Conclusions del nostre seminari web: Com poden les ciutats descarbonitzar la logística urbana mitjançant associacions públic-privades?

0
3644

  1. Introducció

La logística té un paper essencial en el sector del transport, ja que “tot lloc d’activitat requereix lliuraments, recollida i manteniment”, i comporta reptes com la congestió, la contaminació de l’aire, les emissions de CO2, el soroll, la salut i la seguretat, la resiliència i els costos per al transport. empreses i habitabilitat. Establir models de cooperació entre els governs locals i regionals i el sector empresarial mitjançant un diàleg constant i una planificació combinada és clau per a la pluja d’idees i la pilotatge de nous models que puguin descarbonitzar el sector.

  1. Escenografia: (ALICE), Alliance for Logistics Innovation Through Collaboration in Europe & (POLIS), Xarxa de ciutats i regions europees que cooperen per a solucions de transport innovadores.

L’escenari el van posar Yanying Li, (ALICE) i Ivo Cré, (POLIS), que van presentar la Guia per avançar cap a una logística urbana d’emissions zero l’any 2030, útil per fer front a la complexitat de la descarbonització de la logística urbana. La Guia destaca 5 àrees principals d’intervenció, a saber: 1) Govern intel·ligent i regulacions, 2) Flota i energia neta i alternativa 3) Operacions logístiques 4) Adquisició i intercanvi de dades amb finalitats 5) Compromís del consumidor. Altres documents útils compartits van ser una guia per integrar els SUMP i els SECAP (Sustainable Urban Mobility Planning -SUMP- i Sustainable Energy and Climate Action Plans -SECAPs-), una guia per iniciar la descarbonització a través de zones zero emissions, així com un exemple de logística. planificació (Surf Project).

  1. (CULT), Logística Urbana Col·laborativa i Transport.

La segona presentació va ser la d’Alex Vanbreedam (Trivizor), que va donar una mica de llum sobre com el marc CULT està “sincronitzant” el flux de mercaderies de 13 grans empreses que operen a la ciutat d’Anvers (Bèlgica). Un “projecte més gran que la vida” (més gran que els beneficis individuals dels actors implicats) va aconseguir reunir els lliuraments diaris de competidors com Proximus i Telenet. Reduint un 25% la distància global recorreguda per la logística i un 90% les emissions produïdes, CULT genera beneficis per al conjunt del municipi a través d’un efecte de consolidació en el lliurament de mercaderies.

  1. (ULaaDS), Logística urbana com a servei a la carta, descarbonitzant el lliurament a l’última milla.

Mitjançant “contenidors” de mercaderies en un sol lloc i utilitzant bicicletes de càrrega elèctriques, el projecte ULaaDS implementat a Bremen (Alemanya) està executant lliuraments descarbonitzats a l’última milla. Karsten Hülsemann (ULaaDS), va descriure com una associació públic-privada finançada per la ciutat i pel projecte Horizon2020 de la UE ULaaDS està ajudant la ciutat a avançar cap a lliuraments més sostenibles d’última milla afegint micro-hubs en diverses ubicacions. El repte del projecte és ara mantenir baixes les emissions de la logística urbana aconseguint la sostenibilitat econòmica del projecte a llarg termini.

  1. (PLOMO), Logística d’última milla adaptativa de baixes emissions.

Com a part del projecte LEAD amb altres 5 ciutats, Madrid (Espanya), està potenciant la descarbonització de la logística urbana a través de bessons digitals. Sergio Fernández Balaguer (EMT Madrid) va explicar com, amb la instal·lació d’un Centre de Consolidació Urbana al centre de la ciutat i la recollida de dades en un repositori de dades obertes, la ciutat de Madrid va aconseguir reduir un 12% el temps de conducció per al lliurament i les emissions 33%. Les dades també són accessibles a tot el públic, esdevenint rellevants per als investigadors i per a una millor optimització del procés.

  1. Principals punts per emportar:

· Els lliuraments conjunts de mercaderies (efecte consolidació) poden reduir els Km recorreguts i les emissions en el sector logístic.

· És important crear un marc de distribució dins de la ciutat, on el compromís col·laboratiu i la governança siguin temes clau a tractar.

· Les col·laboracions obertes entre entitats públiques i diverses privades poden aportar, en general, majors beneficis a totes les parts interessades, però s’ha de crear confiança implicant-les des del principi.

· L’adquisició i l’intercanvi de dades mitjançant repositoris de dades oberts pot ser útil per a empreses i municipis per optimitzar els processos logístics.

Mira la gravació del nostre webinar aquí!

Vols seguir les nostres properes cites? Aviat les dates estaran disponibles a les webs del Pacte d’Alcaldes!

Reserva la data: Mobilitat Activa el 25 de novembre de 2022!

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.