Altafulla • Tarragonès

Comencen a fer-se les prospeccions del fons marí d’Altafulla per conèixer com estabilitzar la platja

0
2439

Els investigadors de la UPC encarregats de l’estudi sobre la dinàmica marina han realitzat aquest dimarts una primera batimetria dels sediments submergits

Aquest dimarts s’ha realitzat a la platja d’Altafulla una d’una prospecció del fons marí per recollir dades sobre la dinàmica del mar, el moviment de les onades i els sediments en profunditat. Es tracta d’una batimetria que du a terme un equip de científics del Laboratori d’Enginyeria Marítima (LIM) de la UPC, vinculat a l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria de Camins, Canals i Ports de Barcelona (ETSECCPB) a instàncies de l’Ajuntament d’Altafulla i en el marc del conveni amb la institució.

La coalcaldessa d’Altafulla i responsable de l’àrea de Medi Ambient, Alba Muntadas, ha fet un seguiment dels treballs que ha liderat l’investigador del LIM Iván Cáceres dalt d’una llanxa que aquest matí ha recorregut el litoral altafullenc des del Fortí fins a Tamarit. Un tram que s’ha fet des d’una llanxa motora tot analitzant amb una sonda el relleu dels sediments que va deixar l’últim temporal de mar viscut a la platja d’Altafulla. És després d’un temporal com el de la setmana passada que es poden visualitzar millor les dinàmiques marines i com es reparteixen els sediments al fons del mar, com ha explicat Cáceres. Així s’obté “un mapa d’aquest fons i que es complementa amb el recull de dades històriques del satèl·lit i de les boies que Costes de l’Estat té al mar”.

La coalcaldessa Alba Muntadas ha destacat “la importància de conèixer les dinàmiques marines i la seva evolució per poder actuar en conseqüència”. D’aquesta manera es podran determinar possibles mesures “per minimitzar la pèrdua de sorra i la regressió natural de la platja”.

Aquest és un estudi que es calcula s’allargui dos anys. Serà aleshores, quan se’n tinguin les conclusions i aquestes es derivaran a la Direcció General de Costes de l’Estat, que les podrà tenir en compte o no, per tirar endavant les actuacions que consideri oportunes, com ara la creació d’alguna estructura submergida.

Per la seva banda Muntadas ha recordat que el pla de gestió de la platja continua vigent i contempla actuacions com aportacions de sorra “quan siguin necessàries i sempre atenent a criteris tècnics” o la creació de sistemes de retenció com ara dunes. Es tracta, ha dit Muntadas, d’aconseguir estabilitzar la platja i aconseguir comptar amb un “espai equilibrat tant pel que fa a la seva condició d’element de gaudi i atracció turística com a la d’ecosistema natural dinàmic”

Font: Ajuntament d’Altafulla

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.