governs nacionals i regionals poden fomentar i facilitar les mesures d’adaptació impulsades localment.

Donar suport i recursos als governs locals
Pel que fa a les polítiques d’adaptació, nombroses competències corresponen als governs regionals i nacionals. Una de les seves funcions principals és establir les polítiques i les normatives que ha de complir el govern local. A més, aquests nivells disposen de molts recursos i eines de suport per ajudar les autoritats locals en la implementació de mesures.

A Itàlia, els governs de diverses regions han desenvolupat enfocaments específics per oferir suport financer i tècnic als municipis locals que implementen Plans d’Acció per a l’Energia Sostenible i el Clima (SECAP).

La regió d’Emília-Romanya va establir un fons d’1,2 milions d’euros per al període 2019-2020 que ofereix subvencions a més de 30 municipis per facilitar el desenvolupament dels seus SECAP. La regió també ofereix assistència tècnica, inclòs l’accés a dades relacionades amb el clima a través de l’Observatori Regional del Clima, que permet als signants del Pacte accedir a dades i informació crítiques relacionades amb el clima a nivell municipal. Aquest suport és inestimable per al desenvolupament i el seguiment de les avaluacions de risc i vulnerabilitat dins dels seus SECAP.

A Sicília, aproximadament 6 milions d’euros en subvencions es van posar a disposició de 390 municipis sicilians per al desenvolupament de SECAP, amb finançament addicional per a activitats de creació de capacitat i sensibilització.

Des del 2022, la regió d’Apulia va introduir un pressupost de prop d’1 milió d’euros per donar suport als municipis en els seus esforços d’acció climàtica, creant vals per als municipis, assignats en funció de la mida de la població. Per obtenir més suport, també van crear un servei d’assistència en línia que ofereix una valuosa assistència als municipis que naveguen per les complexitats de l’adaptació al clima.

El taller de PSF a Itàlia va ser l’oportunitat per als representants dels nivells regional i local d’intercanviar directament sobre les possibilitats que ofereix aquest suport.

Establir un marc normatiu favorable
Els governs nacionals tenen un paper destacat en l’establiment d’un marc legislatiu que fomenti i doni suport als esforços locals d’adaptació.

A Polònia, per exemple, la majoria de ciutats amb més de 100.000 habitants ja tenen plans d’adaptació al canvi climàtic urbà, tal com es descriu al ‘Pla estratègic d’adaptació per a sectors i àrees sensibles al canvi climàtic fins al 2020 amb una perspectiva fins al 2030’, desenvolupat pel Ministeri. del Medi Ambient. Segons l’esborrany presentat a tràmit pel Ministeri de Clima i Medi Ambient el setembre de 2021 (prevista per a l’adopció el 2023), les ciutats de més de 20.000 habitants també hauran d’elaborar plans municipals d’adaptació al canvi climàtic (AMP).

Per tant, el taller de PSF a Polònia va ser una oportunitat oportuna per presentar els futurs requeriments probables als participants, la majoria dels quals representaven municipis de 20.000 a 100.000 habitants.

Equipar les ciutats amb personal per fer front al canvi climàtic
Més enllà de les barreres financeres i legals a què s’enfronten els governs locals, també hi ha la qüestió de la capacitat interna i de la mà d’obra dedicada a l’adaptació al canvi climàtic.

Els tallers nacionals de PSF van deixar clar que els municipis, independentment de les seves situacions i països específics, solen lluitar amb una manca de capacitat d’implementació, especialment als municipis més petits. Els participants de diferents regions van assenyalar una absència general de cooperació entre els departaments municipals i una manca d’expertesa. També van destacar la necessitat d’un lideratge més fort per fomentar els esforços col·laboratius, donada la naturalesa multidisciplinària de la mitigació i l’adaptació al clima. Les experiències compartides per les ciutats búlgares van emfatitzar la necessitat de canvis estructurals dins de les administracions municipals per comprometre’s plenament amb l’acció climàtica integrada.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.