21.09.16 – SANT CUGAT DEL VALLÈS OCCIDENTAL • Vallès Occidental

Conferència de Jeremy Rifkin “Un nou paradigma econòmic per a una Catalunya sostenible”

0
371

President Puigdemont: "Que el món sàpiga que quan parlem d’un país lliure parlem d’un país sostenible i net"

Mercè Conesa posa en relleu la importància del món local a l’hora d’impulsar la productivitat del país


L’acte ha tingut lloc a l’Auditori de Sant Cugat del Vallès.
El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha assegurat aquest vespre que “Catalunya està disposada a contribuir de manera decidida” a avançar cap a una economia i una societat més sostenible perquè, malgrat el pes geogràfic i demogràfic que té el nostre país en el món, “som actors i tenim absoluta convicció de contribuir-hi per sumar el nostre esforç a l’esforç global per fer un país i un planeta millor”. 
El cap de l’Executiu ho ha dit durant l’acte de cloenda de la conferència que el sociòleg i economista nord-americà Jeremy Rifkin ha pronunciat a l’Auditori de Sant Cugat del Vallès, sota el títol “Un nou paradigma econòmic per a una Catalunya sostenible”. Rifkin és assessor de governs d’arreu del món en l’àmbit de les energies renovables i la sostenibilitat i un dels màxims especialistes en l’impacte dels canvis científics i tecnològics sobre l’economia, la societat i el medi ambient. 
En el seu parlament, Puigdemont ha subratllat que alguns dels reptes de futur “són tan urgents que només es resoldran si som capaços d’emprendre una acció global valent i decidida que permeti fer-hi front”. I en aquest marc, ha dit, Catalunya “té vocació, coneixement, i una voluntat transversal més enllà de les institucions”, però també ha remarcat que “necessitem eines per fer-ho possible, i avui no estan al nostre abast, totes ni les importants”.
“Que el món sàpiga que quan nosaltres parlem d’un estat, parlem d’un estat sostenible. Que quan volem un país lliure, volem un país net. Que quan volem futur pels nostres fills, no volem només una prosperitat econòmica a curt termini, sinó una prosperitat econòmica basada en els nous valors que el canvi social planetari albira. I volem participar-hi amb veu pròpia”, ha reblat Puigdemont. 
Paral·lelament al futur global, el president ha assenyalat que, actualment, Catalunya viu “un doble procés de transició”. En primer lloc, “una transició nacional” que ens ha de permetre esdevenir “un nou estat amb capacitat de decidir i de gestionar amb plenitud el present i el futur”, i disposar d’eines que permetin “construir, conjuntament, una societat més cohesionada, inclusiva i justa”.
La segona transició, ha afirmat, “és la que ens ha de portar a ser un país més sostenible” i aquesta, ha dit, és “absolutament indissociable de l’anterior”.
En aquest sentit, el cap de l’Executiu ha destacat que el nostre país ja ha fet “avenços importants en aquest procés des de fa temps”, i que correspon al Govern, amb la col·laboració del món local, la comunitat científica i els actors econòmics i socials, “impulsar polítiques públiques i instruments de planificació estratègica que permetin abordar els grans reptes que Catalunya té plantejats”. 
Entre els reptes més immediats ha citat l’avenç del canvi climàtic; la necessitat de reduir les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle i d’avançar cap a fonts renovables i netes, i la necessària transformació de l’actual model de producció i consum circular.
Durant la intervenció de la presidenta de la Diputació de Barcelona, Mercè Conesa, ha afirmat que «des de les administracions locals no tenim cap dubte que el nostre país ha d’avançar, ha de ser un país productiu però, alhora, cuidat socialment».
En aquest sentit, la presidenta també ha assegurat que cal treballar per «un país on l’economia sigui més compartida, col·laborativa» enlloc d’impulsar «una economia que es basi en el consum de les energies fòssils».            
Finalment, ha recordat que aquest és un canvi on «el món local està absolutament alineat amb l’estratègia del Govern» per fer possible que «Catalunya tingui un futur més pròsper».
Tercera Revolució Industrial
Jeremy Rifkin és un sociòleg i economista nord-americà, assessor de governs d’arreu del món en l’àmbit de les energies renovables i la sostenibilitat. També és un dels màxims especialistes en l’impacte dels canvis científics i tecnològics sobre l’economia, la societat i el mediambient.
Rifkin sosté que ens trobem en una Tercera Revolució Industrial que, com les anteriors, només és possible per la simultaneïtat d’una profunda transformació de les comunicacions i una renovació de les fonts energètiques. A més, aquesta està lligada a les tecnologies digitals de la comunicació i la informació amb les energies verdes.
La presència de Jeremy Rifkin és una bona oportunitat per encetar el debat sobre el model energètic que es vol per al nou país. Catalunya, amb un potent teixit de petites i mitjanes empreses, una bona infraestructura de telecomunicacions i una tendència al cooperativisme, la creativitat i la innovació, té tots els requisits per avançar, en les properes dècades, cap al canvi de paradigma que propugna Rifkin. 
L’acte, que ha aplegat un miler de persones, ha estat organitzat conjuntament pel Consell de Diplomàcia Pública de Catalunya (DIPLOCAT), la Diputació de Barcelona i l’Ajuntament de Sant Cugat, i ha comptat també amb les intervencions del vicepresident i conseller d’Economia i Hisenda, Oriol Junqueras; i el secretari general de DIPLOCAT, Albert Royo.
 

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.