Com funcionen les Eleccions Europees?

0
96

5 de juny

Aquest diumenge 9 de juny estem cridats a les urnes per escollir la nova composició del Parlament Europeu, el procés pel qual els ciutadans dels estats membres de la Unió Europea (UE) escullen els seus representants. Aquestes eleccions se celebren cada cinc anys i segueixen un sistema electoral que pot variar lleugerament d’un país a un altre. Per exemple, la data de celebració comprèn un període de quatre dies (de dijous a diumenge), però la data exacta depèn de cada país. A diferència d’Espanya, als Països Baixos es vota el dijous 6, a Irlanda el divendres 7, a Eslovàquia el dissabte 8 i a Itàlia al llarg del cap de setmana.

Circumscripcions electorals

Els països es poden dividir en circumscripcions electorals més petites, com Polònia o Itàlia, que tenen circumscripcions regionals, o utilitzar una sola circumscripció única, que és el cas d’Espanya.

Requisits per votar i ser candidat

L’edat per votar és en general 18 anys. Però hi ha excepcions! A Alemanya, Àustria i Bèlgica, l’edat mínima és de 16 anys, mentre que a Grècia és de 17. Tot ciutadà europeu vota al país de residència, fins i tot si no són nacionals d’aquest país.

Distribució dels escons

El nombre d’escons al Parlament Europeu s’assigna a cada país en funció de la seva població. En total s’escolliran 720 eurodiputats, 61 dels quals corresponen a Espanya. En aquest sentit, hi ha una certa proporcionalitat decreixent per assegurar una representació adequada dels països més petits. Per exemple, Alemanya, amb 96, és el país que aporta més representants, mentre que Malta, amb 6, és el que menys.

Desenvolupament de la campanya, resultats i formació

Els partits polítics nacionals solen formar coalicions amb partits afins d’altres països per crear grups polítics transnacionals al Parlament Europeu. Actualment, hi ha set grups

Després de les eleccions, els eurodiputats elegits es reuneixen segons les seves afinitats polítiques als grups polítics i elegeixen un nou president del Parlament. Posteriorment, en una nova votació, es tria el nou President de la Comissió Europea i, més endavant, examina i aprova a tot el Col·legi de Comissaris proposat pel President de la Comissió i els Estats membres.

Les eleccions europees permeten als ciutadans de la UE influir en la legislació i les polítiques que afecten tot el bloc, donant veu a una àmplia gamma d’opinions polítiques i culturals dins una única institució representativa.

Pots trobar més informació sobre les Eleccions Europees 2024 aquí

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.