L’aportació municipalista a la cooperació internacional creix des del 2015, però són pocs els ajuntaments que hi destinen el 0,7% del total del pressupost
El 80% dels ciutadans consideren important que s’aportin recursos a països econòmicament empobrits
Les crisis humanitàries no donen treva. Guerres i catàstrofes naturals que s’encadenen amb rapidesa. Gairebé no hi ha temps a posar-hi atenció que ja apareix un nou focus que centra totes les mirades. L’escalada de violència a Palestina és un exemple més de com una emergència deixa enrere l’anterior, que va sacsejar el Marroc amb un terratrèmol que treia el focus d’un conflicte bèl·lic a Ucraïna que no cessa. El Fons Català de Cooperació i Desenvolupament dona veu a 310 ajuntaments i ens supramunicipals i s’ha mobilitzat per canalitzar l’ajuda cap a Palestina i exigir l’alto el foc i el compliment del dret internacional humanitari tal com reclamen les Nacions Unides i les organitzacions internacionals humanitàries. “La situació és catastròfica i ens estem preparant per a quan s’obrin aquests corredors humanitaris”, assenyala el director del Fons Català, David Minoves, que admet que “la crua realitat” acaba impactant i obliga a modificar les prioritats que es planifiquen més a llarg termini.
El Fons Català coordina els recursos que els ajuntaments decideixen destinar a projectes de cooperació. Coincidint amb els anys de l’esclat de la pandèmia i la guerra a Ucraïna, la proporció de fons gestionats en l’àmbit humanitari ha crescut exponencialment, fins a arribar al voltant del 30% de les aportacions gestionades l’any passat, amb un import que supera els 4,4 milions d’euros. “S’han succeït tres grans crisis, com el fenomen migratori a Europa, la pandèmia i la guerra a Ucraïna”, assenyala el portaveu de l’ens, que destaca com els darrers anys la solidaritat dels ajuntaments no ha parat de créixer, fins al 43%, de manera ininterrompuda, exceptuant el 2020 per la covid.