La participació ciutadana en la planificació de la gestió de l’aigua és un mandat de la Unió Europea que obliga a incorporar la visió i el coneixement dels diferents agents relacionats amb l’aigua
L’ACA ha analitzat i estudiat les propostes sorgides de la societat civil per elaborar el nou Pla
A Catalunya la participació ciutadana s’ha portat més enllà de l’imperatiu legal, ja que es considera una manera de fer polítiques més eficient, més democràtica i més transparent. En aquest context, la Secretaria de Transparència i Govern Obert i l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) han col·laborat per dur a terme un procés participatiu que no parteix de zero, sinó que compta amb uns antecedents molt importants, els processos participatius que es van dur a terme entre els anys 2006 i 2010 i que van ser pioners a tota Europa.
L’any 2013 es va iniciar la revisió del Pla de Gestió de la Conca fluvial de Catalunya. L’any 2014 va començar la fase de diagòstic del procés participatiu vinculat a la revisió del Pla, amb tallers de debat amb els 4 sectors vinculats de forma més estreta amb la gestió de l’aigua: el sector de la pagesia i els regants, les entitats ecologistes i les universitats, els agents econòmics i l’administració.
Els participants plantegen 251 propostes
Al llarg de l’any 2015 es van fer els tallers de la fase de mesures, també arreu del territori català i amb els mateixos agents, però aquest cop agrupats per temàtiques: abastament i sanejament, qualitat de l’aigua i contaminació agroramadera.
En el procés hi van participar més de 200 persones de més de 70 entitats, empreses i administracions. Els resultats del procés, així com els documents de retorn, estan disponibles al web de participació que l’ACA ha habilitat amb l’objectiu de facilitar tota la informació rellevant del procés i avançar així vers l’excel·lència en la transparència de l’Administració.
Des d’aleshores l’ACA ha analitzat i estudiat les propostes sorgides de la societat civil per elaborar el nou Pla, i ara ens trobem en un moment cabdal del procés participatiu: el moment de retre comptes a la ciutadania de quines de les seves propostes s’han incorporat, quines no i les corresponents justificacions.
Calendari de les sessions
La fase de retorn, que és com anomenem aquest moment de rendició de comptes, es farà a través de les següents sessions en què es convocaran tots els participants:
- Manresa, 26 d’abril, Palau Firal, de 18 a 20:30
- Granollers, 3 de maig, Museu de Ciències Naturals de Granollers, de 18 a 20:30
- Tarragona, 12 de maig, Casa de la Generalitat – Departament de Cultura, de 18 a 20:30
- Girona, 18 de maig, Auditori Josep Irla, de 18 a 20:30
Amb aquests processos participatius la Generalitat de Catalunya vol millorar les seves polítiques públiques aprofitant el coneixement dels agents socials i del territori i obrint espais de diàleg que permetin millorar els canals d’interlocució amb la ciutadania i la facin coresponsable de la gestió dels afers públics.