23.11.11 – BARCELONA • Barcelonès

Comissari europeu de Comerç: “Enllaçar per tren els ports de Barcelona i Tarragona amb Europa és una prioritat que enfortirà Catalunya”

0
324

Barcelona (ACN).- El comissari europeu de Comerç, el belga Karel De Gucht, assegura que Catalunya "enfortirà" el seu paper com a porta del comerç exterior a Europa quan els ports de Tarragona i Barcelona s’enllacin amb els altres territoris europeus. És "una prioritat" de la Comissió Europea connectar els ports catalans de mercaderies "per tren" i és important també modernitzar els accessos de "l’antic sistema ferroviari espanyol", assegura en declaracions a l’ACN. El màxim responsable de Comerç dels 27 estima que les connexions de les instal·lacions portuàries catalanes estaran llestes en "un futur proper" per tal de convertir Catalunya en un "pas" del comerç exterior que arriba des d’Àsia cap al nord d’Europa.

Pel comissari europeu, el Port de Barcelona "juga un paper molt important" en el comerç de la Unió Europea però assegura que connectar els ports catalans amb la resta del territori comunitari farà que "aquesta posició de Catalunya s’enforteixi" perquè és "realment un pas" pel comerç que arriba cap a Europa des de punts com Àsia o a través del canal de Suez o de la resta del Mediterrani.

Per això, després de declarar el Corredor del Mediterrani com a infraestructura preferent de la CE, també és "prioritari" l’enllaç dels ports catalans de mercaderies amb el sistema ferroviari europeu, . De Gucht assegura que la CE ha invertit "molt" en les instal·lacions portuàries de Barcelona i Tarragona -al voltant de "450 milions d’euros"- i el procés per convertir Catalunya en una porta d’entrada de les mercaderies des del sud d’Europa s’ha d’acabar en "un futur proper". És " molt important" enllaçar els ports catalans "per tren" i donar-los un accés modernitzat "a l’antic sistema ferroviari espanyol".

Nou govern, "esforços addicionals"

En una entrevista amb l’ACN, el comissari de Comerç ha afegit que el govern que encapçali Mariano Rajoy haurà d’adoptar "esforços addicionals" a favor de l’austeritat. Ara bé, De Gucht ha remarcat també que les polítiques que es prenguin "en la mesura del possible no han d’impedir el creixement" i per tant passen, entre d’altres, per "aprimar l’aparell de l’estat i per no incrementar els impostos a les classes mitjanes", que són un col·lectiu "molt important per a la recuperació econòmica".

De Gucht, de visita a Barcelona per assistir a la gala The European Business Awards, ha dibuixat Espanya com un estat "amb molts problemes". L’alt índex d’atur, sobretot entre els més joves, la bombolla immobiliària i el deute sobirà són els punts febles de l’economia espanyola i per això caldrà "posar en pràctica moltes reformes" a l’Estat.

Segons el comissari europeu, les xifres d’exportació que s’han registrat a l’estat espanyol i les dades a l’alça sobre el nombre de contenidors de mercaderies que passen pel port de Barcelona és un senyal que Espanya "no està en recessió". "El comerç té un rol crucial en la recuperació" de l’economia europea i, per extensió, de la catalana i l’espanyola, apunta el comissari. I per això afirma que les xifres d’exportació demostren que no tot són males noticies: el comerç exterior certifica que l’estat espanyol "continua produint i que encara s’hi fan negocis".

Una sola Europa cap a les economies emergents

El comissari europeu es mostra absolutament contrari a l’Europa de les dues velocitats i ha assegurat que l’euro és "la millor aposta" i la Unió Europea, "el millor mercat". De totes maneres, De Gucht també defensa que l’exportació és una via per sortir de la crisi i per això aposta per les economies emergents. "Hem de ser conscients que des d’ara i fins a 2015, el 90% del creixement econòmic mundial vindrà de fora d’Europa", i només la Xina ja n’assumirà aproximadament el 40%. "Aprofundir" en els mercats emergents és "la tasca més gran" de les empreses europees, conclou.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.